Türk Denizcileri

Tam Versiyon: Gemi seyri çıkmış sorular -2
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
[b][size=x-small]1- Bir deniz mili kaç metredir?[color=black][font=Verdana, sans-serif]
a) 1852,3 m----
b) 1855,4 m
c) 1609,3 m
d) 1587 m
e) 1530 m

2 - 35 15N- 121 13W den 11 13S-170 18W e gidecek bir geminin kat edeceği enlem ve boylam farkının işareti aşağıdakilerden hangisi olur?
a) Enlem farkı S Boylam farkı W
b) Enlem farkı N Boylam farkı W
c) Enlem farkı S Boylam farkı E
d) Enlem farkı N Boylam farkı E
e) Hiçbirisi

3 - Bir gomina kaç metredir?
a) 30,5 m
b) 91,5 m
c) 180m
d) 185 m
e) 920 m

4 - Poyraz yönü aşağıdakilerden hangisi
a) 045
b) 225
c) 135
d) 315
e) 180

5 - Ms kısaltmasının anlamı nedir?
a) Direk
b) Midye
c) Mesaj
d) Çamur
e) Hiçbiri

6 - Aşağıdaki şamandıranın kullanım amacı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Tehlikeli su şamandırası
b) Sistem A sancak taraf şamandırası
c) Sistem B sancak taraf şamandırası
d) Özel şamandıra
e) Emniyetli sular şamandırası RW

7 - Aşağıda gösterilen ve IMO tarafından radar aygıtları için standart olarak kabul edilmiş olan kontrol düğmesi sembollerinden hangisi görüntü ‘Parlaklık’ ayarı içindir?

a) b) c) d) e)

8 - Serbest dönen bir cayroskop hangi yönü muhafaza eder?
a) Doğu batı yönünü
b) Kuzey güney yönünü
c) Eksen yönünü
d) Boylam yönünü
e) Enlem yönünü

9 - Deniz kirliliği meydana geldiğinde rapor edeceğiniz merkezler hakkında bilgiler hangi kaynaktan bulunur?
a) Coast Radio Station 
b) Global Maritime Distress And Safety Systems
c) Pilot Services, Vessels Trafic Services and Port Operations
d) Haritadan
e) Kılavuz kitaplarından

10 - Differantial GPS sisteminde yer alan sahil istasyonları hakkında bilgiler kaynaklardan bulunur?
a) Coast Radio Station
b) Radio Aids to Navigation, Satellite Navigation Systems, Legal Time, Radio Time Signals and Electronic Position Fixing System Services 
c) Maritime Safety Information System Services
d) Global Maritime Distress And Safety Systems
e) Haritalardan



12 - Ekte bulunan Tide Tables sayfasını kullanarak yine ekte bulunan harita parçasında işaretlenmiş olan A noktasında 18 Şubat 04:30:00 ZT deki gel-git akıntısının yön ve hızını bulunuz.
a) 2150 -1.4 knot
b) 2150 -0.7 knot
c) 0060 -0.2 knot
d) 0360 -1.4 knot
e) 0360 -0.7 knot

13 - 360 20N – 0400 20 E mevki ile 360 20N 0440 40E mevkii arasındaki mesafe yaklaşık kaç mildir?
a) 260 mil
b) 240 mil
c) 232 mil
d) 212 mil
e) 209 mil

14 - Gemideki +Q ve +P bileşenleri var ise geminin inşası sırasında pruvanın yönü nedir?
a) NE
b) E
c) SE
d) S
e) W

15 - Gemi 8 yöne saldırılarak aşağıdaki yapay sapma değeri bulunmuştur. Bu duruma göre E emsalinin değeri nedir?
N NE E SE S SW W NW 
50E 10E 60W 70W 100W 60W 70W 00
a) 50W
b) 80W
c) 20E
d) 30E
e) 70E

16 - Kalkış noktası 400N - 0650W, varış noktası 300S - 0050W olan büyük daire seyri problemlerini çözmek için kurulan üçgene ilişkin aşağıda verilen değerlerden hangisi yanlıştır.
a) Üçgenin kutup noktasındaki açısı 600 dir.
b) Kalkış noktası ile tepe noktası arasındaki açısal değeri 500 dir.
c) Varış noktası ile tepe noktası arasındaki kenarın açısal değeri 1200 dir.
d) Kalkış ve varış noktaları arasındaki kenarın açısal boyutu 600 dir.
e) Kalkış noktası köşesindeki açı kalkış rota açısıdır.

17 - The Race limanında 10 Ekim 1999 günü saat 13:00 Zt deki gel-git akıntısının yönü ve şiddeti nedir? (Problem ekte verilen Amerikan Gel-git Akıntı Cetvelleri kullanılarak çözülecektir.)
a) 3020 – 4.1 knot
b) 1120 – 4.1 knot
c) 3020 – 2.1 knot
d) 1120 – 1.2 knot
e) 1120 – 2.1 knot

18 - 26 Ekim günü 400 00 N – 1170 19.4 W boylamında, Notik Almanaktan güneşin doğuşu 06:58:00 olarak bulunmuştur. Anılan boylamda güneş ZT olarak saat kaçta doğacaktır. 
a) 06:47:18
b) 18:47:18
c) 06:50:00
d) 06:44:00
e) 06:40:00

19 - Belirli bir bölge içinde aynı anda aynı zamanı gösteren saat sistemine ne ad verilir.
a) ZD
b) LMT
c) GHA
d) SHA
e) ZT

20 - Loran haritalarındaki Hiberbolik Mevki Hatları üzerinde bulunan 9960-X-27550 tanıtma ifadesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur.
a) Grup tekrarlama Aralığı 99600 usn. olan bu takımdaki X yardımcı istasyonu ile ana istasyon arasındaki zaman farkı 27550 usn. dir
b) Grup tekrarlama aralığı 27550 usn. olan bu takımdaki X yardımcı istasyonu ile ana istasyon arasındaki zaman farkı 99600 usn. dir.
c) 9600 nolu istasyon ile X istasyonu arasındaki mesafe 27550 yardadır.
d) Grup tekrarlama aralığı 99600 usn. olan bu takımdaki X ana istasyonu ile yardımcı istasyon arasındaki zaman farkı 27550 usn. dir.
e) Grup tekrarlama aralığı 27550 usn. olan bu takımdaki X ana istasyonu ile yardımcı istasyon arasındaki zaman farkı 99600 usn. dir.

21 - Aşağıdaki buz çeşitlerinden hangisi yerli buz olamaz?
a)Buz ayağı b) Flu-berg
c) Kıyı buzu d) Stamutcha
e) Dip buzu
22 - Aşağıdaki uzunluk ölçü birimleri küçükten büyüğe doğru sıralanmıştır. Bu sıralamada iki ölçü birimi yanlış yazılmıştır. Yanlış olanlar hangileridir?
Pus Kadem Kulaç Yarda Gomina
a) 1-2
b) 2-3
c) 3-4
d) 4-5
e) Sıralama doğru

23 - 200 rotasına giderek 100 mil departure oluşturan bir geminin kalkış ve varış noktaları arası dlat kaç dakikadır?
a) 110
b) 172
c) 226
d) 275
e) 305

24 - Aşağıdakilerden hangisi pusulayı etkilemez?
a) Pruvanın değişmesi
b) Pruvanın uzunca bir süre değişmemesi
c) Geminin baş kıç yapması
d) Geminin diğer bir geminin üstüne aborda olması
e) Geminin uzun süre demirde kalması

25 - Bölgedeki doğal sapma değeri 20E bulunan rotadaki yapay sapma değeri 30W, cayro hatası 10W ve cayro pusulaya göre rota 1250 ise aynı anda manyetik pusulaya göre rota kaçtır?
a) 1250
b) 1230
c) 1240
d) 1220
e) 1260

26 - 0800 rotasına seyir eden geminin vardiya zabiti Mevkii Lat 360 25N Long 300 40W mevkiindeki feneri sancak 1000 de 20 mil mesafede kerteriz etmektedir. Geminin mevkii aşağıdakilerden hangisidir?
a) Lat 360 20N – Long 300 40W
b) Lat 360 45N – Long 300 40W
c) Lat 360 25N – Long 300 20W
d) Lat 360 25N – Long 310 00W
e) Lat 360 15N – Long 300 40W 

27 - Bir gök cismini yıldız bulucu HO 2102 Yıldız kartına işaretlemek için gerekli olan değerler?
a) SHA ve Dec değeri
b) LHA Aries ve Dec değeri
c) SHA ve RA değeri
d) RA ve Dec değeri
e) LHA ve Dec değeri

28 - Lat 38 45N – 42 35W mevkiindeki gözlemcinin ufuk düzlemi ile ekvator düzlemi birbirlerini aşağıdakilerden hangi açı ile keser?
a) 510 15
b) 470 25
c) 380 55
d) 420 35
e) 480 15

29 - Manyetik kuzeye seyreden gemide magnetik puslanın arızi sapma (Dev) C. Katsayısı 40 E ise pusla hatasını düzeltmek için aşağıdaki işlemlerden hangisi uygulanır?
a) Düzeltici manyetik çubukların kırmızı ucu sancakta manyetik pusla 40 W saptırılır.
b) Düzeltici manyetik çubukların kırmızı ucu pruvada, manyetik pusla 40 W saptırılır
c) Düzeltici manyetik çubukların kırmızı ucu iskele manyetik pusla 40 W saptırılır.
d) Düzeltici manyetik çubukların kırmızı ucu pupada manyetik pusla 40 W saptırılır
e) Düzeltici küreler yakınlaştırılarak manyetik pusla 40 W saptırılır.

30 - Yerküresi yüzeyine teğet olan bir düzlem üzerine, yerküre merkezinden çıkan ışınlar ile yüzey şekillerinin düzlem üzerinde izdüşümü oluşturan projeksiyon sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Düzlem projeksiyon
b) Lambert projeksiyon
c) Gnomonic projeksiyon
d) Merkator projeksiyon
e) Yüzeysel projeksiyon
31 - Tepeliği tabanları birbirine yapışık iki siyah koni olan şamandıranın hangi yönü emniyetlidir?
a) Güneyi emniyetlidir SE-SW
b) Kuzeyi emniyetlidir NW-NE
c) Batısı emniyetlidir NW-SW
d) Doğusu emniyetlidir NE-SE
e)Doğusu emniyetsizdir NE-SE
32 - Aşağıdaki indikatörlerden hangisi elektrikli iskandil aygıtlarında derinlik gösterir?
a) Rikorder
b) Ekograf
c) Ekometre
d) Dekometre
e) Gonyometre

33 - OTA ve PAD ( Predicted Area of Danger) adı verilen alanın şekli aşağıdakilerden hangisi nedeniyle değiştirilebilir?
a) Kendi gemimizin rotası
b) En yakın yaklaşma noktası (EYN) zamanı
c) EYN uzaklık sınırı
d) Arpanın gerçek hareket durumunda mı yoksa göreli hareket durumunda mı çalıştırıldığı
e) Kaşı hedefin devir dairesi yarıçapı

Geminizin rotası 3000 ve hızı 15 mildir. Bir hedefin kerteriz ve uzaklıklarını radarla aşağıdaki gibi ölçüyorsunuz.
Zaman Kerteriz Uzaklık
23:00 3350 7.5 mil
23:03 3350 6.5 mil
23:06 3350 5.5 mil
Geminin hız veya rota değiştirme süresi 4 dakikadır. Kaptanın devamlı emirleri gereği EYN uzaklık sınırı 1.5 mildir ve bu hedefe yapılacak manevra için saat 23:10 da emir vereceğini söylemiş ve sizden hız veya rota değiştirme için önerilerinizi beklemiştir. Ancak vardiya zabiti olan sizin hesaplamanızı zamanında yapamadığınızı gören kaptanın rotanın 3300 ye alınması için saat 23:10 da emir vermiştir.

34 - Yukarıdaki metne göre EYN zamanı yaklaşık olarak ne olacaktır?
a) 23:18
b) 23:24
c) 23:20
d) 23:26
e) 23:30

35 - Yukarıdaki metne göre EYN uzaklığı kaç mil olacaktır?
a) 0.1
b) 0.5
c) 1.0
d) 1.5
e) 2.0


36 - S tarafından bakıldığına göre cayrosu saat yelkovanı tersi yönünde dönen bir pusulada söndürme devinmesi (prosesyonu) aşağıdakilerden hangisi ile saptanır?
a) düşey eksen üzerindeki bir tepe ağırlığı ile sağlanır.
b) düşey eksen üzerindeki bir dip ağırlığı ile sağlanır.
c) düşey eksenin sağ tarafındaki bir dip ağırlığı ile saptanır.
d) düşey eksenin solundaki bir tepe ağırlığı ile sağlanır.
e) düşey eksenin solundaki bir dip ağırlığı ile sağlanır.



37 - Plotlama işareti hangi tür bir mevki belirtir?

a) Fix
b) DR
c) EP
d) MPP
e) R Fix

Verilen harita parçası üzerinde geminizin rotası 1500 sürati 10 knot iken saat 20:30 Sinop Boztepe Burnu Feneri’ni manyetik pusulanızla 2070 de 21:00 de hatası +2 olan cayro pulsanız ile aynı feneri 2220 de kerteriz ediyoruz. Saat 21:00 deki (A).R.Fix mevkiinden 1800 rotasına 10 knot ile ilerlerken, bölgede 2250 ye 2 knot süratle akan bir akıntının var olduğu kabul edildiğine ve Var:30 W Dev:20 E olduğuna göre aşağıdaki soruları cevaplandırınız. 

38 - R Fix mevkiinin koordinatları aşağıdakilerden hangisidir?
a) 42 09.0N – 035 22.5E
b) 42 10.9N – 035 25.9E
c) 42 11.5N – 035 25.5E
d) 42 12.1N – 035 29.1E
e) 42 10.5N – 035 28.4E

39 - Var olduğu kabul edilen akıntı nedeniyle 22:00 de bulunacağımız B noktasının Boztepe Burnundan uzaklığı kaç mildir?
a) 8.0 mil
b) 7.0 mil
c) 9.2 mil
d) 9.2 mil
e) 5.7 mil

40 - 17 Mart 1997 tarihinde BURTONPORT tali limanında sat 14:52 deki su seviyesini bulunuz? (Galway’ın Gelgit Grafiği ve ikinci liman farkını gösteren çizelge)
05:35 1.8
17 12:08 3.6
18:05 2.0
a) 0.5 m 
b) 1.7 m
c) 2.2 m
d) 2.8 m
e) 3.5 m


41 - Cayro pusulada kuzey arama devinmesi (prosesyonu) sağlamak için S tarafından bakıldığına göre cayro ağırlık kontrolü türü aşağıdaki tanımlardan hangisine uyar?
a) Saat yelkovanı tersi yönünde dönüyor ise ağır dip kontrollü yapılır.
b) Saat yelkovanı tersi yönünde dönüyor ise ağır tepe kontrollü yapılır.
c) Saat yelkovanı yönünde dönüyor ise ağır tepe kontrollü yapılır.
d) Saat yelkovanı yönünde dönüyor ise kontrol ağırlığına gerek yoktur.
e) Saat yelkovanı tersi yönünde dönüyor ise kontrol ağırlığına gerek yoktur.

42 - Gemideki Loran-C alıcı aygıtının hangi istasyondan hangi sinyali aldığını anlayabilmesi aşağıdakilerden hangisi ile sağlanır?
a) Bütün istasyonlar birbirlerinden küçük miktarda farklı frekanslarda yayım yapar.
b) Bütün istasyonlar farklı sayıda palslardan oluşan gruplar yayımlar.
c) Her istasyonun gönderdiği palsın süresi diğerlerinden farklı yapıdadır.
d) Her yardımcı istasyon ana istasyonun gönderdiği palsı aldığında kendine ait belli bir süre bekledikten sonra kendi balsını gönderir.
e) Her istasyon gönderdiği palsların içinde kendine ait özel kodlar gönderir.

43 - Yandaki verilen kısaltmanın anlamını işaretleyiniz Wd
a) Kum
b) Çamur
c) Kaya
d) Çakıl
e) Sazlık


44 - Pruvası güneye yönelik olarak inşa edilmiş olan bir gemi manyetik batıya seyir ettiğinde pruva pupa yönünde kazanmış olduğu sürekli mıknatısiyet manyetik pusulayı hangi yöne saptırır? 
a) Maksimum doğuya saptırır
b) Maksimum batıya saptırır
c) Maksimum kuzeye saptırır
d) Maksimum güneye saptırır
e) Saptırıcı etkisi olmaz

45 - Gök küresi ve yıldız haritaları……… projeksiyon sistemleri ile yapılır.
a) Ekvatoryal markator
b) Ortografik projeksiyon
c) Gnomic projeksiyon
d) Lambert projeksiyonu
e) Obliq markator projeksiyonu

46 - 1500 rotasına 12 kn hızla seyrederken kıyıdaki A cismi 1100 kerteriz etmektesiniz. 15 dakika seyirden sonra A cisminden radarla ölçtüğünüz mesafe 3 mil olduğunda A maddesini kaç derecede kerteriz edersiniz?
a) 2200
b) 1800
c) 0700
d) 0400
e) 0100 

47 - Aynı yayı gören çevre açılarının eşit olması prensibini kullandığımız seyir yönteminin adı nedir?
a) Rehber hatlarıyla
b) Kurtarma hatlarıyla seyir
c) Yatay tehlike açılarıyla seyir
d) Düşey tehlike açılarıyla seyir
e) Düşey sextant açısıyla mevki

48 - Haritada 21 milden görülen ve 200 feet yüksekliğinde olan bir fenerin coğrafi görünme mesafesi nedir? Bu fener nasıl bir fenerdir?
a)19 mil – Kuvvetli
b) 20.7 mil – Kuvvetli
c) 22 mil – Zayıf
d) 20.7 mil – Zayıf
e) 23 mil – Kuvvetli


50 - Bir projeksiyon sisteminde üretilen haritada elde edilen görüntünün herhangi bir noktasının bütün yönlerde aynı genişlemeye veya aynı açısal bağıntıya sahip olması özelliğine aşağıdaki isimlerden hangisi verilir?
a) Ortomorfik
b) Stereografik
c) Formalik
d) Azimuthal Eşitlik
e) Gridialik

51 - Belfast Limanında 29 Ağustos 1997 günü öğleden sonra su ne zaman 2 metre seviyesine yükselir?
Time M
02:23 3.2
08:44 0.8
29 14:51 3.6
20:56 0.9
a) 18:21
b) 14:02
c) 14:51
d) 15:15
e) 16:42

52 - Fenerlerin görünüş mesafesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.
a) Bir fenerin haritada verilen mesafesi meteorolojik görüş koşullarının 10 deniz mili olduğu zaman görülebileceği maksimum mesafeyi belirtir.
b) Coğrafi görünüş mesafesi > haritadan yazan görünüş mesafesi ise fener kuvvetlidir.
c) Bir fenerin ufuk mesafesi coğrafi mesafesinden kısadır.
d) Coğrafi mesafe hesaplanırken fenerin ışık kaynağının gücü dikkate alınmaz.
e) 1972 den sonra basılan Admiralty haritalarında coğrafi mesafe yerine nominal görünüş mesafesi verilmektedir.

53 - Seyir ve Hidrografi Dairesi Başkanlığnce yayınlanan düzeltmelerin yerli kaynaklardan faydalanılarak yapıldığı hangi işaretten anlaşılır?
a) T
b) U
c) *
d) A
e) P

54 - IE=+0.8’ olan bir sextantla güneşten yapılan yarıçap ölçümünde – yay değeri 31.4 olarak ölçülmüş ise ve o gün için almanaktan bulunan yarıçap değeri 15.9 ise + yay değerinin kaç olarak okunması gerekir?
a) 32.2
b) 32.4
c) 32.0
d) 32.6
e) 31.6

55 - A gemisi 20W hataya sahip bir cayro pusla ile 1250 rotasına seyrederken B gemisini iskele 330 kerterizinde kerteriz etmektedir. B gemisi ise A gemisini iskele 1350 de kerteriz etmektedir. Bölgede 30W Variation ve B gemisinin gittiği rotada Dev:10E olduğuna göre B gemisinin magnetik pusulasına göre rotası nedir?
a) 0470
b) 2270
c) 0430
d) 1410
e) Hiçbiri

56 - Bir limanın seyirle ilgili beşeri (yapay) hidrografik, topografik, morfolojik, meteorolojik vb. özellikleri konusunda gemi kaptanına bilgi veren seyir yayının ismi nedir?
a) Admiralty Port Guide
b) Admiralty Harbour’s Book
c) Admiralty Sailing Directions
d) Admiralty Pilot Books
e) Admiralty Port Almanac

57 - 15 Nisan 1997 tarihinde KİLKEEL limanında saat 19:06 deki su yüksekliğini bulunuz.
Time M
04:48 3.1
11:19 0.9
15 17:36 2.8
23:53 1.2
a) 2.9 m
b) 1.5 m
c) 0.9 m
d) 3.6 m
e) 4.5 m




58 - İsmi bilinmeyen bir yıldızdan yapılan gözlem sonucu yıldızı tanımak ve ismini bulmak için HO 214, NP 401, HO 229 Sight Reduction table’lara girişte gereken bilgi grupları aşağıdakilerden hangisidir?
a)Yıldızın SHA ve Dec değeri
b) Yıldızın LHA ve Dec değeri
c) Yıldızın GHA Aries ve Dec değeri
d) Yıldızın semti Az ve irtifa Alt değerleri
e) Yıldızın semti Az ve Dec değeri

59 - Doppler paraketesi suya göre çalışırken Doppler olayına ek olarak hangi olaydan yararlanır?
a) Yankılaşım (reverberation) 
b) derin dağıtım katmanı oluşumu
c) dümen suyu ekosu oluşumu
d) su içinde girişim (enterferens)
e) değişik basınç ve sıcaklık katmanlarının oluşumu

60 - Gemimizin rotası 1100 ve hızı 12 mildir. Seyir yapılan alanda akıntı vardır. Haritada mevkii belli bir sabit şamandıradan radarla ölçtüğünüz kerteriz ve uzaklıklar aşağıdaki gibidir.
Zaman Kerteriz Uzaklık
02:00 1000 5.5 mil
02:06 1010 4.2 mil
Şamandırayı 1 mil EYN ile sancağınızda bırakarak geçeceksiniz. Geminizin rota değiştirme süresi 4 dakikadır. Kaptan dönüş emrini saat 02:10 da verecektir. Şamandırayı 1 mil sancakta bırakarak geçmek için deniz dibine göre rotanız yaklaşık olarak ne olacaktır?
a) 2720
b) 1820
c) 0920
d) 2420
e) 1420

61 - Şamandırayı 1 mil EYN ile sancağınızda bırakarak geçeceksiniz. Geminizin rota değiştirme süresi 4 dakikadır. Kaptan dönüş emrini saat 02:10 da verecektir. Şamandırayı 1 mil sancakta bırakarak geçiş sırasında EYN zamanı yaklaşık olarak ne olacaktır?
a) 02:23
b) 02:24
c) 02:26
d) 02:48
e) 02:50

62 - Manyetik doğuya seyir eden bir gemide manyetik pusulanın ibresi maksimum doğuya saptığında bu geminin sürekli mıknatısiyet özelliği ne şekilde ortaya çıkar?
a) Pruvada mavi kutupsal özelliktedir.
b) Sancakta kırmızı kutupsal özelliktedir
c) Pruvada kırmızı kutupsal özelliktedir.
d) İskelede mavi kutupsal özelliktedir
e) Pupada mavi kutupsal özelliktedir

63 - Manyetik güneye seyir eden bir gemide manyetik puslanın ibresi maksimum batıya saptığında bu geminin sürekli mıknatısiyet özelliliği aşağıdakilerden hangisine uygundur?
a) İskelede mavi kutupsal özelliktedir
b) Pruvada kırmızı kutupsal özelliktedir
c) Pupada mavi kutupsal özelliktedir.
d) Sancakta mavi kutupsal özelliktedir
e) Sancakta kırmızı kutupsal özelliktedir

64 - Manyetik doğuya seyir eden bir gemide manyetik puslanın ibresi maksimum batıya saptığında bu geminin sürekli mıknatısiyet özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
a) Pupada mavi kutupsal özelliktedir
b) Sancakta kırmızı kutupsal özelliktedir
c) Pupada kırmızı kutupsal özelliktedir.
d) İskelede mavi kutupsal özelliktedir
e) Hiçbiri

65 - Dec N 120 30 olan güneşin meridyen geçişi anında fix mevkiini Lat 250 30N Long 200 15W olarak saptayan vardiya zabitinin bulunduğu mevki ile güneşin yerküresi üzerindeki izdüşümü GP mevki arasındaki mesafe nedir?
a) 1215 mil
b) 1530 mil
c) 780 mil
d) 2280 mil
e) 1140 mil 

66 - Dec N210 30 olan güneşin meridyen üzerinde iken vardiya zabiti yaptığı gözlem sonucu düzeltilmiş sextant yüksekliğini HO 300 25 Az 000 olarak bulmuş ve enlemini saptamıştır. Vardiya zabitinin saptadığı enlem nedir?
a) Lat 51 055N
b) Lat 380 05N
c) Lat 380 05S
d) Lat 510 55S e) Lat 210 30N
67 - S tarafından bakıldığına göre cayrosu saat yelkovanı tersi yönünde dönen bir pusulada yatay görünsel hareket sağa doğru, düşey görünsel hareket yukarı doğru, kuzey arama kontrol devinmesi( prosesyonu ) sağa doğru ve kuzeyi bulma söndürme devinmesi (prosesyonu) yukarı doğru olduğuna göre pusulanın N ucu aşağıdakilerden hangisini gösterir?
a) Ufuk düzleminin yukarısı ve meridyen sağı
b) Ufuk düzleminin altı ve meridyen sağı
c) Ufuk düzleminin altı ve meridyenin solu
d) Ufuk düzleminin yukarısı ve meridyenin solu
e) Ufuk düzleminin yukarısı ve tam meridyen üzeri

68 - Decca sisteminde istasyonların tanınması için istasyonlar,……………
a) birbirlerinden farklı frekanslarda yayım yaparlar
b) kendilerine ait tanıtma kodu yayımlarlar
c) belli bir zaman paylaşımı programına göre yayım yaparlar
d) birbirlerinden farklı sayıda palslar yayımlarlar
e) yayımladıkları dalgalara frekans modülasyonu uygulanır.

69 - GPS uydusundaki atom saati ile yer kontrol istasyondaki atom saatinin aynı zamanı gösterecek şekilde çalışmasını sağlamak için uydu yörüngesine yerleştirilmeden önce yerde iken aşağıdakilerden hangisi yapılır?
a) Einstein’ın Özel görelilik kavramı dikkate alınarak uydunun saati ayar edilir.
b) Einstein’ın Genel görelilik kavramı dikkate alınarak uydunun saati ayar edilir
c) Einstein’ın hem Özel hem genel görelilik kavramı dikkate alınarak uydu saati ayar edilir
d) Newton kanunları dikkate alınarak uydunun saati ayar edilir.
e) Kepler kanunları dikkate alınarak uydunun saati ayar edilir.

70 - Yeni inşa edilen bir tankere monte edilecek iki radar için frekans bandı özellikleri size sorulursa aşağıdakilerden hangisini önerirsiniz?
a) ikisi de X bandında olmalı
b) ikisi de S bandında olmalı
c) Biri X diğeri Q bandında olmalı
d) Biri X diğeri S bandında olmalı
e) Biri S diğeri Q bandında olmalı

71 - Geminizin radar aygıtının atm (pals) süresi 0.1 mikrosaniyedir. Başka etkenlerin etkileri önemsiz olduğuna göre, radarınızın uzaklık ayrımı (range resolution) kaç metredir?
a) 10
b) 15
c) 20
d) 25
e) 30

72 - Radarınızda tam pruvanızda gerçekte olmadığı halde bir hedef ekosu görüyorsunuz. Bu ekonun ikinciden gelen eko adını taşıyan bir yanlış eko olup olmadığını anlamak için aşağıdakilerden hangisini yaparsınız?
a) Kazanç(gain) ayarını sola doğru azaltarak
b) Tune ile oynayarak
c) Geminizin rotasını bir iki derece değiştirerek
d) Uzaklık erimi seçici anahtarının konumunu değiştirerek
e) Parlaklık ayarını sola doğru azaltarak
73 - İki madde arasındaki enlem farkı hangi kısaltma ile gösterilir?
a) dlat
b) departure
c) Dep
d) R
e) dlong

74 - Aşağıdakilerden hangisi haritanın kitabesinde yer almaz?
a) Datum notu
b) Ölçek
c) Trafik ayrım düzeni bilgisi
d) Haritanın boyutları
e) Projeksiyon tipi

75 - Saat ayarı veren istasyonlar hakkında gerekli bilgiler hangi kaynaktan bulunur?
a) Global maritime distress and safety systems 
b) Coast radio stations 
c) Kılavuz kitaplarından
d) Radio navigation aids electronic position fixing systems and radio time signals 
e) Satellite Navigation systems

76 - Fenerlerin periyodu ifadesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde açıklanmaktadır?
a) Aydınlık süresi
b) Karanlık süresi
c) Bir dakika içinde aydınlık süresi
d) Bir dakika içinde karanlık süresi
e) Birbirini takip eden aydınlık ve karanlık sürelerinin toplamı

77 - Ortalama güneş gününün tanımı aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak yapılmıştır?
a) Ortalama güneşin Greenwich meridyeninden ard arda iki geçişi arasındaki zaman aralığı
b) Görünen güneşin Greenwich meridyeninden ard arda iki geçişi arasındaki zaman aralığı
c) Ortalama güneşin herhangi bir mevkiinin meridyeninden ard arda iki geçiş zaman aralığı
d) Görünen güneşin herhangi bir mevkiinin meridyeninden ard arda iki geçiş zaman aralığı
e) Görünen güneş günü ile zahiri güneş günü arasındaki farkın yarısına

78 - Gök cisminin boylam geçişinde DR mevkiinin Lat değeri ile gök cisminin Dec değeri aynı isimli ve Dec >Lat olursa enlem aşağıdaki formüllerden hangisi ile bulunur?
a) Lat: CoAlt + dec
b) Lat: CoAlt - Dec
c) Lat: 180 – (CoAlt + Dec)
d) Lat: 180 – (CoAlt – Dec ) 
e) Lat: Dec – CoAlt

79 - Ekvatoryal Markator haritasında silindir, küreye nerede teğettir?
a) Bütün enlemlerde
b) Ekvatorda
c) Kutuplarda
d) Greenwich de
e) Bütün boylamlarda

80 - Yüksek tonajlı geminiz ile Norfolk/ABD limanına giriş esnasında ilerleme istikametinizde gördüğünüz yatay yeşil, kırmızı, yeşil, renkli sütun tipi şamandıra ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 
a) Bu şamandıra; sancak tarafta bırakılarak iskele tarafta bulunan tercihli kanalda seyre devam
b) Bu şamandıra; sancak tarafta bırakılarak seyre devam edilmelidir.
c) Bu şamandıra; iskele tarafta bırakılarak sancak tarafta bulunan tercihli kanalda seyre devam
d) Bu şamandıra; iskele tarafta bırakılarak seyre devam
e) Bu şamandıra emniyetli suları markalamaktadır.

81 - Aşağıdaki olaylardan hangisi gel-git olayının kuvvetli olmasına etken değildir?
a) Güneş Yer ve Ayın aynı doğrultuda olması
b) Güneş ve Ayın Dec işaretlerinin aynı olması
c) Ay’ın ve Güneşin Dec lerinin aynı işaretli ve birbirine değerce yakın olması
d) Güneş ve Ay’ın Dec lerinin değerce max işaretçe ters olması
e) Güneş ve Ayı’ın Dec lerinin 0 olması

82 - 6 Mayıs 1999 güneşin alt kenarından alınan Sex. Alt: 460 12 IC:-2 ve göz yüksekliği 6m olduğuna göre düzeltilmiş yükseklik Ho nedir?
a) 460 21.1
b) 460 18.8
c) 460 20.8
d) 450 49.0
e) 470 20.8

83 - 6 Mayıs 1999 günü 380N – 0300W mevkiindeki bir gözlemci için güneşin meridyen geçiş zamanı UT(GMT) olarak kaçtır?
a) 11:57:00
b) 09:57:00
c) 13:57:00
d) 10:57:00
e) 12:57:00

84 - Eko iskandil cihazı su derinliğini ölçmek için hangi sinyal türünü kullanır?
a) Laser
b) Işık
c) Elektromanyetik
d) Elektrik
e) Ses 

85 - Metrik sisteme göre hazırlanmış haritalarda metreden küçük birim olarak ne kullanılır?
a) cm
b) dm
c) ft
d) inch
e) mm



86 - Pusla çubuğu neden manyetik kuzeye yönelir?
a) Pusla çubuğu yer mıknatısiyetinin kuvvet çizgilerine paralel olmak istediğinden 
b) Pusla çubuğu yer mıknatısiyetinin kuvvet çizgilerine dik olmak istediğinden
c) Yer mıknatısiyetinin düşey kuvvetinin etkisi nedeniyle
d) Pusla çubuğu yer mıknatısiyetinin yatay ve düşey kuvvet bileşkesine paralel olmak ister
e) Hepsi doğru

87 - Ters teleskopla yıldıza bakıldığında; yıldızın kendisi ile aynada yansıyan görüntüsü çakışmazsa meydana gelen hata nasıl düzeltilir?
a) Büyük ayna ayar vidası ile
b) Küçük ayna ayar vidaları ile
c) Teleskop vidası ile
d) Uzade kolu vidası ile
e) Bu hata gemice düzeltilemez

88 - Enlem seyri ile ilgili olarak aşağıdaki bağıntılardan hangisi yanlıştır?
a) Lat1=Lat2
b) dep=dlong
c) dep=distance
d) mlat=Lat1
e) dlat=0

89 - Boylam seyri ile ilgili olarak aşağıdaki bağıntılardan hangisi yanlıştır?
a) Long1=Long2
b) dep=0
c) dlat>distance
d) dlong=0
e) Rota=000 veya 180

90 – 04 Mayıs 1999 günü 380 N – 0260 E mevkiinde bulunan bir gözlemci için güneşin doğuş zamanı UT(GMT) olarak kaçtır? 
a) 05:03:00
b) 04:53:00
c) 03:17:00
d) 06:47:00
e) 05:01:00

91 – 03 Mayıs 1999 günü 04:25:15 GMT da, Ay’ın GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 310 27’,3 - 170 22’,6 S
b) 250 08’,5 – 170 22’,6 S
c) 370 45’,9 – 170 20’,0 S
d) 370 43’,3 – 170 24’,8 S
e) 37 051’,6 – 17 020’,4 S

92 – 04 Mayıs 1999 günü 16:24:35: GMT de, Venüs’ün GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 110 28’,7 – 250 34’,0 N
b) 17 037’,2 – 250 32’,0 N
c) 23 014’,3 – 250 43’,9 N
d) 230 46’,0 – 250 33’,9 N
e) 230 56’,0 – 250 34’,1 N

93 – 04 Mayıs 1999 01:25:10 UT(GMT) de, Acrux yıldızının GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 560 08’,2 – 630 05’,9 S
b) 56 007’,2 – 630 05’,9 S
c) 430 31’,0 - 630 05’,9 S
d) 550 50’,2 - 630 05’,9 S
e) 520 12’,2 - 630 05’,9 S

94 – 06 Mayıs 1999 günü 12:25:42 UT (GMT) de güneşin GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 00 50’,6 – 160 29’,3 N
b) 60 25’,5 – 160 29’,3 N
c) 3530 34’,5 – 160 29’,0 N 
d) 70 16’,1 – 160 29’,6 N 
e) 90 20’,8 – 160 29’,6 N

95 – Gök cisminin bulunduğumuz boylamdan geçişi esnasında ölçülen yükseklik açısı değerine bağlı olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi tespit edilir?
a) Doğru enlem bulunur
b) Doğru boylam
c) Zaman bulunur
d)Azimuth bulunur
e) Mevkii hattı bulunur 

96 – Eşit irtifa dairesini çizebilmek için aşağıdakilerden hangisine ihtiyaç duyulur?
a) Altitude
b) CoAlt
c) Declination
d) Colat
e) CoDec

97 – Yıldızları tanımak maksadıyla, H.O. 2102 C/D Plastik Yıldız Bulucuya aşağıdaki değerlerden hangisi ile girmek gerekir?
a) GHA b) LHA Aries
c) LHA d) SHA e) RA

98 – Bir yıldız günü kaç saattir?
a) 23 saat 00 dk.
b) 23 saat, 56 dk.
c) 24 saat 00 dk.
d) 24 saat, 56 dk.
e) 24 saat, 50 dk.
99 – Ay’ın dünya etrafındaki bir günlük hareketinin güneşe göre süresi aşağıdakilerden hangisidir?
a) 24 saat 50 dk.
b) 24 saat 30 dk.
c) 24 saat 00 dk.
d) 23 saat 56 dk.
e) 23 saat 30 dk.

100 – Rasıtın alt boylamı aşağıdaki kısaltmalardan hangisi ile gösterilir?
a) G
b) W
c) M
d) g
e) m

101 – Herhangi bir zaman bölgesinde LMT ile ZT arasındaki fark hangi eleman ile bulunur?
a) d.lat
b) dlong
c) ZD
d) Long
e) Lat

102 – Bir gök cisminin DEC değeri en fazla kaç derecedir?
a) 150
b) 300
c) 650
d) 720
e) 900

103 – Notik almanakta ////// ile gösterilen işaretin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Güneş devamlı ufkun üzerinde kalır
b) Ay devamlı ufkun üzerinde kalır
c) Güneş devamlı ufkun altında kalır
d) Alacakaranlık bütün gece devam eder
e) Alacakaranlık bütün gece devam etmez

104 – Notik almanakta günlük sayfalardan kaç adet seçme yıldızın koordinatı bulunur?
a) 54
b) 57
c) 157
d) 173
e) 180

105 – Notik almanaktan gök cisimlerinin koordinatlarını bulurken hangi zaman ile girilir?
a) ZD
b) ZT
c) LUT
d) GMT
e) GHA
106 – Notik alamanakın günlük sayfalarında GMT ile girdiğimizde gök cisimlerinin aşağıdaki hangi değerlerini buluruz?
a) HA-Dec
b) Zn-Alt
c) Az-Alt
d) GHA-Dec
e) UT-Alt

107 – Saat açısı veya boylam açısı aşağıdaki kısaltmalardan hangisiyle belirtilmiştir?
a) SHA
b) LHA
c) HA veya t
d) GMT
e) ZT
108 – Gök kutuplarından ve gök cisminden geçen büyük daireye ne denir?
a) Saat dairesi denir
b) Gök ekvatoru denir 
c) Gök kutupları denir
d) Dik daire denir
e) Meyil dairesi denir
109 – Aries saat dairesi ile gök cisminden geçen saat dairesi arasında gök kutbunda oluşan ve Aries saat dairesinden itibaren batı yönünde ölçülen açıya veya bu saat daireleri arasında kalan gök ekvatoru yayına ne ad verilir?
a) HA veya t
b) LHA
c) GHA
d) SHA
e) RA

110 – Güneş Aries noktasında iken Dec değeri nedir?
a) N 230 27’
b) 00
c) S 230 27’
d) N 270 23’
e) S 270 23’

111 – Rasıt boylamından itibaren doğuya veya batıya doğru (1800) gök cisminden geçen saat dairesine kadar ölçülen ve gök kutbunda oluşan açı aşağıdakilerden hangisidir?
a) GHA
b) SHA
c) LHA
d) RA
e) HA

112 – Rasıt boylamından itibaren batıya doğru (3600), gök cisminden geçen saat dairesine kadar ölçülen ve gök kutbunda oluşan açı aşağıdakilerden hangisidir?
a) GHA
b) SHA
c) LHA
d) RA
e) HA

113 – RA değeri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Greenwich meridyeninden batıya doğru Aries saat dairesine kadar ölçülen açıdır.
b) Aries saat dairesinden itibaren doğuya doğru gök cismi saat dairesine kadar ölçülen açıdır.
c) Rasıt boylamından batıya doğru gök cismi saat dairesine kadar ölçülen açıdır.
d) Rasıt boylamından batıya doğru Aries saat dairesine kadar ölçülen açıdır.
e) Rasıt boylamından Greenwich boylamına kadar ölçülen açıdır.

114 – Gök cisimlerinin merkezinden dünyanın yarıçapını gören açı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kırılma
b) Paralaks
c) Ufuk alçalımı
d) Yarıçap
e) Çap

115 – Küresel seyir üçgeninin kenarları aşağıdakilerden hangisidir?
a) CoLat – CoDec - CoAlt
b) CoLat – CoAlt - Az
c) CoLat – GHA - HA
d) CoLat – Az - Zn
e) CoLat – GHA – Zn

116 – Az N ve W ise; Zn’yi bulma formüllü aşağıdakilerden hangisidir?
a) Zn = 3600 - Az
b) Zn = Az
c) Zn = 1800 + Az
d) Zn = 1800 - Az
e) Zn = 3600 + Az

117 – Z ile gösterilen kısaltmanın anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) İrtifa
b) Dikey daire
c) Başucu
d) SIA
e) Semt

118 –Gök cisminin saat dairesi üzerinde seyircinin bulunduğu yarım küredeki kutup noktasından olan açısal mesafesi aşağıdaki kısaltmalardan hangisi ile gösterilir?
a) CoDec
b) Colat
c) CoAlt
d) Colta
e) CoZ

119 – Bir gök cisminin gök ufkundan olan açısal yüksekliği aşağıdaki kısaltmalardan
hangisi ile gösterilir? 
a) Zn
b) Z
c) CoLat
d) Alt
e) CoDec

120 – Güney yarıkürede yıldızlarını tanımak için referans olarak kullanılan takımyıldız, aşağıdakilerden hangisidir?
a) Orion
b) Southern Cross
c) Cassiopea
d) Ursa Major
e) Sirrus

121 – Dünyanın yörünge üzerindeki yıllık hareketinde, Güneşe en yakın olduğu ay aşağıdakilerden hangisidir? 
a) Ocak
b) Nisan
c) Temmuz
d) Ekim
e) Şubat

122 - Ekvator kuşağı yıldızları için referans olarak kullanılan takımyıldız aşağıdakilerden hangisidir?
a) Orion
b) Southern Cross
c) Cassiopea
d) Ursa Major
e) Sirrius

123 - Dünya yörünge üzerindeki yıllık hareketinde, güneşe en uzak olduğu ay aşağıdakilerden hangisidir? 
a) Ocak
b) Nisan
c) Temmuz
d) Ekim
e) Şubat

124 – Güney yarımkürede bulunan bir seyircinin bulunduğu boylamın batısındaki bir gök cisminin semti; aşağıdakilerden hangisidir? 
a) Zn=3600 – Az
b) Zn=Az
c) Zn=1800 – Az
d) Zn=1800 + Az
e) Zn=3600 + Az

125 - Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Gök cisminin meyili (Dec) ve gözlemcinin enlemi aynı işaretli ise, meyil değeri enleme ulaşıncaya kadar meyil arttıkça gök cisminin irtifası (Alt) artar.
b) Gök cisminin meyili (Dec) ve gözlemcinin enlemi aynı işaretli ise, meyil değeri enleme ulaşıncaya kadar meyil arttıkça gök cisminin irtifası (Alt) azalır.
c) Gök cisminin meyili (Dec) ve gözlemcinin enlemi aynı işaretli ise, meyil değeri enlemi geçince, meyil büyüdükçe irtifa (Alt) artar.
d) Gök cisminin meyili (Dec) ve gözlemcinin enlemi farklı işaretli ise, meyil değeri enleme ulaşıncaya kadar meyil arttıkça gök cisminin irtifası (Alt) artar.
e) Hiçbiri

126 – Meridyen geçişte enlem tayini ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Küresel üçgenin özel bir çözümüdür?
b) O günkü almanak sayfasından alınan meridyen geçiş zamanı kullanılır.
c) Almanaktan alınan meridyen geçiş zamanının değeri LMT dir.
d) Rasatın DR Lat’ı, rasat anındaki DEC’in değeri ve başucu değerine göre farklı durumlar ile karşılaşır.
e) Hepsi doğrudur.

127 – Aşağıdaki ifadelerden hangisi “buz ayağı”nı tanımlamaktadır?
a) Ice berg in suyun içinde kalan kısmı
b) Buz parçalarının suyun içinde kalan kısmı
c) Karaya oturmuş buz parçası
d) Sahile bağlı, sahil boyunca teşekkül eden buzlar.
e) Sahile sürüklenmiş buzlar.

128 – Aşağıdaki ifadelerden hangisi “kıyı buzu”nu tanımlamaktadır?
a) Kıyıda teşekkül eden buzlar
b) Sahil boyunca teşekkül eden buzlar
c) Rüzgâr ve akıntının sahile sürüklediği buzlar
d) Karaya oturmuş buz parçaları
e) 20 cm kalınlığına ulaşmamış buzlar

129 – Rüzgâr buz parçalarını kuzey yarım kürede hangi yönde sürükler?
a) Kendi yönüne
b) Kendi yönünün 1800 tersine
c) Kendi yönünün 2100 ile 2200 fazlasına
d) Kendi yönünün 1800 ile 2000 fazlasına
e) Kendi yönünün 1350 ile 1500 fazlasına

130 – Bir deniz buzu bünyesindeki buzu nekadar sürede atar? 
a) ½ yıl
b) 1 yıl
c) 1.5 yıl
d) 2 yıl
e) 2.5 yıl

131 – GPS sisteminin mevki bulma yöntemi açısından temel ayırıcı özellikleri belirleyen gruplardan doğru olan hangisidir?
a) Frekans karşılaştırması, görecelik hatası düzeltimi, taşıyıcı frekans kullanımı
b) Doppler frekans kayması, uzaklık ölçümü, hata düzeltimi
c) Vurgu frekansı, frekans farkı tespiti, semt ölçümü
d) Kod bilgisi, uzaklık ölçümü, hata düzeltimi
e) Doppler frekans değişimi, vurgu frekansı, kodlama

132 – Bir büyük daire seyri rotası için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Yeryüzü üstünde iki nokta arasındaki en kısa mesafe bu iki noktadan geçen büyük daire yayı parçasının uzunluğudur.
b) Büyük daire rotasının max enlemi(vertex noktası) daima başlangıç ve bitiş noktaları arasındadır.
c) Büyük daire rotası yay şeklinde olup, verteks noktası başlangıç noktası kutbuna yakın olur.
d) Yay ekvatora bakar şekildedir.
e) Vertex noktasından geçen enlem büyük daire yayına teğettir.

133 – Başlangıç noktası koordinatları 520N – 0600W, vertex noktası koordinatları 600N – 0990W ve başlangıç rota açısı 1100 olduğuna göre birinci ara noktanın koordinatları aşağıdakilerden hangisidir? (Ara noktalar arası dlong 50 alınacaktır. Kullanılacak formül
Tg latx1=Cosdlongvx1 X tglatv)
a) 59.90N – 1040W
b) 59.90N – 0940W
c) 55.10N – 0650W
d) 51.20N – 0550W
e) 48.60N – 0550W

134 – Kalkış noktası 480 N – 0500 W ve kalkış rota açısı 600 olan bir büyük daire seyri için vertex noktasının koordinatları nedir? (problemi ekte bulunan NP 401 sayfasını kullanarak çözünüz.)
a) 540 35’N – 0120 36 W
b) 550 30’ N – 0400 06 W
c) 520 18’ N – 0160 06 W
d) 550 30’ N – 0010 54 W
e) 530 20’ N – 0240 32 W

135 – Kalkış noktası koordinatları 450 N – 0600 W, vertex noktası koordinatları 520 12,7’N – 0230 18’W, kalkış rota açısı 600 olan bir büyük daire seyrinde, vertex noktasından sonraki ilk ara noktanın koordinatları aşağıdakilerden hangisidir? ( ara noktalar yaklaşık 50 dlong farkı ile alınacak ve ekteki NP 401 sayfası kullanılarak problem çözülecektir.)
a) 510 45,5’N – 0180 18 W 
b) 520 01,4’N – 0180 24 W
c) 520 06,4’N – 1050 12 W 
d) 520 06,4’N – 0150 12 W
e) 470 12,7’N – 0180 18 W

136 – Rota değişikliği için kullanılan yöntemlerden hangisi yanlıştır?
a) Bir sahil maddesini bordalayarak.
b) Puruvadaki bir sahil maddesinden mesafe ile.
c) Pupadaki bir sahil maddesinden mesafe ile.
d) Sektörlü bir fenerin sektör sınırları ile.
e) Bir sahil maddesinden alınan bir kerterizle.

137 – 11 kulaç 3 kadem kaç metredir?
a) 3,5 m
b) 10,5 m
c) 21 m
d) 25 m
e) 27 m

138 – Siste seyreden bir gemi ses yansıması ile mesafe bulmak için düdük çalıyor ve çaldığı düdüğün yansımasını 20 sn sonra duyuyor,sesin yansıdığı sahilden mesafe kaç gominadır?
a) 6
b) 8
c) 10
d) 12 e) 18
139 – Geminizin rotası 0900 olup, B gemisi hakiki 0900 de kerteriz edilmiştir.B gemisinin Nispi kerterizi nedir?
a) SANCAK 900
b) İSKELE 900
c) SANCAK 1800
d) 00
e) 1800

140 – Rotası 0400 olan bir A gemisi, B gemisini İSKELE 700 de görmektedir.B gemisi, A gemisini hakiki olarak kaç derecede görür?
a) 2200
b) 1100
c) 1500
d) 2100
e) 2900


141 – Rotası 3400 olan bir A gemisi, B gemisini SANCAK 600 de görmektedir. B gemisi, A gemisini hakiki olarak kaç derecede görür?
a) 0400 
b) 2200
c) 2800
d) 2100
e) 1000


142- Parakete seyri yaparken herhangi sabit bir maddeden mevki hattı (kerteriz) aldığımızda kerteriz aldığımız andaki DR mevkiinden aldığımız kerteriz hattında çizdiğimiz dik doğrunun bu hattı kestiği noktaya ne denir?
a) DR Mevkii
b) EP mevkii
c) MPP mevkii
d) R.Fix mevkii
e) Fix Mevkii

143 – Çapraz iki kerterizde konulan mevkiin kabul edilebilir bir doğrulukta olması için kerterizler arasındaki açı ne olmalıdır?
a) Kerterizler arası açı 300 den küçük 1500 den büyük olmamalı
b) Kerterizler arası açı 600 den küçük 1200 den büyük olmamalı
c) Kerterizler arası açı 00 den küçük 1800 den büyük olmamalı
d) Kerterizler arası açı 900 den küçük 1800 den büyük olmamalı
e) Kerterizler arası açı 450 den küçük 1800 den büyük olmamalı

144 – Kıyısal seyirle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Kerteriz alınırken gemiye yakın sahil maddeleri seçilmelidir.
b) Seyir yapılan bölgenin en büyük ölçekli haritası kullanılmalıdır
c) Limanlara girişte rehber hatlarından faydalanılmalıdır
d) Yapay sapma değeri o yıla göre hesaplanmalıdır
e) Doğal sapma değeri kerterizlerin alındığı mevkiye ve yıla göre hesaplanmalıdır

145 – Parakete seyrinde aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz?
a) Sürat
b) Rota
c) Zaman
d) Akıntı – Rüzgâr
e) Fiz mevkii

146 – Gece yapılacak olan kıyı seyri için rotalar çizilirken kıyıdan veya kıyıdaki cisimlerden en az kaç mil açıktan geçecek şekilde rota çizilmelidir?
a) Dik sahillerden 1 mil alçak sahillerden 3 mil
b) Dik sahillerden ½ mil alçak sahillerden 1 mil
c) Kıyı sekilerlinden veya kıyıya yakın cisimlerden yararlanabilecek kadar açık
d) Derinliğe bağlı olarak 1 veya 3 mil
e) Kaptanın değerlendirmeleri neticesinde vereceği karara göre


147 - Kıyı seyrinde kıyıya yakın veya uzak yönünde karar verilirken aşağıdaki hususlardan hangisi etken değildir?
a) Zabitlerin yeteneği
b) Makinenin durumu
c) Sahil şeridinin yapısı
d) Rüzgâr
e) Dip yapısı

148 – Kıyı seyri için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Karayı iskelesinde gören sahile mümkün olduğunca yakın seyretmelidir
b) Nehirlerin denizlere döküldükleri yerden açık geçilmelidir
c) Rotalar trafik akış yönüne uygun çizilmelidir
d) Sığ sahile dik inilmeli veya çıkılmamalıdır.
e) Trafik ayrım düzenine uyulmayacak ise düzenden açık seyir edilmelidir
149 – Kalın siste görüş mesafesi kaç mildir?
a) 0
b) 0.1 ile 0.25 arası
c) 0.25 ile 0.5 arası
d) 0.5 ile 1 arası
e) 1 ile 1.5 arası

150 – Dünya üzerinde belli iki mevkiden geçen ve yönü sabit kerte hattına ne denir?
a) Transit mevkii hattı
b) Mevki Hattı
c) Mevki Dairesi
d) Fix Mevkii
e) Kaydırılmış mevki

151- Birbirinin iki katı olan nispi açılar (çift katlı açılar) ile fix mevki bulma işlemi bir matematiksel çözümdür. Bu metot ile mevki hesabı yapılırken esas istenen nedir?
a) İki kerteriz alındığı maddeye olan mesafedir. 
b) Madde bordalandığı andaki borda mesafesidir
c) Son kerterizin alındığında maddeye olan mesafedir
d) İlk ve son kerterizle arasındaki geçen zamandır
e) Son kerteriz alındığında maddenin açısıdır

152 – Belirli bir maddenin bir seyirci tarafından geminin pruvasından itibaren ölçülen kerterize ne ad verilir?
a) Hakiki kerteriz
b) Kerte hattı
c) Nispi kerteriz
d) Rota açısı
e) Mevkii hattı

153 – Herhangi bir maddeden alınan kerterizle cayro hatasını belirlerken aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
a) Geminin mevkiinin bilinmesi
b) Tabi sapma miktarı
c) Yapay sapma miktarı
d) Kerterizi alınan cismin mesafesi
e) Geminin hızı

154 – Aşağıdaki hatalardan hangisi cayro pusla hatası değildir
a) Enlem hatası
b) Rubu Dairesi hata
c) Balistiki sapma hatası
d) Arızi sapma
e) Asklı tertibatı hatası

155 – Aşağıdaki parçalardan hangisi sextanta ait değildir?
a) Yay
b) Teleskop
c) Prizma
d) Uzade kolu
e) Küçük ayna

156 – Bir sextantla bulunan yay 3600 lik çemberin kaçta kaçıdır?
a) ½
b) 1/3
c) ¼
d) 1/6
e) 1/8

157 – Yatay sextant açısı ölçerken aşağıdaki işlemlerden hangisini yapmak yanlış olur?
a) Yıldız teleskopu takılır
b) Sextant yere paralel tutulur
c) Önce sağımızda kalan cisme bakılır
d) Sextant sola doğru çevrilirken uzade kolu kendimize doğru çekilir.
e) Soldaki cisim ile sağdaki cisim çakıştırılır.

158 – Aşağıdaki sextant hatalarından hangisi yanlıştır?
a) Prizma hatası
b) Renkli cam hatası
c) Fabrikasyon hata
d) Verniye hata
e) Uzade hatası

159 – Aşağıdaki sextant hatalarından hangisi gemi personeli tarafından düzeltilemez?
a) Fabrikasyon hatası b) Dikey hata c) Teleskop hatası
d) Yan hata e) Uzade hatası
160 – Index hatası kaç dakikayı aştığında uzade hatası düzeltmesi yapılır?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5

161 – Bubble sextanttın normal sextanttan kullanım farkı doğru olarak aşağıdaki cümlelerden hangisi ile ifade edilmiştir?
a) Normal sextant yayı, çemberin 1/6 sı iken bubble sextant yayı çemberin ¼ ü kadardır
b) Gök cisminin yüksekliğini ölçerken normal sextant da ufuk çizgisinin görülmesi gerekirken bubble sextantta ufuk çizgisinin görülmesine gerek yoktur
c) Bubble sextantla birlikte suni ufuk kullanılır
d) Bubble sextanttı kullanırken geminin sallanmaması gerekir
e) Yukarıdakilerin hepsi doğrudur.

162 – Gotik sekstant aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?
a) Habbe tertibatı istendiğinde ayrılabilen bubble sekstanttır.
b) Yayı çemberin 1/5 i kadar olan sekstant tipidir.
c) Ufuk çizgisinin görülmesine gerek olmadan gök cisimlerinin yüksekliğinin ölçülebildiği sekstant tipidir.
d) Gecenin her vaktinde yıldızların yüksekliklerinin ölçülebildiği sekstant tipidir.
e) Plastikten yapılmış eğitim amaçlı sekstanttır.

163 – Suni ufukla yükseklik ölçülürken gök cisminin yüksekliği hangi dereceler arasında olmalıdır?
a) 00 - 300
b) 100 - 500
c) 150 - 600
d) 150 - 800
e) Böyle bir sınırlama yoktur.

164 – Sextantın sol elle yatay olarak tutulup uzade kolu 300 – 400 arasına getirildiğinde yayın büyük aynadan görüntüsü hahiki görüntüsü ile kesikli olarak birbirini izliyorsa bu durumun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
a) Büyük aynanın alet düzlemine dik olmaması.
b) Küçük aynanın alet düzlemine dik olmaması
c) Büyük ayna ile küçük aynanın birbirine paralel olması.
d) Büyük ayna ile küçük aynanın birbirine dik olması.
e) Camın alet düzlemine dik olmaması.

165 – Herhangi bir gök cisminden ölçüm yapılırken kırılma(refraction) değeri göz önüne alındığında; mecbur kalmadıkça 250 küçük açısal yükseklikleri olan gök cisimlerinden rasat yapılamaz. Bunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kırılma değeri, sextant yüksekliği büyüdükçe çoğaldığı için.
b) Kırılma değeri, sextant yüksekliğine göre değişmediği için.
c) Kırılma değeri, sextant yükseklik değeri büyüdükçe azaldığı için.
d) Kırılma değeri, sextant yükseklik değeri küçüldükçe sıfır olduğu için.
e) Kırılma değeri, sextant yükseklik değri küçüldükçe azaldığı için.

166 – Güneşten yapılan rasatta, sextant irtifasının uygulanan’ Toplam Düzeltme’(Main Corr) içinde hangi değerler yer alır?
a) Kırılma-Yarıçap
b) Kırılma
c) Yarıçap
d) Kırılma-Yarıçap-Paralax
e) Kırılma-Paralax

167 – Kırılma(refraction) düzeltmesinin anlamı aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilmiştir?
a) Rasat yapılan andaki barometre ve termometre değeri ile değişir. 
b) Sextant ile ölçülen açısal değerdir.
c) Gök cisminin yükseklik değeridir
d) Dünya ve gezegenlerin yarıçap değeridir.
e) Ay ve güneşin alt ve üst kenar değerleri arasındaki farktır.

168 – Yıldızların ölçülen sextant yüksekliğine; almanak yardımıyla yapılacak düzeltmelerden aşağıdakilerden hangisi uygulanır?
a) Kırılma-Yarıçap
b) Yarıçap
c) Kırılma
d) Yarıçap
e) Paralax

169 – Bir akıntı seyir üçgeninde Akıntı önleme rotasını belirleyen vektör (kenar) üzerinde ölçülen sürate ne isim alır?
a) Makine sürati
b) Ortalama ilerleme sürati
c) Yere göre sürat
d) Bileşke sürat
e) Hiçbiri


170 – Akıntı koşulları altında seyreden bir geminin suya göre ortalama ilerleme sürati aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir?
a) SET
b) SOA
c) DRIFT
d) SMG
e) S

171 – 0900 rotasına ilerleyen bir gemide saat 05:45’te bir fix mevkii plotlanmıştır. Saat 18:15’te ikinci bir fix mevkii plotlanmış ve Fix mevkiin DR mevkiye göre 7.5 mil güneyde olduğu görülmüştür. Akıntının set ve drifti nedir?
a) Set:000, Drift: 1 Knts
b) Set:180, Drift: 1 Knts 
c) Set: 000, Drift: 0.6 Knts
d) Set: 180, Drift: 0.6 Knts
e) Set: 180, Drift: 7.5 Knts

172 – 420 10’ N – 0360 20’E mevkii ile 460 20’ N – 0330 00’ E mevkii arasındaki depature kaç mildir?
a) 135 mil
b) 143 mil
c) 205 mil
d) 210 mil
e) 242 mil

173 – 1200 rotasına 100 mil seyrederek 400 N – 0200 E mevkiine demirleyen bir geminin seyre kalktığı mevkiinin enlemi nedir?
a) 410 40’N
b) 380 20’N
c) 400 50’N
d) 390 10’N
e) 380 42’N

174 – Kalkış ve varış noktaları arasında 20 33 dlat olan bir seyirde N ile W arasında bir yöne 200 mil seyretmişse geminin rotası nedir?
a) 3100
b) 3200
c) 3300
d) 3320
e) 3400

175 – Koordinatları 450 20’N – 0300 10’W olan bir noktadan hareket edecek bir gemi 410 N – 0270 W noktasına gitmek için Mercator haritası üstünde rota çiziyor ve mesafeyi ölçüyor. Haritadan ölçülen rota ve mesafe nedir?
a) 1230 , 280 mil
b) 1440 , 323 mil
c) 1380 , 296 mil
d) 152 0, 301 mil
e) 1640 , 327 mil

176 – Koordinatları; Lat: 360 N, Long: 1220 E olan bir mevkiden kalkarak 195 NM yıldız rotasına seyreden bir geminin varacağı mevkiin enlem ve boylamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Lat2:320 45’N Long2: 1220 E
b) Lat2:390 15’N Long2: 1250 15’E
c) Lat2:360 N Long2: 1220 E
d) Lat2:390 15’N Long2: 1220 E
e) Lat2:360 N Long2: 1180 45’E

177 – Koordinatları; Lat: 440 S, Long: 420 W olan bir mevkiden kalkarak 125 NM yıldız rotasına seyreden bir geminin varacağı mevkiin enlem ve boylamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Lat2:420 55’S Long2: 440 W
b) Lat2:440 S Long2: 440 25’W
c) Lat2:410 55’S Long2: 420 W
d) Lat2:460 05’S Long2: 420 W
e) Lat2:440 S Long2: 380 55’W

178 – Kalkış ve varış mevkilerinin enlemleri 380 N, boylamları farklı ise; aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Rota 0000 veya 1800 , mesafe enlem farkıdır.
b) Rota 0900 veya 2700 , mesafe boylam farkıdır.
c) Rota 0000 veya 1800 , mesafe deparçerdir.
d) Rota 0900 veya 2700 , mesafe deparçerdir.
e) Rota 0900 veya 2700 , mesafe enlem farkıdır.

179 – Oto-Pilotun rotadan kaçmalara karşı tepki duyarlığı hangi kontrol ile ayar edilir?
a) PERMHELM düğmesi ile
b) COUNT RUDDER düğmesi ile
c) RUDDER LIMIT düğmesi ile
d) RUDDER düğmesi ile
e) WEATHER düğmesi

180 – Aşağıdakilerden hangisi bilinen bir parakete türü değildir?
a) Pervaneli parakete
b) Havalı parakete
c) Akustik parakete
d) Basınçlı parakete
e) Elektromanyetik parakete

181 – Gemi üzerinde bir noktayı etkileyen basıncın, gemi hızı ile orantılı olması (P =k v2) prensibi ile çalışan parakete tipi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hollanda Paraketesi
b) Akustik Parakete 
c) Chernikef Paraketesi
d) Pitotstatik Parakete
e) Elektromanyetik Parakete

182 – Tıbbi yardım almak için baş vurabileceğimiz merkezler hakkında gerekli muhabere bilgileri hangi kaynaktan bulunur?
a) ‘Coast Radio Stations’ isimli kaynaktan.
b) ‘Global Maritime Distress and Safety Systems’ isimli kaynaktan.
c) ‘Pilot Services, Vessel Traffic Services and Port Operations’ isimli kaynaktan.
d) Haritalardan.
e) Kılavuz kitaplarından.

183 – Navtex sistemi sahil istasyonlarına ilişkin bilgiler aşağıdaki kaynakların hangisinde bulunur?
a) ‘Coast Radio Stations’ isimli kaynaktan
b)Radio Aids to Navigation, Satelite Navigation Systems,Legal Time,Radio Time Signals and Electronic Position Fixing Systems’ isimli kaynaktan. 
c) ‘Maritime Safety Information Services’ isimli kaynaktan
d) ‘Global Maritime Distress and Safety Systems’ isimli kaynaktan
e) Haritalardan

184 – Okyanus Routeing Chart ları için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Routeing chartlarda dew point sıcaklık eğrileri yer alır.
b) Routeing chartlarda ortalama basınç eğrileri yer alır.
c) Routeing chartlar aylıktır.
d) Routeing chartlar bir gnonomic haritadır. 
e) Routeing chartlar da okyanus akıntıları gösterilir.

185 – Fenerler ve sis işaretleri kitaplarının düzeltmesi için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Düzeltmeler; eskiler kurşun kalemle çizilerek yenileri yazılmak suretiyle yapılır.
b) Düzeltmeler; eskiler mor çini mürekkepli uçla çizilerek yenileri yazılmak suretiyle yapılır.
c) Eski sayfa çıkarılarak yeni düzeltilmiş sayfa takılır.
d)Düzeltmeler; kitabın arka boş sayfalarına yazılır. 
e) Düzeltmeler; denizcilere ilanlardan şeritler halinde kesilerek kitaba yapıştırılır.

186 – Kerterizi 3100 olan bir geminin rotası 1900, sürati ise 15 Knts. Olarak tespit edilmiştir. 18 Knts manevra sürati kullanarak bu gemiye en yakın mesafeye yaklaşabilmeniz için rotanız ne olmalıdr?
a) 2650
b) 2150
c) 3250
d) 2480
e) 2550

187 – 04 Mayıs 1999 günü 440N-0330E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Güneş’in meridyen geçiş zamanı UT(GMT) olarak kaçtır?
a) 11:57:00
b) 11:24:00
c) 12:01:00
d) 10:08:00
e) 09:45:00

188 – 05 Mayıs 1999 günü 420N – 0280W mevkiindeki bir gözlemci için Ay’ın üst meridyen geçiş zamanı UT(GMT) olarak kaçtır?
a) 05:17:00
b) 05:21:00
c) 03:29:00
d) 03:21:00
e) 03:25:00

189 – Meridyen geçişte arz tayininde DR mevkiinin enlemi >Dec ve aynı isimli ise, aşağıdaki bağıntılardan hangisi doğrudur?
a) Zx=90 – Ho; Lat=Zx – Dec
b) Zx=90 – Ho; Lat=Zx + Dec
c) Zx=90 – Ho; Lat= Dec – Zx
d) Zx=Ho – 90; Lat=Zx + Dec
e) Zx=Ho – 90; Lat=Zx – Dec 


190 – Aşağıdaki atmosferik koşullardan hangisinde radarın hedef yakalam uzaklığı en büyük olur?
a) Deniz tüzeyinden yükseldikçe çoğalan bir nemin olması durumunda
b) Deniz yüzeyinden yükseldikçe değişmeyen bir nemim olması durumunda
c) Deniz yüzeyinden yükseldikçe standart koşullara nazaran sıcaklık azalma oranı küçük, nem ve basınç azalma oranı büyük olması durumunda.
d) Deniz yüzeyinden yükseldikçe çok fazla azalan bir sıcaklığın ve basınç düşümünün olması
e) Deniz yüzeyinden yükseldikçe değişmeyen bir sıcaklığın ve azalan nem oranının olması

191 – Gerek yer gerekse gök dalgalarının alınamadığı, alıcılar açısından kör bölgelere ne denir?
a) Atlama mesafesi
b) Atlama bölgesi
c) Kritik açı
d) Kritik bölge
e) Sessiz bölge

192 – 20 Temmuz 1998 günü güneşin almanaktan alınan yarıçapı 15.8 olarak bulunmuştur. Güneşin yapılan ölçüm sonucu sextantın + yay kısmında bulunan değer 32.1 eksi yay kısmında okunan değer 31.1 olarak tespit edilmiştir. Sextantın index hatası nedir?
a) + 0.5
b) – 0.2
c) + 1.0
d) – 1.0
e) – 0.5

193 – IE: 0.8 olan bir sextantla güneşten yapılan yarıçap ölçümünde – yay değeri 31.4 olarak ölçülmüş ve o gün için almanaktan bulunan yarıçap değeri 15.9 ise, + yay değerinin kaç olarak okunması gerekir?
a) 32.2
b) 31.6
c) 31.0
d) 32.6
e) 31.4

194 - Markab yıldızından alınan Sex. Alt: 200 14.3, IC: +2.5 ve göz yüksekliği 9 m olduğuna göre düzeltilmiş yükseklik (Ho) nedir?
a) 200 03.9
b) 200 13.3
c) 200 14.2
d) 200 08.9
e) 200 00.9

195 – 20 Ağustos 1999 tarihinde Venüs gezegeninden alınan Sex Alt: 320 10, IC: -1 ve göz yüksekliği 6 m olduğuna göre düzeltilmiş yükseklik (Ho) nedir?
a) 320 04.6
b) 320 04.2
c) 320 03.3
d) 320 06.2
e) 320 08.4

196 – 04 mayıs 1999 günü 22:00:00 UT (GMT) de Ay’ın üst kenarından alınan Sex.Alt : 340 25’,0,IC : +1’ ve göz yüksekliği 7m olduğuna göre, düzeltilmiş yükseklik(Ho) nedir?
a) 350 18’,9
b) 340 21’,3
c) 350 51’,3
d) 340 50’,0
e) 340 19’,3

197 – 08 AĞUSTOS 1999 günü güneş’in alt kenarından alınan Sex.Alt. : 120 20’, IC : -2’, göz yüksekliği 9m, hava sıcaklığı 400 C ve hava basıncı 999 milibar olduğuna göre düzeltilmiş yükseklik (Ho) nedir?
a) 120 27’,8
b) 120 31’,8
c) 120 28’,4
d) 120 25’,0
e) 120 27’,2

198 – 02 KASIM 1999 günü güneş’in alt kenarından alınan Sex. Alt.: 80 42’, IC :-2’,göz yüksekliği 4,2m hava sıcaklığı -200 C ve hava basıncı 980 milibar olduğuna göre, düzeltilmiş yükseklik(Ho) nedir?
a) 80 50’,2
b) 80 54’,2
c) 80 49’,5
d) 80 45’,9
e) 80 46’,6

199 – Güneşin yarıçap değeri 16.0 dır. Yapılan rasat sonunda sextant asli yay kısmında okunan değer 31.8 artı yay kısmında okunan değer ise 32.2 dir. IC değeri nedir?
a) 0.4 + b) 0.1 +
c) 0.2 + d) 0.1 –
e) 0.2 –
200 - Göz yüksekliği 39 feet olan bir seyirci için DIP değeri nedir?
a) -6.4
b) -6.3
c) -6.2
d) -6.1
e) -6.0

201 – 3 Mayıs 1999 günü göz yüksekliği 48 feet olan bir seyirci IC değeri +2.7 fabrikasyon hata değeri +0.1 olan bir sextantla akşam zamanı Venüs’ün yüksekliğini 50019.9 olarak ölçmüştür. Venüsün düzeltilmiş sextant yüksekliği (Ho) değeri nedir?
a) 500 50.2
b) 510 10.2
c) 500 15.2
d) 500 19.9
e) 510 23.6
202 – 4 Mayıs 1999 günü göz yüksekliği 18 m olan bir seyirci; Güneşin üst kenarından yaptığı ölçüm sonucunda yüksekliği 630 41.4 olarak tespit edilmiştir. IC değeri +1.2, ölçüm anında hava basıncı 970 mb ve hava sıcaklığı 200F olduğuna göre düzeltilmiş sextant yüksekliği (Ho) değeri nedir?
a) 630 17.6
b) 630 18.8
c) 640 04.4
d) 630 41.4
e) 630 28.8

203 – Bir kutup haritasında grid boylamları nasıl çizilir?
a) Kuzey-güney yönünde
b) Doğu-batı yönünde
c) 0900 boylamına paralel
d) 0450 – 2250 yönünde
e) Ekvatora paralel

204 – Grid rotası için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Grid rotası great boylamları ile aynı açıyı oluşturur
b) Grid rotası kutup haritalarında iki noktayı birleştiren bir doğru parçasıdır
c) Grid rotası bir büyük daire izidir
d) Grid rotası bir kerte hattıdır
e) Grid rotası iki nokta arasındaki en kısa mesafedir

205 – 800 N – 0400 E mevkiinde hakiki yön 1500 ise grid nedir?
a) 1100
b) 1500
c) 1900
d) 2100
e) 3300

206 – 800 S – 0500 E mevkiinde grid rotası 1200 ise hakiki rota kaç derecedir?
a) 0700
b) 1200
c) 1700
d) 2400
e) 3000

207 – Kutup bölgelerinde gök cisimlerinden alınan sextant yüksekliklerinin düzeltilmesi ile diğer bölgelerde alınan sextant yüksekliklerinin düzeltilmesi arasındaki farklılık nedir?
a) Çevren alçalımı düzeltmesi farklıdır
b) Kırılma düzeltmesi farklıdır
c) Yarıçap düzeltmesi farklıdır
d) Paralax düzeltmesi farklıdır
e) Bütün düzeltmeler farklıdır

208 – Ortalama alçak suları belirten sembol aşağıdakilerden hangisidir?
a) MLW
b) MHW
c) MSL
d) MLWN
e) MHWN

209 – 25 Mayıs 1999 günü SAINT JOHN, NEW BRUNSWICK Ana limanına girişte üzerinde 1 kulaç 3 fit su bulunan bir banktan 17 fit su çeken gemimiz ile 2 fit emniyet payı kullanılarak 02:00’dan itibaren en erken hangi saatte geçebilirsiniz? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir.)
a) 02:30
b) 03:20
c) 04:14
d) 03:14
e) 06:10

210 – 23 Haziran 1999 günü SAINT JOHN, NEW BRUNSWICK Ana Limanında saat 15:00 deki su yüksekliği ne olur ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 18.4 ft
b) 5.6 ft
c) 4.4 ft
d) 6.8 ft
e) 22.8 ft

211 – 23 Nisan 1999 günü SAINT JOHN, NEW BRUNSWICK Ana limanında saat 10:31 deki yüksekliği ne olur?( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 6.9 ft
b) 1.7 ft
c) 6.2 ft
c) 2.6 ft
d) 4.3 ft

212 - Ekte bulunan Tide Tables sayfasını ve harita parçasını kullanarak Tongue demir mevkiinde 5 Ocak 16:30:00 Zt gel-git akıntınsın yön ve hızını bulunuz
a) 1940 – 1.1 knot
b) 2170 – 0.9 knot
c) 2980 – 0.8 knot
d) 0860 – 0.8 knot
e) 0440 – 1.6 knot

213 – Ekte bulunan Tide Tables sayfasını ve harita parçasını kullanarak Drill Stone şamadırası civarında 27 Mart 11:00:00 ZT gel-git akıntısının yön ve hızını bulunuz.
a) 3280 – 1 knot
b) 0330 – 0.9 knot
c) 0280 – 1 knot
d) 1730 – 0.9 knot
e) 1890 – 1.9 knot
214 - Ekte bulunan Tide Tables sayfasını ve harita parçasını kullanarak Falls Head şamadırası civarında 27 Nisan 10:00 ZT gel-git akıntısının yön ve hızını bulunuz
a) Akıntı oluşmaz
b) 2120 – 0.9 knot
c) 0060 – 0.1 knot
d) 0290 – 1 knot
e) 0340 – 0.1 knot

215 – Günlük gel-git aşağıdaki bölgelerin hangisinde görülmez?
a) Akdeniz
b) Java Denizinde
c) Vietnam sahillerinde
d) Çin sahillerinde
e) Meksika körfezinde

216 – Haritada derinliği 5m olan PORT OF BRISTOL (AVONMOUTH) limanında 23 Mart 1999 günü 14:00 ZT daki su yüksekliği nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 8m
b) 7.5 m
c) 6 m
d) 12.5 m
e) 9.5 m

217 – 14 Nisan 1999 günü saat 12:00 ZT da liman önlerinde olan ve 9m draftı olan ve 1m emniyet payı olan bir gemi; harita derinliği 4m olan PORT OF BRISTOL (AVONMOUTH) Limanında en erken saat kaçta girebilir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 14:25:00 ZT
b) 14:46:00 ZT
c) 16:16:00 ZT
d) 21:46:00 ZT
e) 16:46:00 ZT

218 – 21 Şubat 1999 günü 03:00 ZT da yüzer vaziyette draftı 12m olan bir gemi; harita derinliği 10m olan PORF OF BRISTOL (AVONMOUTH) Limanında oturmuştur. Bu gemi saat kaçta yüzmeye başlayacaktır? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 04:06 ZT
b) 04:47 ZT
c) 05:50 ZT
d) 05:00 ZT
e) 04:50 ZT


219 – Sharpness Dock’da 20 Şubat 1999 günü son yüksek su HW zamanı nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 22:53 ZT
b) 23:06 ZT
c) 22:57 ZT
d) 23:08 ZT
e) 22:57 ZT

220 - Sharpness Dock’da 10 Nisan 1999 günü son yüksek su HW zamanı nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 10.3 m
b) 9.0 m
c) 9.5 m
d) 8.5 m
e) 11.3 m

221 – Weston-Super-Mare de 24
221 – Weston-Super-Mare de 24 Nisan 1999 günü ilk alçak su LW zamanı nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 07:05 ZT
b) 07:00 ZT
c) 06:05 ZT
d) 06:50 ZT
e) 07:10 ZT

222 – Weston-Super-Mare de 24 Nisan 1999 günü ilk alçak su LW zamanı nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 2.5 m
b) 3.6 m
c) 3.0 m
d) 4.6 m
e) 4.2 m

223 – Sorry Harbour da 5 Mayıs 1999 günü son yüksek su zamanı nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 18:05 ZT
b) 06:05 ZT
c) 09:25 ZT
d) 21:25 ZT
e) 08:25 ZT

224 - Sorry Harbour da 5 Mayıs 1999 günü son yüksek su zamanı su yüksekliği nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir)
a) 24.5 ft
b) 22.7 ft
c) 31.9 ft
d) 15.3 ft
e) 13.5 ft



225 – The Race Limanında 01 aralık 1999 günü saat 14:00 ZT daki gel-git akıntısının yönü ve şiddeti nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir)
a) 1120, 1.38 knot
b) 3020, 1.38 knot
c) 3020, 2.9 knot
d) 3020, 1.7 knot
e) 1120, 2.9 knot

226 – Lynde Point bölgesinde 5 Aralık 1999 saat 09:00 ZT daki gel-git akıntısının yönü ve şiddeti nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir)
a) 3020, 0.8 knot
b) 3020, 5.0 knot
c) 3440, 0.4 knot
d) 1120, 0.7 knot
e) 1610, 2.7 knot

227 – Med-cezir 24 saat 50 dakika süren bir ay günü içerisinde, akıntıya bağlı olarak deniz suyu seviyesinde meydana gelen farklılıklardır. Bir ay günü içerisinde iki defa yüksek, iki defa alçak su hadisesinin meydana geldiği ve özellikle Atlantik Okyanusu limanlarında görülen med-cezir tipine ne ad verilir?
a) Günlük Med-cezir ( Diurnal Tide)
b) Karışık Med-cezir ( Mixed Tide)
c) Atlantik okyanusu limanlarında med-cezir hadisesi görülmez
d) Yarım Günlük Med-cezir ( Semidiurnal Tide)
e) Haftalık Med-cezir( Weekly Tide)
228 – Manyetik kuzeye seyreden bir gemide manyetik pusulanın ibresi maksimum doğuya saptığında, bu geminin sürekli mıknatısiyet özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
a) Sancakta mavi kutupsal özelliktedir
b) İskelede mavi kutupsal özelliktedir
c) Sancakta kırmızı kutupsal özelliktedir
d) Pruvada kırmızı kutupsal özelliktedir.
e) Pruvada mavi kutupsal özelliktedir

229 – Bir gemide omurga hattına dik vaziyette bulunan yatay yumuşak demirlerin manyetik pusula üzerindeki tesirleri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Gemi yıldıza seyrederken manyetik pusula ibresini maksimum kıbleye saptırır.
b) Gemi poyraza seyrederken manyetik pusula ibresini maksimum batıya saptırır.
c) Gemi doğuya seyrederken manyetik pusula ibresini maksimum batıya saptırır.
d) Gemi batıya seyrederken manyetik pusula ibresini maksimum doğuya saptırır.
e) Gemi 1800 ye seyrederken manyetik pusula ibresini maksimum batıya saptırır.

230 – Manyetik pusla sehpasında bulunan düzelticilerden filender çubuğu hangi materyalden yapılmıştır?
a) Çelikten
b) Bronzdan
c) Yumuşak demirlerden
d) Alüminyumdan
e) Pirinçten

231 – Manyetik ekvator civarında yer mıknatısiyeti ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) Yer mıknatısiyetinin yatay kuvveti minimum, düşey kuvveti maksimumdur.
b) Yer mıknatısiyetinin yatay ve düşey kuvveti maksimumdur.
c) Yer mıknatısiyetinin yatay ve düşey kuvveti 0 dır
d) Yer mıknatısiyetinin yatay kuvveti maksimum, düşey kuvveti minimumdur.
e) Yalnızca yer mıknatısiyetinin kuvveti maksimumdur.

232 – Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
a) Karada askıda olan bir mıknatıs çubuğu manyetik ekvatorda ufuk düzleminde paralel durur.
b) Karada askıda olan bir mıknatıs çubuğunun mavi ucu kuzey manyetik yarım kürede aşağı doğrudur.
c) Karada kuzey kutup bölgesinde askıda olan bir mıknatıs çubuğunun kırmızı ucu maksimum derecede aşağı doğrudur.
d) Manyetik ekvator civarında askıda olan bir mıknatıs çubuğu kuvvetli bir şekilde kuzey-güney doğrultusunda yönelir.
e) Yer mıknatısiyetinin yatay kuvvetinin fazla olduğu yerlerde, askıda mıknatıs çubuğu az salınım yapar.

233 – Mıknatıslı ortama sokulan bir yumuşak demir mıknatıslandığında, kutupları neye göre oluşur?
a) İçine sokulduğu mıknatıs ortamın kutuplarına göre oluşur.
b) İçine sokulduğu mıknatıslı ortamın kuvvet çizgilerine göre oluşur kuvvet çizgilerinin girdiği taraf mavi kutup olur.
c) İçine sokulduğu ortamda alt tarafı mavi kutup olur
d) İçine sokulduğu ortamda üst tarafı mavi kutup olur
e) Böyle bir kaide yoktur.

234 – Tersanede pruvası SW yönüne inşa edilmiş bir gemide, daimi mıknatısiyetin hangi bileşenleri görülür?
a) –P, -Q
b) +P, +Q
c) –P, +Q
d) + P, -Q
e) +R, -Q

235 – Gemide yalnızca –P bileşeni var ise bu geminin inşası sırasında tersanedeki pruvası yönü nedir?
a) N
b) S
c) E
d) W
e) NE

236 – Güney manyetik yarım kürede bulunan bir gemide düşey yumuşak demirler nasıl kutuplaşır?
a) Üst taraf mavi kutup olur
b) Üst tarat kırmızı kutup olur
c) Mıknatıslanmazlar
d) Mıknatıslanma gemi daimi mıknatıslanmasına göre değişir
e) Yarım küreye göre kutuplaşma değişmez

237 – B emsali hangi bileşenlerden veya çubuklardan meydana gelir?
a) P ve Q
b) P ve c (düşey yumuşak demirlerden)
c) Q ve c (düşey yumuşak demirlerden)
d) c (düşey yumuşak demirler ve d( simetrik olmayan yatay enine yumuşak demirler)
e) a ( boyuna yatay yumuşak demirler) ve e (enine yatay yumuşak demirler)



238 – C emsali hangi bileşenlerden meydana gelir?
a) P ve Q
b) P ve c (düşey yumuşak demirler)
c) Q ve c (düşey yumuşak demirler)
d) Q ve f (simetrik olmayan düşey yumuşak demirler)
e) b( simetrik olmayan düşey yumuşak demirler) ve d(simetrik olmayan yatay enine yumuşak demirler)

239 – D emsali hangi bileşenlerden veya çubuklardan meydana gelir?
a) P ve f (simetrik olmayan düşey yumuşak demirler)
b) Q ve f (simetrik olmayan düşey yumuşak demirler)
c) b( simetrik olmayan düşey yumuşak demirler) ve d(simetrik olmayan yatay enine yumuşak demirler)
d) P ve R
e) a ( boyuna yatay yumuşak demirler) ve e (enine yatay yumuşak demirler)

240 – B emsali -80 olarak bulunursa düzeltmesi için ne gibi bir uygulama yapılır?
a) Kırmızı uçlar sancağa gelecek şekilde kemere istikametinde mıknatıs çubukları sürülür
b) Kırmızı uçlar iskeleye gelecek şekilde kemere istikametinde mıknatıs çubukları sürülür.
c) Mavi uçlar puruvaya gelecek şekilde omurga yönünde mıknatıs çubukları sürülür.
d) Kırmızı uçlar puruvaya gelecek şekilde omurga yönünde mıknatıs çubukları sürülür
e) Filender çubuğunun boyu uzatılır.

241 – Q emsali +70 bulunursa pusulayı düzeltmek için ne gibi bir işlem yapılır?
a) Kırmızı uç iskeleye gelecek şekilde kemere istikametinde mıknatıs çubukları sürülür
b) Kırmızı uç sancağa gelecek şekilde kemere istikametinde mıknatıs çubukları sürülür
c) Kırmızı uç iskeleye gelecek şekilde omurga istikametinde mıknatıs çubukları sürülür
d) Küreler pusulaya yaklaştırılır
e) Bakraç pusuladan uzaklaştırılır

242 – D emsali -90 olarak bulunursa pusulayı düzeltmek için ne gibi işlem yapılır?
a) Bakraçtaki mıknatıs çubukları arttırılır.
b) Küreler pusulaya yaklaştırılır.
c) Bakraç pusuladan uzaklaştırılır
d) Küreler pusuladan uzaklaştırılır
e) Kırmızı uçları sancağa gelecek şekilde mıknatıs çubukları sürülür

243 – E emsali – 50 olarak bulunursa pusulayı düzeltmek için ne gibi işlem yapılır?
a) Küreler pusulaya yaklaştırılır
b) Kemere istikametinde pusula çubukları sürülür
c) İskele küre başa, sancak küre kıça doğru döndürülür
d) Küreler pusuladan uzaklaştırılır
e) Bakraç pusulaya yaklaştırılır

244 – Meyil hatasını düzeltmek veya yok etmek için ne tür işlem yapılır?
a) Flender çubuğu inceltilir
b) Küreler küçültülür veya büyültülür
c) Flender çubuğunun boyu büyütülür
d) Bakraç pusulaya yaklaştırılır veya uzaklaştırılır
e) Enine mıknatıs çubukları artırılır veya azaltılır

245 – Gemi 8 yöne saldırılarak aşağıdaki yapay sapma değerleri bulunmuştur. Bu duruma göre A emsalinin değeri nedir?
N NE E SE S SW W NW
80W 50W 20W 10E 40E 70E 40E 10W
a) 00
b) 10
c) 20
d) 30
e) 40

246 – Gemi 8 yöne saldırılarak aşağıdaki yapay sapma değerleri bulunmuştur. Bu duruma göre B emsalinin değeri nedir?
N NE E SE S SW W NW
10E 50E 80E 100E 80W 50W 10W 0
a) 20
b) 30
c) 3.50
d) 70
e) 130
247 - Gemi 8 yöne saldırılarak aşağıdaki yapay sapma değerleri bulunmuştur. Bu duruma göre C emsalinin değeri nedir?
N NE E SE S SW W NW
60W 80W 100W 80W 50W 10W 50E 70E
a) 30W
b) 10W
c) 50W
d) 40E
e) 0.50W
248 - Gemi 8 yöne saldırılarak aşağıdaki yapay sapma değerleri bulunmuştur. Bu duruma göre D emsalinin değeri nedir?
N NE E SE S SW W NW
60W 100W 50W 10W 30E 60E 110E 50E
a) 50W
b) 70W
c) 20E
d) 50E
e) 20W

249 – Bir geminin 8 yöne saldırılması sonucu aşağıdaki emsal değerleri bulunmuştur. Buna göre D’ emsalinin değeri nedir?
A:00 B:70W C:50E D:30E E:40E
a) 10E
b) 10W
c) 0.50W
d) 50W
e) 50E

250 – Pruvası N da olan bir gemi düz durumda iken belirlenen yapay sapma -80 dir. Gemi 50 yatırıldığında sapma miktarı -20 olmaktadır. Bu durumda J değeri nedir?
a) -20
b) -1.20
c) -1.60
d) -2.50
e) -0.60

251 – Gemi pruvası 090 iken P de meydana gelen sapma +1, gemi pruvası 000 iken Q da meydana gelen sapma +5 ise, pruva 030 iken toplam sapma kaç derece olur?
a) +20
b) –20
c) +4.80
d) -4.50
e) +60

252 – Gemi pruvası 000 iken Q da meydana gelen sapma -6 ve pruvası 090 iken P meydana gelen sapma +8 ise bu gemi tersanede hangi yönde inşa edilmiştir?
a) S 370 E
b) S 420 E
c) N 20 E
d) S 370 W
e) N 140 W

253 – Gemi pruvası 0450 iken a ve e çubukları nedeniyle meydana gelen maksimum sapma +100 ise, pruva 0250 olduğunda a ve e çubuklarından dolayı meydana gelen sapma kaç derece olur?
a) 50
b) 7.60
c) 2.50
d) 0.40
e) 3.40

254 – Gemi pruvası 0200 iken f çubuğundan dolayı meydana gelen sapma +50 ise, f çubuğundan dolayı meydana gelen maksimum sapma kaç derecedir?
a) 50
b) 5.30
c) 4.50
d) 7.20
e) 3.20

255 – İki ay süresince pruvası 0900 yönünde olmak üzere bağlı kalan bir gemide pruva 0000 rotasına alındığında, yarı daimi mıknatısiyet nedeniyle nasıl bir ekstra sapma görülür?
a) Yapay sapma değerinde değişiklik görülmez
b) İskele tarafa doğru bir sapma olur
c) Yapay sapma değerinde bir sapma olur
d) Doğuya doğru bir sapma olur
e) Batıya doğru bir sapma olur

256 – Gemi 8 yöne saldırılarak haritada 0520 olarak belirlenen transitten manyetik pusula ile aşağıdaki kerterizler alınmıştır.
N NE E SE S SW W NW
0580 0560 0530 0500 0480 0460 0500 0540
Pruva 090 olduğunda yapay sapma kaç derece olur?
a) 10.06E
b) 10.06W
c) 10W
d) 10E
e) Var belli olmadığından bulunamaz
257 – Yapay sapma cetveli kontrolü veya yeniden düzenlenmesi için 8 yöne seyrederken gemi hangi rotalarda viyalanır.
a) Hakiki 0000, 0450, 0900
b) Manyetik 0000, 0450, 0900
c) Pusla 0000, 0450, 0000
d) Hakiki, manyetik den biri olabilir
e) Hakiki pusuladan olabilir

258 – Yapay sapma kontrolü veya sapma cetveli hazırlanması sırasında geminin kaç gomina yakınında başka bir gemi olmaması gerekir?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5

259 – Demirde yapay sapma kontrolü yapılacak olursa geminin kerteriz alınacak maddeye kaç mil uzak olması gerekir.
a) 1 mil
b) 2 mil
c) 3 mil
d) 5 mil
e) 6 mil

260 – Şamandıraya bağlı iken yapay sapma kontrolü yapılacak ise geminin kerteriz alınacak maddeden uzaklığı ne olmalıdır?
a) 1 mil
b) 2 mil
c) 3 mil
d) 4 mil
e) 5 mil

261 – Seyir halinde yapay sapma kontrolü yapılacak ise geminin kerteriz alınacak maddeye olan uzaklığı ne olmalıdır?
a) 2 mil
b) 4 mil
c) 5 mil
d) 7 mil
e) 10 mil

262 – Aşağıdaki durumların hangisinde yapay sapma kontrolü iyi netice vermez?
a) Baca aşırı sıcakken
b) Gemi deniz netası değilken
c) Gemi yalpaya düşerken
d) Kerteriz alınan cisim veya cisimler çok yakınken
e) Hepsi iyi netice alınmasını engeller

263 – Pusla düzeltiminde ortaya çıkan C emsali hangi yönlerin ortalamasıdır?
a) 0900-2700
b) 0000-1800
c) 0000-1800
d) 0450-1350
e) 2250-3150

264 - 400 N – 0200 E mevkiinden hareket eden bir gemi önce yıldız rotasına 10 mil, sonra gün doğusu rotasına 10 mil seyrederse varacağı mevkiinin koordinatı nedir?
a) 400 10N – 0200 10E
b) 400 10N – 0190 50E
c) 400 10E – 0200 11E
d) 400 10N – 0200 13E
e) 400 10N – 0200 15E

265 – 2620 rotasına seyreden bir A gemisin, hakiki olarak 0820 gördüğü B gemisinin nispi kerterizi nedir?
a) 1800
b) 3440
c) 2480
d) 0820
e) 0020

266 – 1720 rotasına ilerleyen bir gemiden 1500 hakiki kerterizinde bulunan bir fenerin nispi kerterizi kaç derecedir?
a) 3380
b) 2260
c) 0220
d) 1920
e) 1560

1 A 25 A 48 D 72 D 95 A 118 A 141 B 164 A 187 E 210 D 233 B 256 B
2 A 26 B 50 A 73 A 96 B 119 D 142 B 165 C 188 A 211 A 234 D 257 B
3 B 27 D 51 A 74 D 97 B 120 B 143 A 166 D 189 B 212 E 235 A 258 C
4 B 28 A 52 B 75 D 98 B 121 A 144 D 167 A 190 C 213 B 236 B 259 E
5 B 29 A 53 C 76 E 99 A 122 A 145 D 168 C 191 B 214 C 237 B 260 D
6 E 30 D 54 A 77 C 100 E 123 C 146 E 169 A 192 A 215 A 238 D 261 E
7 B 31 D 55 C 78 B 101 B 124 D 147 A 170 B 193 A 216 D 239 E 262 E
8 B 32 C 56 D 79 B 102 E 125 A 148 A 171 D 194 D 217 B 240 C 263 B
9 A 33 C 57 D 80 C 103 D 126 E 149 B 172 B 195 C 218 C 241 B 264 D
10 B 34 C 58 D 81 D 104 B 127 D 150 A 173 C 196 D 219 B 242 D 265 A
12 D 35 D 59 A 82 A 105 D 128 C 151 C 174 B 197 D 220 D 243 C 266 A
13 E 36 D 60 C 83 C 106 D 129 C 152 C 175 B 198 D 221 B 244 D
14 A 37 D 61 A 84 E 107 C 130 D 153 A 176 D 199 C 222 C 245 A
15 C 38 C 62 A 85 B 108 A 131 D 154 D 177 C 200 D 223 C 246 C
16 D 39 A 63 D 86 D 109 D 132 B 155 C 178 D 201 C 224 D 247 E
17 E 40 C 64 C 87 B 110 B 133 D 156 D 179 D 202 B 225 B 248 E
18 A 41 B 65 C 88 B 111 E 134 A 157 D 180 B 203 A 226 C 249 E
19 E 42 D 66 C 89 C 112 C 135 B 158 D 181 D 204 D 227 D 250 B
20 A 43 E 67 B 90 C 113 B 136 D 159 A 182 A 205 A 228 A 251 C
21 B 44 B 68 A 91 D 114 B 137 C 160 C 183 D 206 A 229 B 252 D
22 C 45 C 69 C 92 C 115 A 138 E 161 B 184 D 207 B 230 C 253 B
23 D 46 C 70 D 93 A 116 A 139 D 162 A 185 E 208 A 231 D 254 B
24 E 47 C 71 B 94 D 117 C 140 C 163 C 186 A 209 C 232 B 255 D

yenı hazırlanmıs benım baktıgım 3o tane eskı soru var gerısı yenı.....elımde kı kaynakların hepsı bunlar sınavdan 90 aldım sızlerede basarılar dılerım

(GHA ve Dec Hesaplama)
Gezegenlerde (Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn) GHA ve Dec Değeri Bulma
1-Saati GMT’ye göre ayarlıyoruz
2-Saat, dakika ve saniyeye göre GHA değerlerini bulup topluyoruz, sonra v düzeltmesini yapıyoruz.
3-Dec değerini bulmak için gün tablosundan saatin yanındaki Dec değerini alıp d düzeltmesiyle topluyoruz.










Örnek;
Yıldızlarda GHA ve Dec Değeri Bulma
1-Saati GMT’ye göre hesaplıyoruz.
2-Saat, dakika ve saniyeye göre GHA ? değerini buluyoruz.
3-GHA Ӿ değerinin formülü GHA Ӿ = GHA ɣ + SHA Ӿ
Yıldızların SHA ve Dec değerleri gün tablosunda yazılı.
SHA Ӿ değerini formülde yerine koyup GHA Ӿ değerini buluyoruz. Yıldızların Dec değerini direk tablodan alıp buluyoruz.




Ay İçin GHA ve Dec Değeri Bulma

1-Saati GMT’ye göre hesaplayınız.
2-Ayın gün tablosundan saat, dakika ve saniyeye göre GHA değerini bulup topluyoruz. Sonra v düzeltmesiyapıyoruz.
3-Dec değerini bulmak için Ayın gün tablosundan Dec değerini buluyoruz ve d düzeltmesini yapıyoruz.









,Güneş İçin GHA ve Dec Değeri Bulma

1-Saati GMT’ye göre hesaplıyoruz.
2-Saat, dakika ve saniyeye göre Güneşin GHA değerini hesaplıyoruz. Güneşte v düzeltmesi yapılmıyor.
3-Güneşin Dec değerini Gün sayfasından buluyoruz ve d düzeltmesi yapıyoruz.

















v Düzeltmesi:
V düzeltmesi ayın ve gezegenlerin GHA değerleri bulunurken yapılır.
Gezegenler için v düzeltmesi yapma:
Gezegenlerde gün sayfasında tablonun en altından örneğin Mars’ın değeri Mars tablosunun en altında ayrı bir satırda yazılıdır. V değeri pozitif (+) veya negatif (-) olabilir. Bu değerleri dakika sayfasında bulup karşısındaki değeri alırız.
Bu değeri dakika sayfasında nasıl buluruz? Örneğin dakika 25 için 25m tablosunun en üst satırında “v veya d düzeltmesi” ifadesini buluyoruz. Bu ifadenin altında iki grup sayı olacak. Soldaki sayılar gün sayfasından aldığımız v değerinin olduğu kısım, sağ taraftakiler ise v değerinin karşılığı yani düzeltmeyi yapacağımız değerin bulunduğu kısım.
ӾGün sayfasındaki v derğeri negatif ise (-) GHA değerinden çıkartılır.
Ay İçin v Düzeltmesi Yapma:

Ay’ın v düzeltmesi gün sayfasındaki GHA değerinin hemen sağ tarafında yazmaktadır. Bu v değerini yine dakika sayfasında bulup karşılığını alıyoruz ve GHA ile toplayıp v düzeltmesi yapmış oluyoruz.

‘d’ düzeltmesi:
d düzeltmesi Güneş, Ay ve Gezegenlerin Dec değerlerini bulurken yapılır.
Gezegenler için d düzelmesi yapma:
Gezegenlerde gün sayfasında tablonun en altından örneğin Mars’ın değeri Mars tablosunun en altında ayrı bir satırda yazılıdır. Bu değerleri dakika sayfasında bulup karşısındaki değeri alırız. Bu değeri dakika sayfasında nasıl buluruz?Örneğin dakika 25 için 25m tablosunun en üst satırında [etiket]“v veya d düzeltmesi”[/etiket] ifadesini buluyoruz. Bu ifadenin altında iki grup sayı olacak. Soldaki sayılar gün sayfasından aldığımız d değerinin olduğu kısım, sağ taraftakiler ise d değerinin karşılığı yani düzeltmeyi yapacağımız değerin bulunduğu kısım.
- Dakika sayfasındaki ‘v veya d değeri’ tablosunda adındanda anlaşıldığı gibi hem v hemde d düzeltmesi için kullanılır.
Ay için d düzeltmesi yapma:
Ayın d düzeltmesi yapılırken gün sayfasında ayın Dec değerinin sağ tarafında d değeri yazılıdır. Bu d değerini dakika sayfasında buluyoruz. Karşılığındaki değeri alıp ayın Dec değerine ekliyoruz ve d düzeltmesini yapmış oluyoruz.
Güneş için d düzeltmesi yapma:
Güneş için d düzeltmesi yaparken gün sayfasında güneşin GHA ve Dec değerinin yazılı olduğu tablonun en altında ayrı bir satırda d değeri yazılıdır. Bu d değerini alıp dakika sayfasında karşılığını buluyoruz. Karşılığını bulduğumuz değeri güneşin Dec değerine ekliyoruz ve d düzeltmesini yapmış oluyoruz.
Semboller:
Ӿ: Yıldız
ɣ: Aries

Kısaltmalar:
GHA: Greenwich Hour Angle (Başlangıç meridyeni saat açısı)
SHA: Sideral Hour Angle [Aries (Koç Burcu) saat açısı; Güneşin Dec (Semt) değerinin 0 (sıfır) olduğu tarih (21 Mart) ]
Dec: Declination (Semt)
A mevkiindeki geminin vardiya zabit 5 Haziran 1999 günü Güneşin üst çevresinden yaptığıgözlem sonucu Sext. Alt. 67º 35 ´ olarak saptamıştır. Güneşin Hesabi yüksekliğini ise HC67º 35´ olarak hesaplamış ve inter -septi saptamıştır. IC-1´,2 kügy (Göz yüksekliği) 16 m.olduğuna göre, vardiya zabitinin saptadığı intersept aşağıda ifade edilen değerlerden
hangisidir?
ÇÖZÜM:
HO = Sext. Alt –IC –dip –Ō

Sorunun çözümü için Ek Cetvel A2 ( Açısal Yükseklik Düzeltme Çizelgesi 10-90verilecektir.)
Sext. Alt.67°35’,0

HO>HC => intersept yakın
IC -1’,2
HC>HO => intersemp uzak olur...dip (16m) -
7’,1

Ō-16’,2

HC : 67° 35’
------------------------------
HO : 67° 10,5
HO =67°10’,5 bulunur.
------------------
intersept : 24’,5
(24,5 mil uzak bulunur.)

Ay’ın alt kenarından alınan Sex.Alt. : 32° 20’, IC :-2’ ve göz yüksekliği 8m olduğuna göre,Düzeltilmiş Yüksek-lik (Ho). nedir? (HP 54’,4 alınacaktır.)

ÇÖZÜM :

Sext. Alt 32°20’
IC - 2’
dip (8m) –5
HP 54’4
-----------------------------HO
33°0 7’,4

( böyle olması lazım ancak soru cevabı sıklarda 3° 12’,1 olarakBelirtilmiş.......)

Rasadi İrtifa (Ho) : 57˚ 35.5, Hesabi İrtifa (Hc) : 57˚ 41.5, Azimuth Açısı (Az) : N 75˚ Eolduğuna göre, Intersept ve Semt (Zn) değerleri aşağıdakilerden hangisidir?

ÇÖZÜM :

HO 57° 35’,5
HC 57° 41’,5
------------------------INTERSEP
6’ (6 Mil uzak)
Zn 075°

SORU :
5 Mart 1999 günü A gemisi vardiya zabiti Venüs gezegeninden yaptığı gözlem sonucuSext.Alt. 28º 38´,0 olarak, Hesabi yüksekliği ise HC 28º 32´,2 olarak hesaplayıp interseptisaptamıştır. Vardiyazabiti aşağıda ifade edilen değerlerden hangisini intersept olaraksaptamıştır? IC+0´,9 ve KÜGY 16mt.

ÇÖZÜM :

Sext.Alt. 28° 38’,0
IC 0’,9
dip -7’,1
mean corr. Venüs -1’,8

Venüs Paralax Corr.0’,2
------------------------------------------
HO Venüs 28° 30’,2
HC 28° 32’,2
------------------------------------------
INTERSEPT 2’,0 (2 Mil uzak)


3 MAYIS 1999 günü göz yüksekliği 48 feet olan bir seyirci IC değeri + 2,7, fabrikasyonhata değeri +0,1 olan bir sextantla akşam rasat zamanı Venüs’ün yüksekliğini 50° 19',9olarak ölçmüştür.Venüs’ün düzeltilmiş sextant yüksekliği (Ho) nedir?

ÇÖZÜM :

Sext. Alt. 50°19’,9
IC 2’,7
Fab.Hat. 0’,1
Dip (48feet) -6’,7
Venüs Mean Corr .-2’,8
Venüs Paralax Corr. 0’,1
-----------------------------------------
HO 50° 13’,3 (Cevap anahtarında 50°15’,2 olarak verilmiştir.....)


12 ARALIK 1999 günü Güneş’in üst kenarından alınan Sex. Alt. : 37° 28’, IC : +1’ ve gözyüksekliği 9m olduğuna göre Düzeltilmiş Yükseklik (Ho) nedir?

ÇÖZÜM :

Sext. Alt. 37° 28’,0
IC 1’,0
dip (9 mt.) -5’,3
Mean Corr. Ō -17’,3
-------------------------------------------
HO 37° 06’,4

Spica yıldızından alınan Sex.Alt. : 42° 38’,6, IC :-1,5’ ve göz yüksekliği 15 ft. olduğunagöre, Düzeltilmiş Yükseklik (Ho). nedir?

ÇÖZÜM :

Sext. Alt. 42° 38’,6
IC -1’,5
dip (15 feet) -3’,8
Spica Mean Corr. -1’,2
------------------------------------------
HO42° 32’,1

18 Haziran 1999 tarihinde Satürn gezegeninden alınan Sex.Alt. : 28° 40’, IC : +2’ ve gözyüksekliği 5,1m olduğuna göre, Düzeltilmiş Yükseklik (Ho). Nedir?

ÇÖZÜM :

Sext. Alt. 28° 40’
IC +2’
dip (5,1m) -4’

Mean Corr. Satürn-1’,8
----------------------------------------
HO 28° 36’,2

Sextant irtifa 43˚ 57'.8 ölçülmüştür. Sextant’ın fabrikasyon hatası –1'.8 ve IC : + 0'.3 olduğuna göre,Sextant’ın düzeltilmiş irtifa (Hs) değerini bulunuz ?

ÇÖZÜM :

Hs = Sext.Alt. + IC –Fab. Hat.Sext.Alt.
Sext.Alt 43° 57’,8
IC 0’,3
Fab.Hat. -1’,8
--------------------------------
Hs 43° 56’,3 olarak bulunur..
The Race Limanında 10 EKİM 1999 günü saat 13:00 ZT’daki gel-git akıntısının yönü ve şiddeti nedir? (Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Akıntı Cetvelleri kullanılarak çözülecektir)

A)- 302º , 4,1 knot
B) 112º , 4,1 knot
C) 302º , 2,1 knot
D) 112º , 1,2 knot
E) 112º , 2,1 knot

3-Sorry Harbour da 5 Mayıs 1999 günü son yüksek su zamanı nedir? ( Problem ekte verilen Amerikan Gel-Git Cetvelleri kullanılarak çözülecektir )
a) 18:05 ZT
b) 06:05 ZT
c) 09:25 ZT
d) 21:25 ZT
e) 08:25 ZT


Sorry harbour Saint John New Brunswich Limanının Tali limanıdır.
05 Mayıs Ana liman değerleri
0225 - 24,6 Ft
0845 - 4,6 Ft
1455 - 23,6 Ft
2100 - 6,2 Ft

Biz 1455 Değerini alacağız. Amerikan cetvelinden Tidal Differences and Other Constants bölümünden 123 numaralı satır "Sorry Harbour, Resolution Island" dır. Bu satırdan sağa doğru ilerleyerek yukarıdan "DIFFERENCES" kolonundan High Water Time sütunu ile farkın -5h30m olduğunu görürüz.

Bu değeri Ana limana uygularsak 14h55m - 5h30m = 09h25m değeri elde ederiz.

1)Aşağıda sırasıyla SMG –SOA- SOG tipi hız ölçebilen aygıtlar gösterilmiştir.Doğru olan gurubu işaretleyiniz?
a) GPS-İmpeller parakete -Dopler parakete *** Bu şıkkı işaretledim.
b) GPS-Dopler parakete- İmpeller parakete
e) Magnetik parakete -Basınçlı parakete -GPS
d) Akustik parakete -Pervaneli parakete -GPS .
e) Satnav-İmpeller parakete -GPS/Akustik parakete
2) navtex'le ilgili bir soru şıklarda ;
d)satnav ve korsan uyarıları jurnale işlenir ve gemide 2 yıl saklanır.
3) ADMİRALTY TİDE TABLE'da hangi zaman değeri verilmiştir gibi bir soru
a)utc
b)zt
c)gmt
d)lmt
PAD CPA TAHMINI CATISMA ALANI,parakete sorusu ise GPS-IMPLER-DOPPLER olarak cevabını söylemişti bana
6) Bir limanın seyirle ilgili beşeri (yapay) hidrografik, topografik, morfolojik, meteorolojik vb. özellikleri konusunda gemi kaptanına bilgi veren seyir yayının ismi nedir?
a) Admiralty Port Guide
b) Admiralty Harbour’s Book
c) Admiralty Sailing Directions
d) Admiralty Pilot Books
e) Admiralty Port Almanac
7 )Peşin Navlun Konşimento;
a-Navlun istemeden elden çıkarılır.
b-Navlun tahsil ediltikten sonra elden çıkarılır
c-Navlun gemiyi ilgilendirmez.
d-navlun zamlı alınır alındıktan sonra elden çıkarılır.
e-Navlun bilhara,tahsil edilmek kaydıyla elden çıkarılır
8) Aşağıdakilerden hangisi akustik bir paraketeye ait bir özellik değildir?
a) Dip ekosu alınamayınca Water Track durumuna geçerek suya göre hız gösterebilir
b) 0-200 m derinliklerde yere göre hız gösterir
c) Doppler prensibinden yararlanarak hız ölçümü yapar
d) Su sıcaklığına duyarlı bir termistor içerir e) Su içine kesintisiz ses dalgaları gönderir
Soru-7)Elektrik alanının yönü ile elektromanyetik dalganın hareket yönünü gösteren vektörleri içinde bulunduran düzleme ne denir ?
Cevap=Polarizasyon
Soru-14)Oto pilotta gemini zigzag çizmesini önlemek için ne yapılmalıdır?
Cevap=Count-Rudder Arttırılmalıdır
1)Kerterizi 310 olan bir geminin rotası 190,sürati ise 15 kts. olarak tespit edilmiştir. 18 kts. manevra sürati kullanarak bu gemiye en yakın mesafeye yaklaşabilmemiz için rotanız ne olmalıdır?

a)265
b)215
c)325
d)248
e)255
2)Geminizin rotası 075 sürati 16 kts'dir. 129 kerterizinde 16700 yarda tespit ettiğimiz temasın rotası 350 sürati 12 kts dir. Temasın nispi sürati nedir?
a)19 kts
b) 20.5 kts
c)18 kts
d)17 kts
e)16 kts
1) Ses bulunduğu ortama göre yayılma hızı gösterir. bu açıklamaya göre sesin yayılım hızını büyükten küçüğe göre sıralayınız ..
- KATI-SU-HAVA
- HAVA-KATI-SIVI
- KATI-HAVA-SIVI bunun gibi şıklar vardı. (Şıklarda ateş su toprak tahta olsa onu işaretliyecektim bu soruyu seyir soruları içine koymak nasıl bir kafadır anlamış değilim . . ?)
2) Aş. gemilerden hangisi AIS cihazını bulundurmak zorunda değildir?
-savaş gemisi ?
-romorkör
-yolcu gemisi
-balıkçı gemisi
-acente gemisi ? ( tonaj vs. belirtmediği için bunu işaretledim askeri gemilerde warship aıs kullandıkları için askeriyi işaretlemedim.)
3) Fener karakteristiğini vermiş; açıklamasını istiyor ?
cevap. Nominal olarak görünme mesafesi .... olan cevap
5)volta seyri hangi kaynaktan yararlanılır?
- NORIES TABLE
6) Navtex cer hata oranı ?
- % 4
21)ekrandaki nesnenin durumu nedir gibi bir soru
[/size][size=3]
a) iskele 140° dir
b) bilgileri verilen racon
c) iskele 40° dir
d) bilgisi verilmeyen racon+++
05 Mayıs 1999 günü 42N - 028W mevkiinde bulunan bir gözlemci için Ay'ın üst meridyenden geçiş zamanı UT (GMT) olarak nedir?
A) 05:17:00
B) 05:21:00
C) 03:29:00
D) 03:21:00
E) 03:25:00
ay üst meridyen dediği için LHA 0° yada 360° olarak alınır
LHA = gha Ay -long W
0° = gha Ay-28°
gha Ay =28°
5 mayıs için ay stununda en yakın gha ay değeri 05h için 22° 58'.3
28°-22° 58'.3 =5° 01'.7
5° 01'.7 derecenin dakikaya çevrilmesi cetvelinden 0h20m6s eder
05h+20m6s=05h20m6s eder cevap 05 21 yani
2-) Navtexte M Kodlu İstanbul Türk Radyonun Yayın Frekansı Nedir? ( GMDSS miii Seyir Mi!!?? )
a-) 4209.5 KHz ?? ( 4209.5 KHz İÇİN RADYO TELEKS’TEN YAPILAN TÜRKÇE NAVTEKS YAYINLARI İSTANBUL M 02:00/06:00/10:00/14:00/18:00/22:00 ) -- ( Kaynak Sahil Güvenlik Komutanlığı )
b-) 490 KHz ??
c-) 518 KHz
1-) TRANSDUCER NEDİR?
-Manyetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren alettir olan şıkkı işaretledim sanırım doğru olan şık bu.
2-)A noktasından hareketle 320 rotasına 360 nm yol katettiniz. deparçır nedir?
- sinC = distance/dep formülünden çıkan sonuç

3-) Vardiya zabiti olarak bulunduğunuz bir gemide 25W - 15W boylamları arasında 440 NM yol katettiniz. Bu durumda hangi enlem üzerinde seyir yapmışsınızdır?
-Bir enlem seyri sorusu olup; Distance= dlong x coslat formülünden çıkan sonuç
4-) Bir oto-pilotun çalışmasında dizayn uygunluğunu anlamak için hangisi yapılmalıdır?
a- Denizdeyken sürekli devrede tutularak
b- Limandayken çalıştırılarak
c- Devreye giriş-çıkış süresine bakılarak
d- NFU özelliği devreden çıkartılarak
e- Hatırlamıyorum ama saçma bi şıktı.
**NFU tatbik edilen rotayı kompütere bildiren fonksiyon olduğundan bana en mantıklı cevap bu gibi geldi ve d şıkkını işaretledim. ilk defa gördüğüm bir soruydu.
1)Autopilotun dizayn performansı nasıl ölçülür?
a-deniz tecrübelerinden
b-liman giriş çıkış tecrübelerinden
c-devreye girip çıkma süresinden
d-nfu sürekli açık tutularak
e-autopilot sürekli açık tutularak
2)Habbeli (yapay ufuklu) sextantla ölçülen yükseklik gerçek yüksekliğin kaç katıdır?
a) Aynıdır
b) 0.1 katıdır
c) 0.2 katıdır
d) 1.2 katıdır
e) 1.1 katıdır
3)Otopilotta rota değiştirmelerde atalet sebebiyle geminin zigzag çizmesini önlemek için ne uygulanmalıdır?
a) Yawning
b) Rudder Limit
c) Perm Helm
d) Count Rudder azaltılmalı
e) Count Rudder arttırılmalı
5) Kutup bölgelerinde gök cisimlerinden alınan sekstant yüksekliklerinin düzeltmesi ile diğer bölgelerde alınan sekstant yüksekliklerinin düzeltilmesi arasındaki farklılık nedir?
a) Çevren alçalımı düzeltmesi farklıdır.
b) Kırılma düzeltmesi farklıdır.
c) Yarıçap düzeltmesi farklıdır.
d) Paralax düzeltmesi farklıdır.
e) Bütün düzeltmeler farklıdır.
6. Aşağıdakilerden hangisi AIS in görevlerinden değildir?
a) Denizde çatışma riskini azaltmak
b) ARPA radar,GPS,VHF-DF/FM eksik taraflarını tamamlamak
c) Gemi-VTS , Gemi-Gemi arasında doğrudan bilgi akışı ve tanıtım sağlamak
d) SAR operasyonlarında koordinasyon gücünü arttırmak
e) VTS denetimindeki sularda VHF-FM (DF) yön bulucular yardımıyla geminin tanınmasını kolaylaştırmak
7.)Aşağıdaki ifadelerden hangisi bir cismin Radarda görülebilmesinde etkili bir unsur değildir?
a) Cismin yüksekliği
b) Cismin boyutu
c) Cismin şekli
d) Cismin yapısal özelliği
d) Cismin sudaki hızı
8). GPS mevkisinin işlenmesine müsait olan NGA nın dağıtımını yaptığı hata olarak hangi bilginin bulunması zorunlu değildir
a) GRİD-1000 m UTM alanı
b) İzdüşüm biçimi
c) Yatay Datum (WGS-84) d) Hidrografik Datum
e) Üçgenleme Bilgisi
9). WGS Sistemiyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) WGS Sistemi bir nokta üzerinde temellenmiştir
b) WGS Sistemiyle dünyanın her yerinde işlem yapılabilir ve Yöresel Datumlar WGS ye uyarlanabilir
c) WGS-60, WGS-66, WGS-72, WGS-84 versiyonları mevcuttur
d) Yüzlerce Geotik veriye rağmen GPS WGS-84 üzerine dayanılarak oluşturulmuştur
e) ABD ye ait NAD-83 Sistemi açık deniz seyir kullanımı için WGS-84 e eşdeğer sayılır
10)Aşağıda sırasıyla SMG –SOA- SOG tipi hız ölçebilen aygıtlar gösterilmiştir.Doğru olan gurubu işaretleyiniz?
a) GPS-İmpeller parakete -Dopler parakete
b) GPS-Dopler parakete- İmpeller parakete
c) Magnetik parakete -Basınçlı parakete -GPS
d) Akustik parakete -Pervaneli parakete -GPS .
e) Satnav-İmpeller parakete -GPS/Akustik parakete
11) Otopilotta 15 derecelik bir dönüş yapmak istediğimizde fakat F.U. düzeni devreye girerek 13 derecesine kadar dönüp aşağıda dümen selenoidlerini devreden çıkaran sistemin adı nedir?
a) Follow up
b) Perm helm
c) Feed back
1-a 2-? 3-e 4-? 5-b 6-a 7-d 8-e 9-d 10-e 11-?
2) WGS(World Geodetic System) için aşağıda yazılanların hangisi yanlıştır?
a) WGS sistemi bir nokta üzerine temellenmiştir.
b) WGS işlemiyle dünyanın her yerinde işlem yapılabilir ve yöresel datumlar WGS’ye uyarlanabilir.
c) WGS 60, WGS 66, WGS 72, WGS 84 versiyonları mevcuttur.
d) Yüzlerce geodetik veriye rağmen GPS, 1984 üzerine dayanılarak oluşturulmuştur.
e) ABD’ne ait NAD 83 sistemi açık deniz seyir kullanımı için WGS 84’e eşdeğer sayılır
4) Adaptive otopilotta, gemi manevra modelinden yararlanarak, denizden kaynaklanan düşme etkisini dümenin yarattığı etkiden ayıran sistemene isim verilir?
a) Kalman filitresi
b) Gölge dümen
c) Duyarlı eleman
d) Dümen öü bntı optimizatörü
e) Feed back Unitesi
5) Zamanın Tutulmasıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) UTC saniyesi cesium elementinin atomik geçişiyle ilgili olup, astromik durumla ilgisizdir.
b) UT1 astronomik bilgilere göre dünyanın rotasyon ölçüsüdür
c) GPS zamanı UTC’yi esas alır
d) UTC ile UT1 arasında genellikle 1 saniyeden fazla bir zaman farkı oluşmasına izin verilebilir
e) GPS alıcı ve uydularının arasında zaman farkı oluşur.
6) GPS mevkisinin işlenmesine müsait olan, NGA’nın dağıtımını yaptığıharitalarda hangi bilginin bulunması zorunlu değildir?
a) Grid- 1000m UTM alanı
b) İzdüşüm biçimi
c) Yatay Datum (WGS-84)
d) Hidrografik datum
e) Üçgenleme bilgisi


7) Aşağıdakilerden hangisi elektro magnetik paraketenin özelliklerindendir.
a) Geminin dibe göre hızını ölçer
b) Teknenin altındaki suyun yer değiştirmesinin indükleme sebebiyle değişen volt değerini hıza çevirir.
c) Transducer içermesi nedeniyle kısmen piozoelektrik madde içerir
d) Geminin çevresindeki su iki karina sensörünce indüklenir.
e) Yukarıdakilerin tümü doğrudur
8) Aşağıdakilerden hangisi Sayısal (Dijital) elektronikte kullanılan Binarysayı sisteminin özelliklerinden değildir.
a) Tabanı 2’dir
b) Kullanılan rakamlar 0 ve 1 dir
c) 5 sayısının karşılığı 0101 dir.
d) Bu sistemde bitler 8 in kuvveti şeklindedir.
e) 13 sayısı 1101 olarak gösterilebilir.
9) Ölçüm aygıtlarıyla ilgili olarak aşağıdaki cümlelerden hangisi doğrudur?
a) Ampermetre ölçülmesi gereken devreye seri bağlanmalıdır
b) Akımı ölçen alete voltmetre denir
c) Potansiyel farkını ölçen aygıta ohmmetre denir
d) Ohm kanununa göre direnç değeri, gerilim farkının voltaja oranıdır
e) Yukarıdakilerin hepsi doğrudur
10) VDR’ zorunluluğu 1992 de inşaa edilmiş 10000 GT’luk bir dökme yükgemisi için ne zaman başlayacaktır.
a) 1 Temmuz 2002
b) 1 Temmuz 2004
c) 1 Temmuz 2003
d) 1 Temmuz 2008
e) Hiçbiri
11) AIS’in ECDIS üzerinde gösterilebilmesi standartlarını belirleyen kriterler aşağıdakilerden hangisidir
.a) ALRS V
b) IHO S-57 VE S -52
c) DGON
d) SCANOAIS A603
e) HMSO-240
12) Aşağıdakilerden hangisi magnetostriktif transducer’ın özelliklerindendeğildir ?
a) Elektrik akımını mekanik güce çevirir.
b) AC ile diyafram titrer ve baktığı yöne ses dalgası gönderir.
c) Nikel çubukların uzayıp kısalmasıyla mekanik güç elektriki güce çevrilir.
d) Diyafram ve tabana uygulanan voltaj kristal titreşimine neden olur.
e) Hiçbiri
13) Elektromagnetik dalgaların yayılımı ve özellikleri için kullanılanifadelerden hangisi doğrudur?
a) 1200LT’de 20 MHz de 1000 km olan erim, 1800LT da ancak 24Mhz de sağlanabilir
b) Yaz gündüzü ionosferin F2 katmanı ile F1 katmanın arası, kış gündüzüne göre daha açıktır
c) Yer dalgaları = doğrudan ulaşımlı dalga + yerden yansımalı dalga’ şeklinde ifadeedilebilir
d) GPS sinyalleri (L2), frekans spektrumunun “SHF” bandında yer alırlar
e) Mikro dalgalar seyir sistemlerinde kullanılmaz
14) Bir ekosounder’da recorder kullanıldığında deniz dibinin profiliniçıkartmak mümkündür.
Recorder’in iğnesi bir kayış düzeni iledönmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Manyetik kayış bir kontak parçasının bulunduğu belli bir noktadan geçerken tetik palsioluşmasına neden olur
b) Göndericiden süpersonik palslar çıkarken iğneye de bir sinyal gelir
c) Eko palsı döndüğünde iğneye voltaj olarak uygulanır
d) İğneye eko palsi döndüğünde kağıda bir nokta konur
e) Gönderici pals gönderdiğinde kağıda konan nokta o anki derinliği işaret eder
15) Aşağıdakilerden hangisi deniz radar veya elektronik harita sistemlerinde kullanılan bir görüntü tipi değildir?
a) Ekometrik Görüntü
b) Raster scan
c) Sentetik
d) CRT Analog resim
e) PPI
16) Bilindiği gibi ARPA, gemiler arasında radar teması yoluyla elde edilen ekoları izleyerek trafik ve çatışma değerlendirmesini yapabilen radara entegre bir aygıttır. Bu amaçla kullanılan bir ARPA’ya aşağıdaki hızlardan hangisi girilmelidir?
a) SMG
b) SOG
c) SOA
d) S
e) Manuel hız girişi
17) DGPS’ de hangisi bir sistem unsuru değildir?
a) Vurgu frekansı belirleyicisi
b)Düzeltme İşlemcisi (Correction Processor)
c) VHF veya HF ya da UHF bandında data link
d)Referans İstasyon
e) Uygun Alıcı
18) Aşağıdakilerden hangisi akustik bir paraketeye ait bir özellik değildir?
a) Dip ekosu alınamayınca Water Track durumuna geçerek suya göre hız gösterebilir
b) 0-200 m derinliklerde yere göre hız gösterir
c) Doppler prensibinden yararlanarak hız ölçümü yapar
d) Su sıcaklığına duyarlı bir termistor içerir
e) Su içine kesintisiz ses dalgaları gönderir
19) Aşağıdakilerden hanğisi ağır tepe kontrollu cayronun özelliklerindendeğildir?
a) S taraftan bakıldığında saat yelkovanı tersi yönünde döndüğü görülür.
b) Söndürme devinmesi yatay düzlem üzerinde ağır tepe kontroluyla sağlanır.
c) Denge noktası K.Y.K için meridyenin doğusunda ufuk düzleminin yukarısındadır.
d) Enlem arttıkça oluşan enlem hatası miktarı da artar.
e) Pusula kartı gölge eleman içinde yer alır.
20) Oto pilot ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
a) “Follow-up” çalışmada otopilot hidrolik güç birimine ve yekeye sadece pusla ile rotabilgisinin
karşılaştırılması ile oluşturulan DC voltajı ile kumanda eder
b) Gölge Dümen” denilen ataletsiz dümen sinyali, dümenin hareketinin daima ortalama%20’si kadar gerisindedir
c) “Perm Helm” kontrolu tüm otopilotlarda bulunan standart bir kontroludur
d) Bir otopilot pruva bilgisini magnetik pusladan da alabilir
e) Bir otopilotta geminin rotadan düşme duyarlılığını rudder kontrolu ayar eder
21) Cayro pusulanın hız hatasıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisiyanlıştır?
a) Doğu – batı yönündeki rotalarda hız hatası oluşmaz.
b) Rotanın cos. bileşeniyle doğru orantılıdır.
c) Enlem arttıkça hata oranı enlemin cos. nispetinde artar.
d) Hız azaldıkça hata miktarı azalır
e) Hata miktarı tam kuzey – güney rotalarında maksimum değerine ulaşır.
22) Aşağıdakilerden hangisi yere göre bir hız değildir?
a) Doppler paraketesi tarafından ölçülen hız
b) GPS tarafından hesaplanan SMG hızı
c) Elektromagnetik paraketeyle ölçülen hız
d) İki fix mevkii arasında S=VxT bağıntısı ile bulunan hız
e) Hiçbiri
23) Aşağıdakilerden hangisi VTS operatörünün radarda gördüğü bir gemiekosunu tanımasına yardımcı olan sistemdir?
a) FM-DF
b) VHF-DSC
c) ECDIS
d) ALRS
e) Hiçbiri
24) Gemideki GPS alıcılarının mevki bulma yöntemiyle ilgili olarak hangisiyanlıştır?
a) GPS alıcısı önce uydudan uydu kodunu alır ve uyduya ait olan kodu üretir
b) Mevki bulma sistematiğinin üç bileşeni;1.kod karşılaştırma, 2.hata düzeltme, 3. uydudan mesafe ölçmek olarak özetlenebilir
c) Alıcıya başlangıçta girilen anten yüksekliği bilgisi mevki hassasiyeti için önemlidir
d) GPS mevkisi, menü seçeneklerinden harita datumuna göre ayar edilebilir
e) Bir GPS mevkisini belirleyen üç X,Y, Z boyut vardır
25) Predicted Area of Danger (PAD) alanının şekli asağıdakilerden hangisiyle değişir?
a) Kendi gemimizin rotası
b) TCPA
c) CPA
d) Karşı hedefin devir dairesi yarı çapı
e) ARPAnin gerçek veya göreli harekette çalşıması durumu
26) ARPA giren hedef (intruder) alarmını ne zaman verir?
a) Hedef CPA siniri içine girdiğinde
b) Koruma çemberi içindeki hedef CPA sınırı içine girdiğinde
c) Koruma çemberi içindeki hedef TCPA sınırı içine girdiğinde
d) Koruma çemberinden içeri hedef girdiğinde ve otomatik izlemeye alma devrede olmadığı zaman
e) Koruma çemberi dışında bulunan yeni hedefin izlemeye alındığı zaman
29)GPS mevkisinin işlenmesine müsait olan, NGA’nın dağıtımını yaptığıharitalarda hangi bilginin bulunması zorunlu değildir?
a) Grid- 1000m UTM alanı
b) İzdüşüm biçimi
c) Ytay Datum (WGS-84)
d) Hidrografik datum
e) Üçgenleme bilgisi
30)Auto pilotun dizayn performansı nasıl ölçülür?
a-deniz tecrübelerinden
b-liman giriş çıkış tecrübelerinden
c-devreye girip çıkma süresinden
d-nfu sürekli açık tutularak
e-autopilot sürekli açık tutularak
31) Radarda birilance düğmesi;
A) Pruva çizgisini çıkartır
B) Antenin dönmesini sağlar
C) Bütün görüntünün parlaklığını ayarlar
D) Yağmur, kar,vb.nin etkilerini azaltır
E) Mesafe seçeneklerini düzenler
32) Radarınızda tam pruvanızda gerçekte olmadığı halde bir hedef ekosu görüyorsunuz.Bu ekonun ‘ikincide gelen eko’ adını taşıyan bir yanlış eko olup olmadığını anlamak için aşağıdakilerden hangisini yaparsınız?
A) Kazanç (gain) ayarı sola doğru azaltılarak
B) Tune ile oynayarak
C) Geminin rotasını bir iki derece değiştirerek
D) Uzaklık erimi seçici anahtarın konumunu değiştirerek
E) Parlaklık ayarını sola doğru
33) OTA veya PAD (Predicted Area of Danger) adı verilen alanın şekli aşağıdakilerden hangisi nedeniyle değişebilir?
A) Kendi gemimizin rotası
B) En yakın yaklaşma noktası (EYN) zamanı
C) EYN uzaklık sınırı
D) ARPA'nın gerçek hareket durumunda mı yoksa göreli hareket durumunda mı
çalıştırıldığı
E) Karşı hedefin devir dairesi yarı çapı
34.Gerek YER gerekse GÖK dalgalarının alınamadığı, alıcılar açısından Kör Bölgelere ne denir?
A)Atlama mesafesi.
B) Atlama bölgesi.
C)Kritik açı.
D)Kritik bölge.
E)Sessiz bölge
35.GPS sisteminin mevki bulma yöntemi açısından temel ayırıcı özellikleri belirleyen guruplardan doğru olan hangisidir?
A)Frekans karşılaştırma, görecelik hatası düzeltimi, taşıyıcı frekans kullanımı.
B)Doppler frekans kayması, uzaklık ölçümü, hata düzeltimi.
C)Vurgu frekansı, frekans farkı tesbiti, semt ölçümü.
D)Kod bilgisi, uzaklık ölçümü, hata düzeltimi.
E)Doppler frekans değişimi, vurgu frekansı, kodlama.
36)Aşağıda sırasıyla SMG –SOA- SOG tipi hız ölçebilen aygıtlar gösterilmiştir.Doğru olan gurubu işaretleyiniz?
a) GPS-İmpeller parakete -Dopler parakete
b) GPS-Dopler parakete- İmpeller parakete
e) Magnetik parakete -Basınçlı parakete -GPS
d) Akustik parakete -Pervaneli parakete -GPS .
e) Satnav-İmpeller parakete -GPS/Akustik parakete
37)Aşağıdaki ifadelerden hangisi bir cismin Radarda görülebilmesinde etkili bir unsur değildir?
a) Cismin yüksekliği
b) Cismin boyutu
c) Cismin şekli
d) Cismin yapısal özelliği
d) Cismin sudaki hızı
38) Kutup bölgelerinde gök cisimlerinden alınan sekstant yüksekliklerinin düzeltmesi ile diğer bölgelerde alınan sekstant yüksekliklerinin düzeltilmesi arasındaki farklılık nedir?
a) Çevren alçalımı düzeltmesi farklıdır.
b) Kırılma düzeltmesi farklıdır.
c) Yarıçap düzeltmesi farklıdır.
d) Paralax düzeltmesi farklıdır.
e) Bütün düzeltmeler farklıdır.
39. Aşağıdakilerden hangisi AIS in görevlerinden değildir?
a) Denizde çatışma riskini azaltmak
b) ARPA radar,GPS,VHF-DF/FM eksik taraflarını tamamlamak
c) Gemi-VTS , Gemi-Gemi arasında doğrudan bilgi akışı ve tanıtım sağlamak
d) SAR operasyonlarında koordinasyon gücünü arttırmak
e) VTS denetimindeki sularda VHF-FM (DF) yön bulucular yardımıyla geminin tanınmasını kolaylaştırmak
40)Gotik sekstant aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir.
a)Habbe tertibatı istendiğinde ayrılabilen bubble sekstanttır.
b)Yayı çemberin 1/5 i kadar olan sekstant tipidir.
c)Ufuk çizgisinin görülmesine gerek olmadan gök cisimlerinin yüksekliğinin ölçülebildiği sekstant tipidir.
d)Gecenin her vaktinde yıldızların yüksekliklerinin ölçülebildiği sekstant tipidir.
e)Plastikten yapılmış eğitim amaçlı sekstanttır
1e. 2d. 3e. 4a. 5d. 6e 7b 8d 9a 10e 11b 12c 13b 14e 15a 16c 17a 18e 19b 20d 21-d 22-c 23-a 24-e
25-c 26-d 27-e 28-b 29-? 30-a 31-b 32-d 33-c 34-b 35-d 36-? 37-? 38-? 39-? 40-?
Belkı 37-D 39-B 1-E 30-A

3-) Volta seyri hesaplamasında hangi kitap kullanılır?
3) Norie's table
4-) F.O.T KIM HAZIRLAR gemi limanda zamn aşımında masrafları kim öder?
4) Taşıtan
5-) Navtex Correction Rate kısaltması ?
5) Corr. rate
6-) Tek bağlama şamandrasının harf kodu nedir.?
6) SPM
7-) navtexde 00 ile başlayan uyarı kodu hangisine aittir ?
7) vital mesajlar
14 haziran 1971 Long:34 00 E Sirius yıldızının meridyen gecişi GMT olarak nedir?
SHA Sirius: 259 01.9 360 00.0
SHA 259 01.9
________
RA 100 58.1(deger zamana cevirilir)
06 43 52
06 36 18 (Aries kolonundan bulunur, daima toplanır)
_______
13 50 10(greenwich Mer.transit)
LongE 02 16 00(E ise çıkar)
________
Yerel Mer.Gecisi 11 34 10 GMT
5) 22 Mart güneşin almanaktan bulunan yarıçapı 15',8 olarak tespit edilmiştir. Güneşten yapılan rasat + yay kısmından okunan değer 31',1 - yay kısmından okunan değer 32',1 tespit edilmiştir. Sextantıımzın IE değeri nedir
+ yay ile - yay arasındaki farkın yarısı = IE
31,1 - 32,1 = - 1,0 / 2 = -0,5
2.17 nisan 1998 günü güneşin almanaktan okunan yarıcapı 16,0 olarak bulunmustur.gunesın rasadından yapılan ölçüm sonucu sextantın + yay kısmından okunan deger 32,2 bulunmustur.sextantımızın index hatasını bulunuz.
bu soruda ayrıca - yay (asli yay kısmından ) yapılan ölçümüde yazmalıydın sanırım 31.8 olmalı
öncelikle 16 X 4 = 31.8 + 32.2 = 64 bunu sağladığı için ölçüm sağlıklıdır
daha sonra 32.2 - 31.8 = 0.4/2 = 0.2
+ yay kısmından yapılan ölçüm - yay kısmından yapılan ölçümden büyük olduğu için index hatasının yönü (+) dır ve +0.2 dir
1-Kutup yildizinin acisal yuksekligi Ho 51' 15" a14" a0.8" a0.6" ise bulundugunuz enlem nedir?
Cevap " 50' 31"N Ho-a+ao+a1+a2 yada tam tersi.. (Ho+a-ao-a1-a2)
20. Gemi 8 yöne saldırarak aşağıdaki yapay sapma değerleri bulunmuştur. Bu duruma göre D emsalinin değeri nedir?
Pruva N NE E SE S SW W NW
Yapay Sapma 6°W 10°W 5°W 1°W 3°E 6°E 11°E 5°E
A) 5°W
B) 7°W
C) 2°E
D) 5°E
E) 2°W
D emsali ara yönlerden bulunan yapay sapma miktarının NE ve SW için kendi işaretleri ile SE ve NW için işaretleri ters çevrilerek toplanması ile bulunan sayının 4'e bulunmasıyla bulunur.
Yani (-10) + 6 + 1 + (-5) / 4 = ( -8 ) / 4 = -2 olur yani 2W
5/)Güneşin almanaktan saptanan yarıçapı 15',8 dir. Sextant ile yapılan ölçümde artı yay tarafından ölçülen değer 31',0 asli yay kısmından ölçülen değer 32',2 dir. IC değeri nedir?
a) + 1',0 b) -1',2 c) + 0',6 d) – 0',6 e) + 1',2


Bu sorularda 2 yontem uyguluyorlar..bırıncısı bu sekıl dıgerı ıse.."aslı yay kısmından" degılde "eksı yay kısmından" seklınde degıstırıp soruyorlar ıkısı aynı sey zaten...ona dıkkat et..gunes ın yarıcapını verdıgıne gore olay basıt.. 15,8 x 4 =63,2 aslı yay + artı yay =63,2 olmalı ...32,2 +31,0 =63,2 yanı bu saglama ıle sextantla yapılan gozlemın dogru olup olmadıgına bakıyoruz..Sana tavsıem boyle saglamayı herzaman yap..sımdı problem cozumu soyle...32,2-31,0 /2 =-0,6 bulduk burada hemen buyuk olanına bakıyoruz...Bu soruda aslı yay kısmında (yanı eksı yay kısmında) olculen deger daha buyuk bu nedenle sonuc eksı (-) bulunur..Eger + yay okunan - degerınden buyuk olsaydı sonuc pozıtıf yazılacaktı..olay basıt ıkısını topla 2 ye bol hangısı buyukse sonuca onun ısaretını yaz.
eger soru guney atlantık dıyor olsaydı 50 knotluk ruzgar 1 knotluk akıntı yapar ve ruzgar yonune 140* derece ekledıgımızde buldugumuz deger olur..Ama bu soruda 200* derece eklenır ve 50 mıl 1 knotlık akıntı yaptıgı ıcın lodos da 225 dereceden eser =225 +200 =425 425-360 =65 dereceye ve 1 knot olması gerek cevap...
293.6 MAYIS 1999 günü 35°S - 052°W mevkiinde bulunan bir gözlemci için Rigel Yıldızının meridyenden geçiş zamanı UT (GMT) olarak kaçtır?.[/b]
a) 10:55:00
b) 14:23:00
c)17:51:00
d) 17:45:55
e) 08:28:00
Günlük sayfalar yıldızlar kolonundan rigel yıldızının SHA değeri alınır : 281 derece 22 ' 09'' dir.
sonra bunun 360 dereceden farkıını buluruz
360 - 281 22' 09'' = 78 der. 37' 51'' bulduğumuz bu değeri zamana çeviririz (derecenin zamana çevirim cetvelinden )
78 der. =5 h 12 ' 37' = 2' 28'' sonra bulduğumuz bu değerleri toplarız 51 sn olduğu gibi alıryoruz
5 h 12' +2' 28'' + 51'' = 5h 15' 19'' dir bulduğumuz bu değeri meridyen geçiş aries değeri ile toplarız
meridyen geçişi aries kolonunun altından alınır ( sol alt köşede ) 9 h 08' 08'' dir
5h 15 '19 '' + 9h 08' 08' =14 h 23' 27''
052 W zmana çeviririz oda 3h 28' dır.
son olarakda long w olduğu için 14 h 23' 27'' + 3 h 28' =17 h 51' 27'' olarak buluruz
(eğer long E olsaydı çıkaracaktık.)
_______________________________
290.5 MAYIS 1999 günü 43°N - 036°E mevkiinde bulunan bir gözlemci için Pollux Yıldızının meridyenden geçiş zamanı UT (GMT) olarak kaçtır?
a) 14:45:10
b) 14:33:10
c) 14:54:00
d) 14:29:10
e) 19:18:10
SHA pollux 243 derece 41' 13''
360 - 243 41 13 =116 der 18' 47'' dir bulunan değeri zamana çeviriyoruz yine
116 derece= 7 h 44'
18' = 1' 12'' bunları topluyoruz 7h 45' 12''
yine meridyen geçişi aries kolonunun altından alınır ( sol alt köşede ) 9 h 08' 08'' dir
9h 08' 08'' + 7h 45' 12'' = 16h 53'20''
36 dereceyi zamana çeviriyoruz oda 2h 24'' (der. zamn. çevrim cetveli)
son olarakda long E olduğu için 16h 53' 20'' - 2h 24' 00'' =14h 27' 20''

3.A mevkiindeki geminin vardiya zabit 5 Haziran 1999 günü Güneşin üst çevresinden yaptığı gözlem sonucu Sext.Alt. 67º 35 ´ olarak saptamıştır. Güneşin Hesabi yüksekliğini ise HC 67º 35´ olarak hesaplamış ve inter-septi saptamıştır. IC-1´,2 kügy (Göz yüksekliği) 16 m. olduğuna göre, vardiya zabitinin saptadığı intersept aşağıda ifade edilen değerlerden hangisidir?
almanağın A-2 tablosundan k.ü.g.y. 16 m için dip.=-7,1 bulunur.
Sext.Alt. 67º 35 ´
i.c.= -1',2
dip.= -7',1
App. Alt.= 67º 26´,7 bulunur ve bu değerle yine A2 (Altitute Correction Table) dan güneş için ayrılmış olan ilk sütundan, tarihi haziran verdiği için APR-SEP arasındaki App.Alt değeri girilir ve gözlemi üst çevresinden yaptığı için Upper Limp'deki -16,2 değeri bulunur. Bu da App.Alt değerine uygulanır ve;
67º 26´,7
-16',2
Ho=67º 10´,5
sonrasında Hc değeri Ho'dan büyük olduğunda intersept uzak olur ve farkı sana intersepti verir.
Hc-Ho= intersept ise
67º 35 ´- 67º 10',5 = 24',5 mil uzak olur sorunun cevabı E
23.Ay’ın alt kenarından alınan Sex.Alt. : 32° 20’, IC :-2’ ve göz yüksekliği 8m olduğuna göre, Düzeltilmiş Yükseklik (Ho). nedir? (HP 54’,4 alınacaktır.)cevap a
8m göz yüksekliği için dip.=-5',0
Sext.Alt. 32º 20´
i.c.= -2'
dip.= -5'
App.Alt.=32º 13' bulunur ve yine bu değerle xxxiv sayfasındaki tabloya girdiğinde corr.n değerini yani 57',9 değerini bulursun. bu tablonun App.Alt.'ını girdiğin sütunun altındaki sütüna devam eder ve HP'yi 54,4 alıp L(lower) sütunuyla kesiştirirsen 1',2 değerini bulursun. Bulduğun değerleri App. Alt. değerine eklersen;
App.Alt.=32º 13'
corr.n= 57',9
HP corr.= 1',2
Ho =33º 12',1 değerini bulursun yani doğru cevap b şıkkı.

39.Bir gök cisminin almanaktan bulunan GHA değeri 220°, Dec 15°00’N ve DR mevkiin koordinatları 35°N – 060°E olduğuna göre HA (t) açısı aşağıdakilerden hangisidir?cevap a
cevap: LHA=GHA + LONG(+E, -W) formülünden LHA= 220+60=280 bulunur.

HA=360-LHA=360-280=80 olur. yani sorunun doğru cevabı a'dır.
14 haziran 1971 Long:34 00 E Sirius yıldızının meridyen gecişi GMT olarak nedir?
SHA Sirius: 259 01.9 360 00.0
SHA 259 01.9
________
RA 100 58.1(deger zamana cevirilir)
06 43 52
06 36 18 (Aries kolonundan bulunur, daima toplanır)
_______
13 50 10(greenwich Mer.transit)
LongE 02 16 00(E ise çıkar)
________
Yerel Mer.Gecisi 11 34 10 GMT
5/ Ay’ın alt kenarından alınan Sex.Alt. : 32° 20’, IC :-2’ ve göz yüksekliği 8m olduğuna göre, Düzeltilmiş Yükseklik (Ho). nedir? (HP 54’,4 alınacaktır.)
a) 32° 12’,2
b) 33° 12’,1
c) 33° 38’,2
d) 33° 14’,6
e) 32° 42’,2
Sex.Alt. : 32° 20’
IC : -2’
--------------------
hs : 32° 18’
dip : -5’ (8 metre göz yüksekliği karşılığı düzeltme)
--------------------
ha : 32° 13’
: +4’,7 (ayın yarıçap paralaks kırılma düzeltmesi için 8 metre göz yüksekliği karşılığı değer eklenir nories table sayfa 154)
hp : +54’,4 (gözlem ayın alt kenarından yapıldığı için eklenir)
-----------------------
ho :33° 12’,1
cevap b


Bir gök cisminin almanaktan bulunan GHA değeri 220°, Dec 15°00’N ve DR mevkiin koordinatları 35°N – 060°E olduğuna göre HA (t) açısı aşağıdakilerden hangisidir?
a) 80° b) 100° c) 180° d) 200° e) 280
t=360- (gha+ long east)
t=360-(220+60)
t=80
Boylamımız 100° W ve GHA değeri 350° ise saat açısı (HA veya t) aşağıdakilerden hangisidir?
a) 150° W b) 250° c) 10° W d) 90° E e) 110° E
t=360 - (gha - long w)
t=360-(350-100)
t=110 e
Gotik sekstant aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir.
a)Habbe tertibatı istendiğinde ayrılabilen bubble sekstanttır.***
b)Yayı çemberin 1/5 i kadar olan sekstant tipidir.
c)Ufuk çizgisinin görülmesine gerek olmadan gök cisimlerinin yüksekliğinin ölçülebildiği sekstant tipidir.
d)Gecenin her vaktinde yıldızların yüksekliklerinin ölçülebildiği sekstant tipidir.
e)Plastikten yapılmış eğitim amaçlı sekstanttır
5/ Aşağıdakilerden hangisi VTS operatörünün radarda gördüğü bir gemi ekosunu tanımasına yardımcı olan sistemdir?
a) FM-DF***
b) VHF-DSC
c) ECDIS
d) ALRS
e) Hiçbiri
1-admiralty tide table hangi zaman aralıgında verilir gmt mi utc mi
1. soru; UTC
2-ais cihazı 14 knotla giden bir gemide bilgilerini ne zamanda bir yeniler
Geminin değişken bilgileri (hızı, rotası, zaman vb.) sabit duran bir gemide 3 dakikada bir yayınlanmasına karşın hareket halindeki gemiler hızlarıyla doğru orantılı 2-10 saniye arasında sıklıkla sinyal gönderirler. Geri kalan Sabit bilgiler (çağrı kodu, gemi boyutları, tahmini varış zamanı vb.) 6 dakikada bir yayınlanır.
3-navtex 00 la baslayan tehlikemi acelelikmi
tehlike
4-Navstar Gps sistemi neye göre mevki belirler
5-starya da revisible
6-Hangi kitaptan açı girilerek mesafe bulunur
7-Birbirine yakın gecen ekoların radar da yaptıgı hata
1)Düzgün bir şekilde işlemekte olan bir geminin deviation cetvel düzeltilmesi ne kadar sürede olur?
Şıklarda 1 yıl, 2 yıl, 5 yıl, hiçbiri gibiydi
2)Navstar Gps sistemi neye göre mevki belirler?
A) frekans - mesafe
B) enlem - boylam
C) derinlik - yükseklik gibi şıklar vardı

3)Flashing gösterimi nasıldır? ( şekiller vardı işte )

4)Gps hatası hangisiyle alakasızdır?
A)Gemi hızı
B)İyonosfer
C)Uyduların durumu
D)Atmosferik
Peşin ödenmiş navlunda kaptan hangilerini yapamaz?
Hapis hakkı koyamaz dedim
7)Radar ekranında guard çizilmişti ve bir cisim guard a girmek üzereydi durumu nedir diye bir soruydu
KOruma çemberine yeni girmiş cismin saptanması gibi bir şık işaretledim
17)Navtex hatası kaçtan çok olursa almaz gibi sor
%4
2)Navstar Gps sistemi neye göre mevki belirler?
A) frekans - mesafe
B) enlem - boylam
C) derinlik - yükseklik gibi şıklar vardı
3)Flashing gösterimi nasıldır? ( şekiller vardı işte )
4)Gps hatası hangisiyle alakasızdır?
A)Gemi hızı
B)İyonosfer
C)Uyduların durumu
D)Atmosferik
1) Aşağıdaki aletlerden hangisi derinliği ölçerek deniz dibinin grafiğini çıkarır?
a) Echometre
b) Echograph
c) Scope
d) Ik scope
e) Kamera
2) Manevra sırasında dümen donanımı hangi konumda olmalıdır?
a) Emercensi
b) Starter
c) NFU
d) Oto-pilot
3) Bu soruda Ecdis ve üzerinde radar ekranı olan bir soruydu. Ecdis görüntüsünün üzerinde yuvarlak yeşil sabit bir kara parçasından paralel indeks ile bir geminin 3 ayrı ekosuna hat çizilmiş ve bu hatta çapraz olacak şekilde "Current" yazarak akıntı olduğu belirtilmiş. Ayrıca radar ekranında mesafe halkaları ve yine 3 radar ekosu ve pruva hattı görünmekte idi. Durumun ne olduğu sorulmaktaydı;
a) Akıntı önleme rotası uygulanmamaktadır.
b) EP ve .................................................
c) Paralel indeks kullanılarak akıntılı bir bölgede seyredilmektedir.
d) Yetişip geçen gemi takip edilmektedir.
Benim verdiğim cevaplar: 1-A 2-C 3-C (Hatırlayamadığım şıklara nokta koydum)

tekradan sınavda herkeze basarılar ....
yalnıs yaptıgım ıkı soruda hatalıydı bunlardan bırı harıtadan 5 mıl uzaklıkta 18 feet de nereye demırlenebılınır vardı harıtanın olco bılırımı yoktu derınlık feet mı yoksa metremı oldugu bılınmıyor du sınavdan sonra ogrendıgım cevabın b)fıx mevkının dogu kenarı oldugu.dıgerıde akıntı sorusu vardı fenerden 1.5 mıl gecmesı ıstenen onunda cevabı 38 dakıka sonra 208 donus olacak.kolay gelsın