Skip to main content

TD Türk Denizcileri W.

CS

Türk Denizcileri.com'a hoş geldiniz!

Merhaba, Ziyaretçi! Ben Mini; size yardımcı olabilmek için buradayım. İçerik sağlayıcı paylaşım sitemize eriştiğiniz için çok mutluyuz. Giriş yaparak, birbirinden güzel içeriklerimizden kolaylıkla faydalanabilirsiniz. Kayıtlı değilseniz, hemen ücretsiz ve kolay bir şekilde kayıt olabilirsiniz. Sizi de ailemize bekliyoruz.

(Giriş yapmamış kullanıcılar tarafından görüntülenir.)

Türk Denizcileri Forumu içersinden hiç bir üye, kurucu ve yönetici ücret talep edemez. Talep eden veya ücret karşılığında birşey yaptırmak isteyen kişiler forumdan süresiz olarak uzaklaştırılır.
Reklam ve iş birliği için İletişim için aytemiz89@gmail.com

Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği

28-04-2013, 07:02 PM
#1
Çevrimdışı
GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ


[Resim: images?q=tbn:ANd9GcQSdefIm8PxUCxM6nlOd4L...3DYBIRqHR7]

KİMDİR?

Bir Gemi Makineleri İşletme Mühendisi kısaca açıklamak gerekir ise gemilerin sevk ve idaresininin teknik bölümden sorumlu, gemide mevcut bulunan her türlü mekanik, elektronik cihazların, kazanların, ana makine, yardımcı makineler, ve kargo sistemlerinin gerek planlı bakım tutum operasyonlarından, gerekse işletmecilik anlamında sorumlu kişidir. Kısaca gemideki sevk işlemi harici tüm teknik işlerden sorumlu kişidir.

NASIL GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSİ OLUNUR?

Öncelikle bu eğitimi vermeye yetkili bir kurumdan mezun olmak gerekmektedir. Aslında genel olarak sistem Deniz Ulaştırma Bölümü ile aynıdır.Sadece tercihlerinizde Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümünü yazmanız gerekmektedir.Tercih sonuçlarınızla zorlu olan süreç başlamış bulunmaktadır. ÖSYM tarafından gerekli yerleştirilmeleri tamamlanan aday öncelikle ön kayıt işlemleri için fakültesine giderek gerekli prosedürleri izler. Burada denizliğe uygunluğunun tespiti amacı ile deniz kökenli okul mezunlarından oluşan bir heyet taraından sözlü mülakata alınır. Birkaç basit soru ile adayın konuşma, hal ve tavır ile bazı konulardaki fikirleri alınır. Bundan sonra beden yeterliliği sınavına tabi tutulur. Burada basit jimnastik hareketlerinden oluşan kısa bir parkurda teste tabi tutulur. ( Öne takla, geri takla, düz bir çizgi hizasında yaklaşık 10mt yürüme, mekik, şınav, barfiks) Burada şuna da değinmek isterim ki bunlar tamamen adayın belirli hareketleri yapıp yapamadığını görmek üzere planlanmış hareketlerdir. Yoksa şu kadar barfiks, şu kadar şınav çekme şartı bulunmamaktadır. Bu etabı da tamamlayan aday sonraki sınav olan “Yüzme Havuzu”na alınır. Burada adayın yüzme yeteneğinden ziyade “su korkusu” olup olmadığına bakılmaktadır. Bu etabı da tamamlayan aday sınavın fakülte kısmını tamamlamış olur. Bundan sonra kesin kayıt için gerekli olan ” Gemi Adamı Olur Sağlık Raporu” almaktır. Bu belge Denizcilik Müsteşarlığı tarafından belirlenen hastaneler tarafından verilmekte olup bir dizi sağlık kontrollerini içermektedir. Aday burada;

Göz Polikliniği

KBB Polikliniği

Kardiyoloji Polikliniği

Nöroloji Polikliniği

Dahiliye Polikliniği

Genel Cerrahi Polikliniği

Psikiyatri Polikliniği

gibi bölümlerin uzman doktorlarına muayene olarak Denizde Çalışmasına Engel Durumu Olup Olmadığı konusunda bir rapor alır ve alınan bu rapor ile beraber fakültesinde kesin kayıt işlemlerini tamamlar.



SORU: Gözlerimde Hipermetrop/Miyop/Astigmatizm kusurları var. Göz Polikliniğinden bu raporu alır mıyım?

CEVAP: Kesinlikle öyle bir sorun olmayacaktır. Eğer kullandığınız gözlük ile görmenizde sorun yoksa sağlam raporunu alırsınız.

Renk körlüğü, gece körlüğü gibi tedavisi mümkün olmayan bir rahatsızlıklar bu raporu almaya engel oluşturabilir.


SORU: Vücudumun herhangi bir yerinden ameliyat oldum. Genel Cerrahiden sağlam raporu alabilir miyim?

CEVAP: Vücut anatomisini bozmamış olan ameliyatlar sorun teşkil etmemektedir.

Fakat denizciliği yapmanızı engelleyecek bir operasyonunuz var ise veya zorlu denizcilik mesleği esnasında size sorun çıkarabilecek bir rahatsızlığınız tespit edildiğinde bu raporu alamayabilirsiniz.


Kayıt işleminiz de tamamlandı. Sıra geldi işin akademik kısmına. İlk yıl temel mühendislik derslerinden sizinle alakalı olanları alırsınız. 1. yılın sonunda 1 aylık bir staj yapma zorunluluğunuz bulunmaktadır ve bunun 2 haftası okuldaki Makina Dairesi Simülatöründe, diğer 2 haftası da Dizel Jeneratör Laboratuarında geçer. Yeni düzenleme ile okul gemisi M/V Akdeniz isimli yolcu gemisine de oryantasyon amaçlı geziler olacaktır.


SORU: Staj için gerekli şirketleri veya gemileri okul mu ayarlıyor yoksa aday kendi mi ayarlıyor.

CEVAP: Aslında aslolan adayın kendi çalışmak isteyeceği gemi tipini belirleyip kendi istediği şirkette staja çıkmasıdır. Bu sayede sadece kendi istediği gemiye gitmiş olmayacak, staj arama süreci içerisinde hem şirketleri tanıyacak, hem de bir iş başvurusunda nasıl davranılması gerektiğini bizzat görecektir.

Oldu ki aday staj için geç kaldı veya gemi bulamadı hemen okul devreye girer. (Bu resmi olarak değil ama zaten okuldaki öğretim görevlilerinin çoğu aynı zamanda bu okuldan mezun olduklarından dolayı bunu hem öğrencilerinin işlerinin görülmesi, hem de kardeşlerine yardım olarak görürler. Bunun yanında buna yardımcı kulüpler de mevcuttur)


İkinci sınıfta mesleki dersler başlamıştır ve öğrenciler genelde bu dönem zorluk çekerler. İkinci sınıf sonunda da yaklaşık 2 aylık tersane stajı istenir.

Üçüncü sınıfın ilk dönemi diğer dönemler gibi okulda akademik takvime göre ilerlerken, 3. sınıf 2. dönem yani okulun 6. döneminde 15-24 krediye karşılık gelen Açık Deniz Eğitimi’ni tamamlamak üzere gemilere staja gidilir. Bu 6-7 aylık bir süredir. Asıl denizcilik mesleği bu stajda öğrenilmektedir. Bu stajdan dönen öğrenciler hazırladıkları staj defterlerini staj komisyonuna sunarlar. Hepsi denizci olan staj komisyon üyeleri öğrenciye gittikleri gemi ile ilgili teknik sorular sorarlar. Verilen cevaplara göre alınan not sistemi kredi ile çarpılarak öğrencinin o dönemki başarı notunu belirlenir.


4. Sınıf genelde uzmanlık derslerinin görüldüğü bir sınıftır. Bu dönemde derslerini başarı ile geçen öğrenci denize çıkmak için şart olan “Uzakyol Vardiya Mühendisliği Sınavı” na girme hakkını kazanır.

Denizcilik Müsteşarlığı tarafından açılan sınavda başarılı olan bir aday sınavda başarılı olduğu taktirde ” Uzakyol Vardiya Mühendisi” ünvanı alarak denizde çalışmaya hak kazanır.

36 aylık deniz hizmetini tamamlayan Vardiya Mühendisleri gerekli evraklarla kayıtlı oldukları liman başkanlıklarına başvuru yaparak bir üst rütbe olan ” Uzakyol İkinci Mühendisliği” sınavına girerler. Başarılı olunca elde ettikleri ünvan ” Uzakyol İkinci Mühendisi”dir.

36 ay deniz hizmetini tamamlayan 2. mühendisler yine evraklarla başvuru yaparak “Uzakyol Baş Mühendisliği” sınavına girerek başarılı olmaları durumunda “Uzakyol Baş Mühendisi” ünvanları ile kariyerlerini devam ettirebilirler.


Karaya geçme olanakları da çok fazladır. Bugün kara tesislerinin hepsinde bulunan sistemlerle ilgili zaten temel bilgiler, bir gemide çalışmış mühendisin gemisinde karşılaştığından farklı değildir. Örneğin bir otomobil fabrikasında çalışmak için bilmeniz gerekenler genel otomasyon, PLC, elektrik-elektronik vb. Sistemler olacaktır. Bu sistemlerin tamamını zaten gemide çalışmış birisi uzman derecesinde olmasada çok kolay halledebilir. Hele ki adaptasyon süresi çok azdır ve bu nedenle kara tesislerinde genelde “Deniz Tecrübeniz” olduğunu belirtirseniz diğer adaylara göre şansınız kat be kat artacaktır.


İŞ BULMA İMKANLARI ve MADDİ DURUMLARI NASILDIR?

Adayların bu bölümü tercih etmelerindeki en büyük sebep aslında tamamen maddi imkanlarının çok fazla olmasından dolayıdır. Denizcilik mesleğinin maddi olarak getirisi karadaki mesleklere göre gerçekten çok fazladır. Bu ücretler çıkılan gemi tipine, geminin sefer bölgesine, yaşına ve gemideki personelin durumuna göre farklılık göstermektedir. Burada unutulmaması gereken önemli bir unsur da geminin Türk Bayraklı veya yabancı bayraklı olup olmamasıdır. Eğer gemi Türk Bayraklı ise Sigortanız var demektir. Ama bazı şirketler diğerlerine göre $200 fazla vererek adayları gemilerine alıyorlar. Bunlar yabancı bayraklı gemiler olduğundan dolayı sigortanız olmuyor. Bunların tamamını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.

Bir genelleme yapacak olursak, aklınızda birşeyler kalması bakımından size bazı örnek ücretlendirmeleri burada belirteyim.

Kuru Yük Gemileri ===========>$2000-$3000

Tankerler ==================>$2500-$3500

Yolcu Gemileri===============>$2000-$2500

Buraya kadar işin maddi kısmını konuştuk. Acaba bu fiyatlara bile olsa iş bulabilir miyiz? Türkiye şartlarında iş bulma konusunda sıkıntı çıkacağına inanmıyorum. Burada mezun olduğunuz eğitim kurumunun da etkisi büyük olacaktır.
www.turkdenizcileri.com
expertsailor

Foruma Git:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi
Reklam Alanı