Skip to main content

TD Türk Denizcileri W.

CS

Türk Denizcileri.com'a hoş geldiniz!

Merhaba, Ziyaretçi! Ben Mini; size yardımcı olabilmek için buradayım. İçerik sağlayıcı paylaşım sitemize eriştiğiniz için çok mutluyuz. Giriş yaparak, birbirinden güzel içeriklerimizden kolaylıkla faydalanabilirsiniz. Kayıtlı değilseniz, hemen ücretsiz ve kolay bir şekilde kayıt olabilirsiniz. Sizi de ailemize bekliyoruz.

(Giriş yapmamış kullanıcılar tarafından görüntülenir.)

Türk Denizcileri Forumu içersinden hiç bir üye, kurucu ve yönetici ücret talep edemez. Talep eden veya ücret karşılığında birşey yaptırmak isteyen kişiler forumdan süresiz olarak uzaklaştırılır.
Reklam ve iş birliği için İletişim için aytemiz89@gmail.com

Yükleme ve Boşaltma Avadanlıkları kulanımı

14
6235
2
07-03-2013, 12:17 PM
#1
Çevrimdışı
İÇİNDEKİLER

1 YÜKLEME – BOŞALTMA AVADANLIKLARI
1.1 Halat sapanı
1.2 Brandalı sapan
1.3 Tahta paletli sapan
1.4 İki ucu kasalı sapan
1.5 Zincirli sapanlar
1.6 Kıskaç sapanlar
1.7 Kancalı sapanlar
1.8 Tahta sapan
1.9 Kasalı sapan
1.10 Ağ paleti
1.11 Araba sapanları
1.12 Tasma Zincir
1.13 Tek kancalı zincir sapanları
1.14 Çift kancalı zincir sapanları
1.15 Kütük kancalar
1.16 Uçları düz kancalar
1.17 Pamuk balyası kancaları
2 AVADANLIKLARIN EMNİYETLİ KULLANILMASI
2.1 Halat sapanlar
2.2 Ağlar ve paletler
2.3 Kilitler ve kancalar
2.4 Emniyetli Sapanlama Yöntemleri
2.4.1 Parça yükler
2.4.2 Dağınık yükler
2.5 Donanımları emniyetle bağlama yöntemleri
2.6 Sapanları birbirine bağlama yöntemleri









1 Yükleme - Boşaltma Avadanlıkları
Yükleme-boşaltma işlerinde kullanılan avadanlıklar, yükün hasar görmeden, emniyetle ve seri bir şekilde elieçlenmesi için gereklidirler. Yükün cinsine ve ambalaj şekline bağlı olarak kullanılan bu avadanlıkların bir çok türleri bulunmaktadır. Konvansiyonel gemilerde kullanılan başlıca avadanlıklar aşağıda sıralanmıştır.


1.1 Halat sapan
Şekil-1'de görüldüğü gibi halat sapanlar 25 -30 mm kalınlığında ve 10-12 metre uzunluğundaki nebati ya da sentetik halatlardan yapılırlar. Çok kulanışlı bir avadanlık olan halat sapan-, çuval, balya, varil ve sandık gibi ambalajlara doldurulmuş yüklerin elleçlenmesinde de kulanılır.

Şekil - 1
1.2 Brandalı sapan
Şekil - 2
Halat sapanın orta kısmına branda dikilerek yapılan bu sapanlar daha ziyade küçük torbalar içinde taşınan; kahve, pirinç ve tahıl gibi torbalı yüklerin elleçlenmesinde kullanılır. Brandalı sapanlar yükü fazla sıkmadan elleçledikleri için sıkıştırmadan oluşan hasarları azalttığı gibi dökülen yükün paletle toplanarak zayii olmasını da engellemektedir (Şekil-2).


1.3 Tahta paletli sapan
Bu tür sapanda, branda yerine tahta palet kullanılmıştır. Şekil-3'da görülen bu tip sapanlar genellikle torbalı çimento gibi kolay patlıyabilir yüklerde kulanılmaktadır.

Şekil - 3 1.4 İki ucu kasalı sapan
16-20mm kalınlığında tel ya da 50-60 mm kalınlığında halattan yapılan bu tür sapanlar; Sandık, kereste, balya gibi yükleri elleçlemekte kullanılır (Şekil-4).

Şekil - 4
1.5 zincirli sapanlar
Şekil-32'de görülen bu tip sapanların bir ucunda geniş bir anele diğer ucunda ise bir kanca ya da küçük bir anele bulunmakta olup, zincirden yapılırlar. Kütük yükleme boşaltmasında ya da bağ haline getirilmiş demir yüklerinin elleçlenmesinde kullanılan bu tür sapanlar yüke sarılırken

badenlerinden dolaşık olamadıklarına dikkat edilmelidir. Zincir yüke sarıldıktan sonra kanca ya da küçük anele, büyük aneleden geçirilerek yük sıkıştırılarak kavranır sonra kaldırılır.


Şekil - 5 1.6 Kıskaç sapanlar
Saç levha yüklerinin elleçlenmesinde kullanılan bu tür sapanların ağızları saça geçirilip gerildiğinde, saçın ağırlığı, saçı sapana kilitleyecektir. Bu özelliğinden dolayı zincir sapanlarda görülebilen yük kayması bu tür sapanlarda
görülmez (Şekil-6).

o
Şekil-6 1.7 Kancalı zincirler
Bidon yükleme-boşaltmasında kullanılan kancalı zincirler, şekil-34'de görülen zincirli kancalardan 4-5 takımı bir aneleye geçirilmiş olarak kullanılır. Kancalar bidonun


ağzındaki damağa geçirilerek sıkıştırılır. Bu avadanlık ile bidon yüklemesi çok seri olarak yapılabilmektedir. Ancak tahtadan yapılmış ağır fıçılarda bu kancaların kulanılması sakıncalıdır. Çünkü tahta fıçının ağzı ağırlığa dayanamayıp fıçı dağılabilir.

Şekil - 7 1.8 Tahta sapan
Kare dikdörtgen ya da daire şeklinde tahtadan yapılan bu sapanların altında ucu yukarı doğru kıvrılmış demir takviyeler bulunmaktadır. Yukarı doğru kıvrılmış kulaklar delikli olup bu deliklere tel ya da halat sapanlar bağlanmıştır. Ambalajı zayıf yükleri elieçlemek için kullanılan bu tür sapanlar sandık ve varil yükleri için de kullanılır (Şekil-8).

/ ■
/ ■
Şekil - 8

1.9 Kasalı sapan
Şekil-9'da görülen bu tür sapanlar tahta sapana benzemekte olup, kenarları yükseltilerek kasa haline getirilmiştir. Bu tür sapanlar cephane yükleri gibi daha ziyade tehlikeli ve patlayıcı yüklerin elleçlenmesinde kullanılır.



Şekil - 9
1.10 Ağ paletler
Ufak parça yüklerin, genellikle gemi kumanyalarının elleçlenmesinde ağ paletler kullanılır. Şekil-10'de görülen bu tür paletlerin içine bazen tahta bir palet konularak yüklerin
ezilmesi önlenir.

Şekil - 10

1.11 Araba sapanları
Kara taşıtlarının yükleme ve boşaltmasında kulanılan bu tür sapanların bir çok türleri yapılmıştır. Genel amaç araçlara hasar vermeden süratle yükleyip-boşaltmaktır. Bu sapanlarda önemli olan husus, bir kantarmanın bulunması dolayısı ile tellerin araçların bedenini sıkarak hasar vermemesidir. Şekil-11'de görülen araba sapanı otomobil yüklemesi içindir. Ağır araçlar elleçlenecek iken kantarma telleri doğrudan araçların şasesine bağlanır.

Şekil - 11
1.12 Tasma zincir
İki ucunda birbiri içinden geçebilen halka bulunan zincir sapanlardır.Ağır yüklerin elleçlenmesinde kullanılır.



Şekil - 12

1.13 Tek kancalı zincir sapanlar
Şekil-13'da tek kancalı bir zincir sapan görülmektedir. Zincirin bir ucuna halka diğer ucuna ise kanca takılmıştır. Bu sapanın halkası yük kancasına takılıp kullanılır. Zinciri yükün bedeninden dolaştırılıp kendi bedenine takılarak kullanılabildiği gibi yük direk olarak kancaya da takılabilir.

Şekil - 13 1.14 Çift kancalı zincir sapan
Şekil-14
Tek kancalı zincir sapandan farkı kanca adedinin iki olmasıdır. Şekil-14'cle görülen bu tip sapanlar tek kancaya benzer tarzda kullanılmaktadır.


1.15 Kütük kancası
Kütük yüklemelerinde uçları sivrileştirilmiş kancalar kullanılır. Şekil-15'de görülen bu kancalar kütüğün bedenine saplanarak kavrarlar. Kütüğün ağırlığı kancaların bedene daha da batmasını sağlar böylece düşme tehlikesi azalır.

Şekil - 15 1.16 Uçları düz kancalar
Şekil - 16
şekii-16'de görülen bu tip kancalar rulo halindeki saçları elleçlemede kullanılır. Kanca rulo saçın iki ucundan içine geçirildikten sonra anelasından askıya alınır. Böylece rulo saç sıkıştırılarak emniyetle kaldırılır.


1.17 Pamuk balyası kancalan
şekil - 17
Bu tür kancalar adından da anlaşıldığı gibi Pamuk balyaları ya da buna benzer yükleri, elleçlemede kullanılır. Şekil-17' de görüldüğü gibi kancalar zincir ayaklan vasıtası ile bir aneleye bağlanmış olup, yükün bedenine saplanır. Gerildiğinde ise daha fazla yüke batarak, yükü emniyetle kaldırırlar.


2 AVADANLIKLARIN EMNİYETLİ KULLANILMASI
Yük operasyonlarında kullandığımız sapan, ağ, palet, kanca ve kilitleri kullanırken emniyet kurallarına uyulmadığı takdirde kazalar ile karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır. Bu konuda doğru avadanlık seçimi kadar, doğru kullanma yön¬temi de çok önemlidir.
2.1 Halat Sapanlar
Şekil-18'de görüldüğü gibi eğer halat sapanlar gam yaptırılarak sıkıştırılırsa, o noktadan zayıflayarak kesilebilir.





şekil - 18
2.2 Ağlar ve Paletler
Şekil-19'da görüldüğü içi yük dolu ağlar ya da paletlerin kolları yük kancasına muntazam takılmalıdır. Aksi halde yük bir taraftan ağ ya da paletten düşerek kazalara ve hasar-lanmalara neden olabilir.




Şekil - 19 2.3 Kilitler ve Kancalar
Aşağıdaki şekilde görülen kilit tipleri gemilerin yük donanımında ve zincirlerde kullanılan örneklerdir. Kilitlerde en önemli husus kilit harbisinin yerine tam oturması ve emniyet piminin yerine takılı olmasıdır. Bu işlemde yapılacak ihmaller yük düşmesi sonucunu doğurabilir ve büyük kazalar meydana gelebilir. Sapanların kancaya düzgün takılması ve kancaların sağlamlığı emniyet

■\;.

açısından yine önemli bir husustur. Ağzı açılmış kancaların donanımda kullanılmaması gerekir (Şekil - 20).

şekil - 20 2.4 Emniyetli Sapanlama Yöntemleri
2.4.1 Parça yükler
Şekil-21'de görülen sapanlanmış yük hem dönebilir hem de uçlarından esneyerek eğritebilir. Bu tür sapanlama emniyetli değildir.

şekil - 21

Şekü-22'de görülen yük ise emniyetli sapanlanmıştır. Bu yük her iki ucundan eşit mesafede sapanlandığı için hem dengelidir, hemde esneyerek deforme olmaz.

şekil – 22
Şekil-23'de görülen yük; kancalı sapan ile yük kancasına takılmış ve oldukça dengesiz ve tehlikelidir. Bu yük hem kayabilir hem de bel verip eğilebilir.

Şekil - 23
şekil - 24
Aynı boru, şekil-24'de görüldüğü gibi elleçlenirse bu durum yine emniyetli bir sapanlama değildir. Yük hem dönebilir, hemde uçlarından eğilebilir.




Bu boruyu en emniyetli sapanlama yöntemi şekil-25'de görülmektedir. Bu durum daha dengelidir ve dönme riski azalmıştır.
Şekil - 25


2.4.2 Dağınık yükler
Şekil-26'da dağınık yüklerin sapanlanığı görülmektedir. Bu tür sapanlama emniyetli değildir, yükler sapandan düşebilir. Yani bu yöntem tehlikelidir.

Şekil - 26
Şekil-27'de aynı yüklerin daha emniyetle sapanlandığı görülmekte olup, dağınık yüklerin bu tür sapanlanması tercih edilir.

Şekil - 27

Yine şekil-28'de görülen bir bağ tahta hatalı sapanlanmıştır. Bu yöntemde yük kayarak sapandan düşebilir.

şekil - 28
Şekil - 29
Şekil-29'da görülen sapanlama yönteminde, her ne kadar sapan yükün bedeninden dolaştırılarak daha iyi kavranmış olsa bile bu yöntemde yine emniyetli değildir.


Şekil-30'da aynı yük bu sefer düzgün, dengeli ve emniyetli sapanlanmıştır. İşte tercih edilecek yöntem bu olmalıdır.

Şekil - 30 2.5 Donanımları Ennniyetli Bağlama Yöntemleri
Şekil - 31
Donanımların mapalara bağlanmasında belirli usuller vardır. Yanlış bağlamalar tellerin kesilerek ya da kilitler açılarak önemli kazalara neden olabilir. Örneğin şekil-31'de görülen bağlama yöntemi yanlış olup bu durum kilidin açılmasına ya da telin kesilmesine neden olabilir.











Şekil-32'de görülen yöntem ise doğru ve emniyetli bir bağlama yöntemidir.

şekil - 32
Teller eğer şekil-33'de görüldüğü gibi mapalara doğrudan bağlanırsa, bu yöntem telin kesilmesine neden olur.

şekil - 33
Doğru bağlama yöntemi ise telle mapa arasına bir kilit ve tele radansa takılması ile yapılabilir (Şekil-34).

Şekil – 34


2.6 Sapanları Birbirine Bağlama Yöntemleri
Bazı durumlarda elimizdeki sapanın boyu elleçleyeceğimiz yük için yeterli uzunlukta olmayabilir. İşte iki sapanı bir

birine ekleyerek daha uzun bir sapan elde etmek için çeşitli bağlama yöntemleri vardır. Bunlardan şekil - 35' de görülen yanlış bir yöntemdir. Bu yöntem ile birbirlerine bağlanan sapanlar sıyrılabilir ya da kesilebilir.

Şekil - 35
Şekil-36'da görülen yöntem ise yine emniyetli bir yöntem değildir, her ne kadar araya sıkıştırılan takoz telin kırılarak kesilmesini bir miktar önlese bile yine de bu yöntemde
kesilme riski vardır.

Şekil - 36
Şekil - 37
Böyle durumlarda en emniyetli yöntem şekil-37'de görülen yöntemdir. Radamsalı ve kasalı sapanların iki ucu bir birlerine bir kilit ile başlanır.
Üyelik terfileri hakkında bilgi almak için TIKLAYIN!
aytemiz89
19-03-2015, 11:24 PM
#2
Çevrimdışı
Resimler görünmüyor. Dosya indirmede bir sorun var sanırım.
mastercapt
21-03-2015, 09:06 PM
#3
Çevrimdışı
Aynen link ve resimler öldü, yenilenirse memnun oluruz hocam. selametle Blush
kaptanmorgül

Foruma Git:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi
Reklam Alanı