Türk Denizcileri.com

Tam Versiyon: CAYRO PUSLA İLE MANYETİK PUSLANIN PRATİK DÜZELTİLMESİ
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
CAYRO PUSLA İLE MANYETİK PUSLANIN PRATİK DÜZELTİLMESİ
 
 
Cayro puslanın hatasının sıfır’a yakın oldugu tespit edildikten sonra, bölgedeki var bulundugumuz yıl’a gore tespit edilir ve düzeltme işlemine geçilir.
 
Not: geminin döndürülmesi sırasında devamlı sancak’a dönmek gerekir.
 
Örnek : Var.3° W bulundu
 
Once gemi 090° rotasına alınır.Manyetik puslada hata olmasaydı okunacak deger 093° olmalıydı. Farklı okundugu zaman bir miknatıs çubuk alınır puslanın pruva-pupa hattındaki düzeltme delikle-rine sokulur, şayet puslanın ibresi 093° den fazlalaşıyorsa cubugun ucunu cevirip bakınız , pusla-nın ibresinin 093° ye yaklaştıgını gorecek-siniz.Bu süretle 093° den olan farkının yarısını miknatıs çubugu muhtelif deliklere sokarak deneyerek duzeltin.
 
Gemi 180° rotasına alınır.Bu seferde kemere yönündeki deliklerden birine daimi miknatıs çubuk sokarak bir evvelki gibi pusla ibresinin 183° den olan farkının yarısı düzeltilir.
 
Gemi 270° rotasına alınır.bu sefer pruva-pupa yönündeki bir evvelki koydugumuz mıknatıs cubugun aksi tarafına bir miknatıs cubugu sokarak 273° den olan farkının tamamını düzelterek manyetik puslanın ibresi 273° gösterene kadar çubugun yerini degistiriniz.
 
Gemi 000° rotasına alınır.bu sefer kemere yönündeki göze manyetik puslanın ibresi 003° göste-rene kadar bir evvelki kemere yönündeki koydugumuz miknatıs çubugun aksi tarafındaki delikleri kontrol ederek manyetik pusla ibresi 003° gösterene kadar çubugun yeri degiştirilir.
 
Gemi 135° rotasına alınır.Manyetik puslanın 138° den farkının yarısı düzeltine kadar küreler oynatılarak düzeltme yapılır.
 
Gemi 315° rotasına alınır.manyetik puslanın 318° den farkının tamamı düzeltine kadar küreler oynatılarak düzeltme yapılır.