Skip to main content

TD Türk Denizcileri W.

CS

Türk Denizcileri'a hoş geldiniz!

Merhaba, Ziyaretçi! Ben Mini; size yardımcı olabilmek için buradayım. İçerik sağlayıcı paylaşım sitemize eriştiğiniz için çok mutluyuz. Giriş yaparak, birbirinden güzel içeriklerimizden kolaylıkla faydalanabilirsiniz. Kayıtlı değilseniz, hemen ücretsiz ve kolay bir şekilde kayıt olabilirsiniz. Sizi de ailemize bekliyoruz.

(Giriş yapmamış kullanıcılar tarafından görüntülenir.)

Türk Denizcileri Forumu içersinden hiç bir üye, kurucu ve yönetici ücret talep edemez. Talep eden veya ücret karşılığında birşey yaptırmak isteyen kişiler forumdan süresiz olarak uzaklaştırılır.
Bize destek olacak yönetici arkadaşlara ihtiyacımız vardır. İletişim için aytemiz89@gmail.com
Türk denizcileri forumuna destek olmak için reklamlara günde bir kez tıklamanız yeterlidir. Reklam gelirleri sizlere daha iyi bir hizmet verebilmek için sunucu şirketine aktarılmaktadır.

GMDSS Soru Bankası 4

26-03-2013, 12:27 PM
#1
Çevrimdışı
1-SÜZEN sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) Sette Ultra Zulu Endo November,
B) South Ultra Zouluo Eleven North,
C) Sierra Uniform Zulu Echo November,
D) Sierra Uniform Zulu Endo Nove,
E) Sette Uniform Zouluo Eico November.

2- ETAT ücretli servis isaretinin anlamı, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Servis telgrafı,
B) Postrestant telgraf,
C) Denizcilikle ilgili telgraf,
D) Devlet telgrafı,
E) Acele telgraf.

3- Nomanklâtürlerde geçen CO kısaltmasının anlamı, asağıdaki hangi seçenekte verilmistir?
A) Anten ayarı,
B) Kıyı uydu yer istasyonu,
C) Yalnız resmi bir kurulusun haberlesmesini yapan istasyon,
D) ………. Tarihinde iptâl edildi,
E) Uzay istasyonu.

4- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembolde ilk karakterin B olması
asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır?
A) Genlik modülâsyonlu tek yan band bastırılmıs tasıyıcı,
B) Genlik modülâsyonlu iki bağımsız yan band,
C) Faz modülâsyonlu tek yan band yüklü tasıyıcıü,
D) Genlik modülâsyonlu çift yan band,
E) Genlik modülâsyonlu tek yan band azaltılmıs tasıyıcı.

5-Uluslararası kurallara göre deniz VHF bandında öncelikle seyir güvenliği amacıyla kullanılan
kanal, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Kanal 11,
B) Kanal 13,
C) Kanal 17,
D) Kanal 77,
E) Kanal 88.

6-Dünya denizleri; denizcilik ve meteorolojik bilgilerin yayaınlanması amacıyla kaç bölgeye
ayrılmıstır?
A) 3,
B) 7,
C) 10,
D) 13,
E) 16.

7-Antalya Radyoya ait DSC numarası asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A)002719000,
B) 002712100,
C) 002713000,
D) 027100200,
E) 027103000.

8- Doğrudan doğruya halkın izlemesi için yapılan bir haberlesme hizmetidir. Ses yayınları,
televizyon yayınları bu hizmetten sayılır.
Yukarıdaki açıklama, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır?
A) Radyo hizmeti,
B) Radyotelefon hizmeti,
C) Genel yayın hizmeti,
D) Kamu haberlesme hizmeti,
E) Brodkasting hizmeti.

9- Arama ve kurtarma çalısmalarına katılan gemi kaptanları için IMO tarafından yayımlanmıs
olan kitap, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Manual,
B) List VIII,
C) Marincap,
D) Seabook,
E) Mersar.

10-Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi GMDSS yükümlülüklerine uymak zorundadır?
A) 300 grt’dan küçük tüm yolcu gemileri,
B) Tonajlarına bakılmaksızın tüm yük gemileri,
C) 300 ile 500 grt arasındaki yük gemileri,
D) Yatlar ve balıkçı gemileri,
E) Uluslar arası sefer yapan ve 12 kisinin üzerinde yolcu tasıyan deniz araçları.

11- A3 deniz bölgesinde bulunan bir gemi, gemiden kıyıya yönünde gönderecekleri tehlike
alârmı için asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisini kullanmalıdır?
A) 405 – 535 kHz bandı,
B) 1605 – 3800 kHz bandı,
C) 1605 – 4000 kHz bandı,
D) 4000 – 27500 kHz bandı,
E) 156 – 174 MHz bandı.

12- Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi uzun dalga frekans bandını gösterir?
A) MF,
B) HF,
C) LF,
D) VLF,
E) SHF.

13-Deniz VHF bandında asağıdaki seçeneklerde verilen haberlesmelerden hangisi yapılabilir?
I-Tehlike çağrı ve haberlesmeleri,
II-Acelelik çağrı ve haberlesmeleri,
III-Emniyet çağrı ve haberlesmeleri,
IV-Liman hizmetleri ile ilgili (pilotaj) haberlesmeleri,
V-Deniz tasıtlarının kendi aralarında yapacakları haberlesmeler.
A) Yalnızca I,
B) Yalnızca V,
C) I, II ve III,
D) I, II, III ve IV,
E) I, II, III, IV ve V.

14-Türkiye’de deniz VHF bandında balıkçıların haberlesmelerine ayrılmıs olan kanal, asağıdaki
seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Kanal 03,
B) Kanal 05,
C) Kanal 07,
D) Kanal 67,
E) Kanal 77,

15-Asağıdaki seçeneklerde verilen frekansların hangisinde NBDP tekniği kullanılır?
A) 2173.5 kHz,
B) 2174.5 kHz,
C) 2182 kHz,
D 2670.5 kHz,
E) 3023 kHz,

C e v a p l a r
1- C, 6- E, 11- D,
2- D, 7- C, 12- C,
3- C, 8- E, 13- E,
4- B, 9- E, 14- E,
5- B, 10- E, 15- B,

16- Gemilerden uçaklara yönünde yapılacak olay yeri haberlesmelerinde asağıdaki seçeneklerde
verilen frekanslardan hangisi kullanılabilir?
A)2187.5 kHz,
B) 406 - 406.1 MHz,
C) 6215 kHz,
D) 5680 kHz,
E) 3636 kHz.

17-Haberlesmede kullanılan genel kısaltmalardan AS kısaltmasının anlamı, asağıdakilerden
hangisidir ?
A) Adres,
B) Sözcük sayısı,
C) Bekleyiniz,
D) Kuskulu kerteriz,
E) Burası.

18-Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından deniz araçlarına duyurulması amacıyla gönderilen
"Marmara Denizinde sidderli lodos fırtınası beklendiği" biçimindeki bir bilgi, Đstanbulradyo
tarafından hangi mesaj türü ile yayınlanır ?
A) Tehlike mesajı,
B) Navarea mesajı,
C) Emniyet mesajı,
D) Maritex mesajı,
E ) Acelelik mesajı.

19- I-VHF DSC
II- MF/HF DSC NBDP veya uydu cıhazı
III- Uydu EPIRB
IV- SART
V- Su geçirmez tasınabilir VHF el telsizi
Almanya'dan Türkiye'ye yük getirmekte olan 14.600 grt'luk bir yük gemisinde yukarıdaki
cıhaz-lardan hangisinin/hangilerinin bulundurulması zorunludur ?
A) Yalnızca I
B) I, III, IV ve V
C) I, III ve V
D) II, III ve IV
E ) I, II, III, IV ve V

20-IMO önerilerine göre Navtex cıhazları, sefere çıkılmadan en az ne kadar önce
çalıstırılmalıdır ?
A) 15 dakika önceden çalıstırılmalıdır,
B) 30 dakika önce çalıstırılmalıdır,
C) 1 saat önceden çalıstırılmalıdır,
D) 8 saat önceden çalıstırılmalıdır,
E ) Navtex cıhazları, gemi limanda da olsa hiç kapatılmazlar.

C e v a p l a r
16- D
17- C
18- C
19- E
20- D

21- Bir seyyar (gezici-hareketli) istasyonun yön ve bulunduğu yeri belirleyebilmesi için belirli
isaretler göndermek üzere kurulmus istasyon.
Yukarıdaki açıklama, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır?
A) GPS istasyonu,
B) Navteks istasyonu,
C) D/F istasyonu,
D) Radyofar (radiobeacon) istasyonu,
E) Yön bulucu istasyon.

22-Đstasyonunuzun ücretleri hangi özel ya da devlet kurulusu tarafından ödenir? Anlamında
kullanılan kod/kısaltma, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) QAR,
B) QRA,
C) QTH,
D) OHT,
E) HMT.

23-Alçak trafikli gemi misiniz? Anlamında kullanılan kod/kısaltma, asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisidir?
A) HMDI,
B) ENV,
C) QSC,
D) QRI,
E) ZZI.

24- Nehir Gemisi, nomanklâtürlerde asağıdaki hangi kısaltma ile gösterilir?
A) RIVER,
B) RV,
C) HMDI,
D) NF,
E) HMT

25- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
ikinci karakterin 7 olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Tek yan band yüklü tasıyıcı,
B) Çift yan band,
C) Nicel ya da sayısal bilgiyi içeren iki ya da daha çok kanal,
D) Sayısal bilgiyi içeren çift kanal,
E) Analog bilgiyi içeren tek kanal.

C e v a p l a r
21-D,
22-B,
23-C,
24-D,
25-C

26-Gemilerde elektronik bakım, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi tarafından
yapılabilir?
A) GMDSS tahditli telsiz operatörü,
B) Genel operatör,
C) Kısa mesafe telsiz operatörü,
D) Uzak mesafe telsiz operatörü,
E) Telsiz elektronik operatörü.

27-053 rakamı, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Unazero Kartefive Terrathree,
B) Nadazero Pantafive Terrathree,
C) Unazero Bissofive Kartethree,
D) Settezero Oktofive Kartethree,
E) Unazero Bissofive Terrathree.

28-Haberlesmede kullanılan kısaltmalardan biri olan ETA’nın anlamı, asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisidir?
A) Tahmini kalkıs zamanı,
B) Tahmini varıs zamanı,
C) Bir sonraki,
D) Yolcu telgrafı,
E) Özel servis.

29- Yayınları (emisyonları) gösteren temel karakteristiklerden ikincisi asağıdakilerden hangisini
gösterir?
A) Ana tasıyıcının modülâsyon tipi,
B) Ana tasıyıcıyı modüle eden isaretin türü,
C) Gönderilen bilginin tipi,
D) Đsaretlerin türü,
E) Gönderilen bilginin modülâsyon zamanı.

30-Deniz VHF bandında asağıdaki seçeneklerde verilen haberlesmelerden hangisi yapılabilir?
I-Gemi hareket hizmetleri,
II-Amatör haberlesmeler,
III-Tehlike, acelelik ve emniyet haberlesmeleri,
IV-Deniz tasıtlarının kendi aralarında yapacakları haberlesmeler,
V-Deniz tasıtları ile hava tasıtları arasında arama ve kurtarma amaçlı haberlesmeler.
A) I ve II,
B) I, III ve V,
C) III, IV, ve V,
D) I, III, IV ve V,
E) I, II, III, IV ve V

C e v a p l a r
26-E,
27-B,
28-B,
29-B,
30-D.

31- 572 rakamı, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Pantafive Setteseven Bissotwo,
B) Nadafive Oktoseven Unatwo,
C) Nadafive Karteseven Nadatwo,
D) Pantafive Soıseven Terratwo,
E) Kartefive Foxiseven Novetwo.

32- Nomanklâtürlerde geçen ve "Resmi hizmet gemisi" anlamına gelen kısaltma, asağıdaki
seçeneklerin hangisinde verilmistir?
A) GRT,
B) GPR,
C) GV,
D) APS,
E) IYM.

33- Yayınları (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan temel karakteristikler kaç sembolle
gösterilir?
A) 2,
B) 3,
C) 4,
D) 5,
E) 6.

34- 74-Deniz VHF bandında yapıaln haberlesmelerde asağıdaki tekniklerden hangisi
kullanılır?
I-RTF,
II-RTG,
III-DSC,
IV-NBDP,
A) I ve II,
B) II ve III,
C) I, II ve III,
D) I ve III,
E) I, III ve IV.

35-4207.5 kHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) DSC tehlike ve emniyet,
B) RTF Tehlike ve emniyet,
C) NBDP tehlike ve emniyet,
D) NBDP Meteoroloji ve seyir uyarılarının yayını,
E) RTF meteoroloji ve seyir uyarılarının yayını.

C e v a p l a r
31-A
32-C
33-B
34-D
35-A

36- 320 rakamı, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Bissothree Terratwo Nadazero,
B) Terrathree Bisssotwo Nadazero,
C) Kartethree Novetwo Unazero,
D) Bissothree Terratwo Nadazero,
E) Kartethree Novetwo Nadazero.

37- Teleks haberlesmelerinde "iptâl ediniz." Anlamında kullanılan kısaltma, asağıdaki hangi
seçenekte verilmistir?
A) CALL
B) CANSL,
C) COL,
D) LTR,
E) ANUL.

38- LRIT nedir?
A) Kısa mesafe haberlesme sistemi,
B) Uzun mesafe haberlesme sistemi,
C) Uzun mesafe tanıma ve izleme sistemi,
D) Uzun mesafe görüntüleme sistemi,
E) Uzun mesafe arama ve kurtarma haberlesme sistemi.

39- Haberlesmede kullanılan genel kısaltmalardan WX kısaltmasının anlamı, asağıdakilerden
hangisidir ?
A) Sözcükler, gruplar
B) Hava raporu
C) ..... dan önceki bir sözcük
D) Haberlesme bitti
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildir.

40- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi HF telsiz telefon kanal 606'nın
frekansıdır?
A) 6056.5 kHz,
B) 6100 kHz,
C) 6205 kHz,
D) 6215 kHz,
E) 6573.5 kHz.

C e v a p l a r
36- B,
37- E,
38- C,
39- B,
40- D.

41- Nomanklâtürlerde geçen ve "Genel haberlesmeye açık istasyon" anlamına gelen kısaltma,
asağıdaki hangi seçenekte verilmistir?
A) CP,
B) CR,
C) CC,
D) GTO,
E) OSM,

42- Yayın (emisyon) türlerinin gösterilmesinde kullanılan karakterlerden ilk karaker, ana
tasıyıcının modülâsyon türünü göstermektedir. Modüle edilmemis bir tasıyıcının tipi, asağıdaki
karakterlerden hangisi ile gösterilir?
A) A,
B) J,
C) R,
D) M,
E) N.

43- 30 ile 300 kHz arasındaki frekanslar asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Çok alçak frekanslar,
B) Alçak frekanslar,
C) Orta frekanslar,
D) Yüksek frekanslar,
E) Çok yüksek frekanslar.

44-Deniz VHF bandında var olan simpleks kanal sayısı asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisidir?
A) 20,
B) 35,
C) 55,
D) 28,
E) 88.

45-Cospas Sarsat uyduları EPIRB'lerden gelen ve değerlendirdikleri bilgileri, asağıdaki
seçeneklerde verilen frekanslardan hangisini kullanarak LUT'lara aktarırılar?
A) 121.5 MHz,
B) 243 MHz,
C) 1626.5 MHz,
D) 1544.5 MHz,
E) 6443.0 MHz

C e v a p l a r
41- A,
42- E,
43- B,
44- A,
45- D.

46-- OSMAN sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) October Sette Mike Alfa November,
B) Oscar Sierra Mike Alfa November,
C) Oscar Sierra Micro Alfa North,
D) October Sierra Mike Alfa North,
E) Oscar Mayk Area November.

47- Kıyı istasyonları nomanklâtüründe (kitabında) yer alan ve "Gemi hareket servisleriyle ilgili
bilgiler sağlanabilen istasyon" anlamını tasıyan kısaltma, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisidir?
A) MOVSHIP,
B) MOVINFO,
C) MOBET,
D) ENV,
E) HMT.

48- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembolde ilk karakterin A olması,
asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Modüle edilmemis bir tasıyıdcının yayını,
B) Tek yan band yüklü tasıyıcı,
C) Tek yan band söndürülmüs tasıyıcı,
D) Genlik modülâsyon iki bağımsız yan band,
E) Genlik modülâsyon çift yan band.

49- Desimetrik dalgalar, asağıdaki seçeneklerde verilen kısaltmalardan hangisi ile gösterilir?
A) VHF,
B) UHF,
C) SHF,
D) EHF,
E) LF.

50-Birinci bölgede uluslararası sefer yapan gemiler, 1605 - 4000 kHz bandında gemiden gemiye
yönünde telsiz telefon haberlesmeleri için asağıdaki seçeneklerde verilen hangi frekansları
kullanabilirler?
A) 1873.5 kHz
B) 2045 kHz,
C) 2048 kHz,
D) 2220 kHz,
E) 2377.5 kHz.

C e v a p l a r
46- B,
47- B,
48- E,
49- B,
50- C.

51- HAMĐT sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) Hello Area Mayk Đndiana Taurus,
B) Hotel Alfa Mike Đndia Tango,
C) Hotel Alfa Mayk Đndia Tango,
D) Hello Alfa Mike Đndia Taurus,
E) Hotel Area Member Đndiana Tango.

52- "Sebeke kontrol merkezi" Nomanklâtürlerde hangi isaretle gösterilmektedir?
A) OSM,
B) KTL,
C) TLB,
D) HMT,
E) NCC.

53-Yayınları (emisyonları) gösteren temel karakteristiklerden üçüncüsü asağıdakilerden hangisini
gösterir?
A) Gönderilen bilginin türü,
B) Ana tasıyıcıyı modüle eden isaretin türü,
C) Ana tasıyıcının modülâsyon türü,
D) Multipleks çalısmanın yapısı,
E) Đsaretlerin ayrıntısı.

54-Yalnızca VHF deniz telsiz cıhazı bulundurmakla yükümlü olan deniz araçları, asağıdaki
seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
I-Balıkçı gemileri,
II-12 kisi ve daha yukarı kapasitedeki özel yatlar,
III-Kapasitesine bakılmaksızın tüm ticari amaçlı yatlar,
IV-Göl ve nehir gemileri,
V-300 ile 500 grt arasındaki yük gemileri,
A) Yalnızca I,
B) Yalnızca III,
C) I ve V,
D) I, II, III ve IV,
E) I, II, III, IV ve V.

55-Deniz VHF bandında kaç dupleks kanal vardır?
A) 88,
B) 55,
C) 20,
D) 13,
E) 35.

C e v a p l a r
51- B,
52- E,
53- A,
54- D,
55- E.

56-30 rakamı, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Terrathree Unazero,
B) Terrathree Nadazero,
C) Kartethree Unazero,
D) Pantathree Oktozero,
E) Pantathree Nadazero.

57- Nomanklâtürlerde “Gezinti gemisi” , asağıdaki hangi kısaltma ile gösterilir?
A) OT,
B) PL,
C) ENV,
D) OSM,
E) PVT.

58-Genlik modülâsyon çift yan bandlı analog bilgi içeren tek kanallı telefon yayını, asağıdaki
seçeneklerde verilenlerden hangisi ile gösterilir?
A) A3E,
B) J3E,
C) R2B,
D) A2B,
E) H2E.

59- Bir ülke tarafından A1 bölgesi olarak belirlenmis olan deniz bölgesi, bir baska ülke tarafından
A2 bölgesi olarak belirlenmisse bu deniz bölgesi asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) A1 deniz bölgesi,
B) A1-2 deniz bölgesi,
C) A2 deniz bölgesi,
D) Ara deniz bölgesi,
E) A5 deniz bölgesi.

60-Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi deniz VHF bandında dupleks kanallardan
biridir?
A) 08,
B) 11,
C) 15,
D) 04,
E) 06.

C e v a p l a r
56- B,
57- B,
58- A,
59- A,
60- D.

61-ENVER sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) Eico November Viskey Eico Right,
B) Eleven November Viskey Eleven Romeo,
C) Enter Norway Victor Enter Nine,
D) Echo North Victor Echo Ringo,
E) Echo November Victor Echo Romeo.

62-Nomanklâtürlerde “arama kurtarma bölgesi” ‘ni tanımlayan kısaltma, asağıdaki hangi
seçenekte verilmistir?
A) SRR,
B) ITU,
C) AKM,
D) SAR,
E) NRS.

63-Genlik modülâsyonlu tek yan band yüklü tasıyıcılı analog bilgi içeren faks yayını, asağıdaki
seçeneklerde verilenlerden hangisi ile gösterilir?
A) A3B,
B) J3E,
C) H3C,
D) J3C,
E) RlB.

64- A2 deniz bölgesinde bulunan bir gemi, tehlike anında çevredeki gemi ve kıyı istasyonlarının
cıhazlarını etkin hale getirebilmek için gönderecekleri tehlik alârmı için asağıdaki seçeneklerde
verilen frekanslardan hangisini kullanmalıdır?
A) 1.6 GHz,
B) 518 kHz,
C) 2187.5 kHz,
D) 156.800 MHz,
E) 156.525 MHz.

65-Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi kısa dalga frekans bandını gösterir?
A) LF,
B) MF,
C) HF,
D) UHF,
E) VHF.

C e v a p l a r
61- E,
62- A,
63- C,
64- C,
65- C.

66- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembolde ilk karakterin R olması,
asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Genlik modülâsyon çift yan band,
B) Genlik modülâsyon iki bağımsız yan band,
C) Genlik modülâsyon artık yan band,
D) Genlik modülâsyon tek yan band azaltılmıs tasıyıcı,
E) Faz modülâsyon çift yan band.

67-A3 deniz bölgesinde bulunan bir gemi, gemiden gemiye yönünde gönderecekleri tehlike
alârmı için asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisini kullanmalıdır?
A) 1.6 GHz,
B) 2182 kHz,
C) 2187.5 kHz,
D) 156.300 MHz,
E) 3023 kHz.

68-Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi gemilerden uçaklara yönünde yapılacak
tehlike yeri haberlesmelerinde kullanılabilir?
A)2220 kHz,
B) 4215 kHz,
C) 6125 kHz,
D) 5680 kHz,
E) 6376.5 kHz.

69-Telsiz telefonla bir acelelik çağrısı yapılırken asağıdaki seçeneklerde verilen isaretlerden
hangisi kullanılır?
A) XXX,
B) TTT,
C) YYY,
D) SECURITE,
E) PAN PAN.

70-Tehlike ve emniyet amacıyla yapılan DSC çağrıları için toplam kaç frekans vardır?
A) 3,
B) 4,
C) 5,
D) 6,
E) 7.

C e v a p l a r
66- D,
67- C,
68- D,
69- E,
70- E.

71- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembolde ilk karakterin C olması,
asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Frekans modülâsyon tek yan band,
B) Faz modülâsyon çift yan band yüklü tasıyıcı,
C) Genlik modülâsyon artık yan band,
D) Genlik modülâsyon tek yan band, azaltılmıs tasıyıcı,
E) Faz modülâsyon iki bağımsız yan band.

72- A4 deniz bölgesinde bulunan bir gemi, gemiden gemiye yönünde gönderecekleri tehlike
alârmı
için asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisini kullanmalıdır?
A) 500 kHz,
B) 5680 kHz,
C) 2l87.5 kHz,
D) 12577 kHz,
E) 16420 kHz.

73- Kısa mesafe haberlesmeleri, asağıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarının hangisinde
yapılır?
A) 405 - 535 kHz bandı,
B) 1605 - 4000 kHz bandı,
C) 4000 - 27500 kHz bandı,
D) 156 - 174 MHz bandı,
E) 300 - 3000 MHz bandı.

74- Alındı bilgisi gönderecek olan bir gemi telsiz istasyonu, bu bilgiyi önce alârmın alındığı
frekans bandının NBDP tehlike frekansından, bu mümkün olmazsa aynı frekans bandının DSC
tehlike frekansından yayınlamalıdır.
Açıklama sizce doğru mudur?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

75- CEMAL sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) Charlie Echo Mike Alfa Lima,
B) Charlie Echo Mayk Area Lima,
C) Charlie Europa Minsk Andrea Loutspeaker,
D) Chello Endo Mercury Area List,
E) Charlie Eico Mayk Lafa Limbo.

C e v a p l a r
71- C,
72- C,
73- D,
74- B,
75- A.

76-Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan temel karakterlerden ikincisinin 0
olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini
belirtir?
A) Gönderilen bilgi yok,
B) Modüle eden isaret yok,
C) Faks yayını,
D) Analog bilgi içeren iki ya da daha fazla kanal,
E) Bir yardımcı tasıyıcı kullanılmaksızın nicel ya da sayısal bilgi içeren tek kanal.

77-A4 deniz bölgesinde bulunan bir gemi, gemiden kıyıya yönünde asağıdaki seçeneklerin
hangisinde verilen frekans bandını kullanarak tehlike
alârmını gönderebilir?
A) LF bandını,
B) UHF bandını,
C) VHF bandını,
D) MF bandını,
E) HF bandını.

78- Orta mesafe haberlesmeleri, asağıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarının hangisinde
yapılır?
A)405 - 535 kHz bandı,
B) 1605 - 4000 kHz bandı,
C) 3800 - 22000 kHz bandı,
D) 156 - 174 MHz bandı,
E) 406 - 406.1 MHz bandı

79- Süzen sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Sıvas Üzüm Zonguldak Edirne Nazillli,
B) Sait Ufuk Zühtü Ekrem Nizam,
C) Samsun Ünye Zonguldak Edirne Niğde,
D) Samsun Ünye Zonguldak Edirne Nazilli,
E) Sierra Uniform Zulu Echo November.

80-Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
ikincisinin 1 olması, asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisini belirtir?
A) Modüle edilmemis bir tasıyıcının yayını,
B) Modüle eden isaret yok,
C) Gönderilmis bilgi yok,
D) Bir yardımcı tasıyıcı kullanmaksızın nicel ya da sayısal bilgi içeren tek kanal,
E) Kulaklıkla alınabilen telgraf yayını.

C e v a p l a r
76-B,
77-E,
78-B,
79-D,
80-D.

81-1605 - 2850 kHz bandında çalısacak olan deniz tasıtlarının çıkıs güçleri, asağıdaki
seçenekelerde verilenlerden hangisidir?
A) 1 W,
B) 25 W,
C) 400 W,
D) 1.5 kW,
E) 5 kW.

82-1605 - 4000 kHz bandında hangi frekanslar arasında tehlike ve emniyet haberlesmeleri dısında
haberlesme yapmak yasaktır?
A) 1605 - 2850 kHz,
B) 1605 - 3800 kHz,
C) 2173.5 - 2190.5 kHz,
D) 2170.5 - 2187.5 kHz,
E) 2174.5 - 2187.5 kHz.

83- NECAT sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Nizam Ekrem Cavit Ahmet Tevfik,
B) Niğde Erzurum Ceyhan Ankara Tokat,
C) Nazilli Erzincan Ceyhan Adana Tokat,
D) Nazilli Edirne Ceyhan Ankara Trabzon,
E) Nazilli Edirne Ceyhan Aydın Trabzon.

84-Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
ikincisinin 2 olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Frekans modülâsyonlu yayın,
B) Palsın genliği modüle edilmis yayın,
C)Bir yardımcı tasıyıcı kullanılarak nicel ya da sayısal bilgiyi içeren tek kanal,
D) Nicel ya da sayısal bilgiyi içeren iki ya da daha çok kanal,
E) Faks yayını.

85-Deniz haberlesmesine ayrılmıs olan 4000 - 27500 kHz bandı kaç frekans bandına ayrılmıstır?
A) 3,
B) 5,
C) 6,
D) 8,
E) 16.

C e v a p l a r
81-C,
82-C,
83-D,
84-C,
85-D.

86- 2174.5 kHz frekansında asağıdaki hangi seçenekte verilen yayın (emisyon) türü kullanılır?
A) J2B,
B) F1B,
C) F1B ya da J2B,
D) J1B,
E) G2B.

87- OSMAN sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Ordu Samsun Manisa Ankara Nazilli,
B) Osman Selim Murat Aydın Noyan,
C) Osman Sait Mehmet Ahmet Nizam
D) Ordu Sıvas Muğla Adana Nevsehir,
E) Oktay Suat Mehmet Ahmet Necmi.

88- Birinci bölgede uluslararası sefer yapan gemiler, 1605 - 4000 kHz bandında gemiden kıyıya
yönünde telsiz telefon haberlesmeleri için asağıdaki seçeneklerde verilen hangi frekansları
kullanabilirler?
A) 2045 kHz,
B) 2048 kHz,
C) 2670 kHz,
D) 2777.5 kHz,
E) 2950 kHz.

89- Tehlike mesajının alındığı telsiz telefonla asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi ile
bildirilir?
A) MAYDAY OK,
B) SILENCE,
C) RECEIVED,
D) ROGER,
E) ROMA.

90- ENVER sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A)Edirne Nazilli Van Edirne Rize,
B) Ekrem Nizam Vehbi Ekrem Rasit,
C) Erzurum Nazilli Van Erzurum Rumeli,
D) Erzincan Niğde Van Erzincan Rumeli,
E) Edirne Nazilli Van Edirne Rusen.

C e v a p l a r
86- D,
87- A,
88- A,
89- C,
90- A.

91- CEMAL sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Cemil Ekrem Memis Aslan Leman,
B) Ceyhan Edirne Manisa Ankara Lüleburgaz,
C) Cavit Ekrem Mehmet Ahmet Lütfü,
D) Ceyhan Erzurum Muğla Adana Lapseki,
E) Cunda Erzincan Mersin Aydın Lapseki

92- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
ikincisinin 3 olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Çift yan bandlı yayaın,
B) Faz modülâsyon,
C) Analog bilgi içeren iki ya da daha çok kanal,
D) Analog bilgi içeren tek kanal,
E) Palsın genliği modüle edilmis yayın.

93- 4000 - 27500 kHz frekans bandında asağıdaki seçeneklerde verilen frekansların hangisinde
DSC tehlike alârmı gönderilebilir?
A) 4125 kHz,
B) 4177.5 kHz,
C) 4207.5 kHz,
D) 6215 kHz,
E) 8291 kHz.

94- 4177.5 kHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) RTF tehlike ve emniyet,
B) Gemilerle uçaklar arasında yapılan arama ve kurtarma amaçlı RTF haberlesmeleri,
C) NBDP tehlike ve emniyet,
D) NBDP gemiden karaya yönünde çağrı,
E) DSC gemiden karaya yönünde çağrı.

95- Bir ya da daha fazla kıyı telsiz istasyonunun haberlesme alanı içinde , bir gemi telsiz
istasyonu tarafından alınmıs olan tehlike alârmına o gemi istasyonu tarafından alındı bilgisi
verilmeden önce kısa bir süre beklenmelidir. Böyle yapılmakla kıyı telsiz istasyonlarına alındı
bilgisini yayınlayabilmeleri için zaman tanınmıs olur.
Yukarıdaki açıklama sizce doğru mudur?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

C e v a p l a r
91- B,
92- D,
93- C,
94- C,
95- A.

96-Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
üçüncü karakterin N olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Modüle edilmemis bir tasıyıcının yayını,
B) Modüle edilmemis bir birini izleyen palslar,
C) Modüle eden isaret yok,
D) Palsın genliği modüle edilmis yayın,
E) Gönderilmis bilgi yok.

97-Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi DSC tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 4670 kHz,
B) 6215 kHz,
C) 6182 kHz,
D) 6312 kHz,
E) 6268 kHz.

98- 3023 kHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) DSC tehlike ve emniyet,
B) RTF gemilerle uçaklar arasında arama ve kurtarma amaçlı RTF haberlesmeleri,
C) NBDP meteorolojik ve seyir uyarılarının yayını,
D) RTF tehilke ve emniyet,
E) NBDP tehlike ve emniyet.

99- Radyotelekste tehlike isareti, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) SOS,
B) TTT,
C) MAYDAY,
D)DISTRESS,
E) HELP.

100-Mevki tayin eden isaretler, asağıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarının hangisinde
yayınlanabilir?
A) 405 – 535 kHz,
B) 1605 – 4000 kHz,
C) 4000 – 23000 kHz,
D) 4000 – 27500 kHz,
E) 117.975 – 136 MHz.

C e v a p l a r
96- E,
97- D,
98- B,
9C-C,
100-E.

101- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
üçüncü karakterin A olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Genlik modülâsyon çift yan band,
B) Genlik modülâsyon tek yan band yüklü tasıyıcı,
C) Kulakla alınabilen telgraf yayını,
D) Analog bilgi içeren tek kanal,
E) Otomatik telgraf yayını,

102- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi DSC tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 4177.5 kHz,
B) 4125 kHz,
C) 6209.5 kHz,
D) 8291 kHz,
E) 8414.5 kHz.

103- Đstanbul boğazında su altında yapılan çalısmalar nedeniyle "boğaz trafiğinin belirli saatler
arasında deniz trafiğine kapatılacağı" bilgisi, Đstanbulradyo tarafından hangi mesaj türü ile deniz
araçlarına duyurulur ?
A) Emniyet mesajı,
B) Acelelik mesajı,
C) Maritex mesajı,
D) Maritime mesajı,
E ) GMDSS mesajı.

104- HAMĐT sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A)Hasan Ahmet Mehmet Irmak Tevfik,
B) Hatay Adana Manisa Đzmit Tokat,
C) Hopa Ankara Manisa Đzmir Trabzon,
D) Hakkari Aydın Mersin Đskenderun Tirebolu,
E) Hopa Aydın Muğla Đnebolu Trabzon.

105-406 MHz EPIRB'lerinden elde edilen konum bilgilerinin kesinliği, asağıdaki seçeneklerden
hangisi kadar sapma gösterebilirler?
A) 300 metre,
B) 1 kilometre,
C) 3 kilometre,
D) 5 kilometre,
E) 20 kilometre.

C e v a p l a r
101- A,
102- E,
103- A,
104- C,
105- D.

106- NECAT sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) North Eico Charlie Alfa Taurus,
B) Norway Echo Charlie Area Taurus,
C) November Endo Charlie Alfa Tango,
D) November Eicho Charlie Alfa Taurus,
E) November Echo Charlie Alfa Tango.

107- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
üçüncü karakterin B olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Genlik modülâsyon çift yan band,
B) Genlik modülâsyon tek yan band yüklü tasıyıcı,
C) Kulakla alınabilen telgraf yayını,
D) Analog bilgi içeren tek kanal,
E) Otomatik telgraf yayını,

108- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi DSC tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 12577 kHz,
B) 12290 kHz,
C) 12520 kHz,
D) 12666.5 kHz,
E) 12337.5 kHz,

109- 6215 kHz frekansı, asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) DSC tehlik ve emniyet,
B) DSC genel çağrı,
C) NBDP tehlike ve emniyet,
D) NBDP Meteorolojik ve seyir bilgilerinin yayını,
E) RTF tehlike ve emniyet.

110- DSC tekniği kullanılarak gönderilmis olan tehlike alârmını alan istasyonlar, asağıdaki
seçeneklerde verilenlerden hangisinde dinlemeye geçmelidirler?
A) RTF tehlike ve emniyet frekansında,
B) NBDP tehlike ve emniyet frekansında,
C) Alârmın alındığı frekansta,
D) Herhangi bir tehlike frekansında,
E) Kıyı telsiz istasyonunca ilân edilmis olan tehlike frekansında.

CEVAPLAR
106- E,
107- E,
108- A,
109- E,
110- C

111- Yayınların (emisyonların) gösterilmesinde kullanılan sembollerdeki temel karakterlerden
üçüncü karakterin C olması, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini belirtir?
A) Gönderilen bilgi yok,
B) Modüle eden isaret yok,
C) Faks yayını,
D) Data yayını
E) Uzak kumanda

112- FARUK sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) France Alfa Ringo Ultra Kongo,
B) Fokstrot Alfa Ringo Uniform Kilo,
C) Foxtrot Alfa Romeo Uniform Kilo,
D) Fox Area Romeo Uniform Kilo,
E) Foxi Alfa Roma Uniform Kilo.

113- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi DSC tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 16420 kHz,
B) 16314 kHz,
C) 16804.5 kHz,
D) 12310 kHz,
E) 2182 kHz.

114- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi RTF tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 16420 kHz,
B)12579 kHz,
C)12520 kHz,
D) 12577 kHz,
E) 5680 kHz.

115- 156.300 MHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) RTF tekniğiyle kıyıdan gemiye yönünde meteorolojik bilgiler ve seyir uyarılarının
gönderilmesi,
B) RTF tekniğiyle uçaklarla gemiler arasında arama kurtarma amaçlı haberlesmeler,
C) RTF tekniğiyle öncelikle seyir güvenliği haberlesmeleri,
D) NBDP tekniğiyle gemilerarası arama kurtarma amaçlı haberlesmeler,
E) DSC tekniğiyle gemilerarası arama kurtarma amaçlı haberlesmeler.

C e v a p l a r
111- C,
112- C,
113- C,
114- A,
115- B.

116- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi NBDP tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 4028 kHz,
B) 4207.5 kHz,
C) 4125 kHz,
D) 4647.5 kHz,
E) 4177.5 kHz.

117- 4209.5 kHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A)RTF tekniğiyle karadan gemiye yönünde meteorolojik ve seyir uyarılarının yayını,
B) Gemiden karaya yönünde RTF tekniğiyle genel haberlesme,
C) DSC yekniğiyle karadan gemiye yönünde genel haberlesme,
D) NBDP tekniğiyle karadan gemiye yönünde meteorolojik ve seyir uyarılarının yayını,
E) RTF tekniğiyle genel çağrı.

118- DSC tekniği kullanılarak gönderilen tehlike alârmında, sonraki haberlesmenin türü
belirtilmemisse, asağıdaki seçeneklerde verilen frekansların hangisinde dinlemeye geçilmelidir?
>A)RTF tehlike frekansında,
B) NBDP tehlike frekansında,
C) Alârmın alındığı tehlike frekansında,
D) Kıyı telsiz istasyonu tarafından ilân edilmis olan tehlike frekansında,
E) Tüm tehlike frekanslarında.

119-Genilerden uçaklara yönünde telsiz telefon kullanılarak yapılacak tehlike yeri
haberlesmelerinde, asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi kullanılır?
A) 156.525 MHz,
B) 2670 kHz,
C) 4125 kHz,
D) 6215 kHz,
E) 8388.5 kHz.

120-Samsun Radyoya ait DSC numarası asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) 002711000,
B) 002712000,
C) 002713000,
D) 027100200,
E) 027103000.

C e v a p l a r
116- E,
117- D,
118- A,
119- C,
120- B.

121- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi NBDP tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 4673.5 kHz,
B) 4209.5 kHz,
C) 4207.5 kHz,
D) 4126 kHz,
E) 8299 kHz.

122-Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi RTF tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 3023 kHz,
B) 4851 kHz,
C) 6215 kHz,
D) 8416 kHz,
E) 12246 kHz.

123-FARUK sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Fehmi Ahmet Rasim Ufuk Kadri,
B) Fatsa Ankara Rize Urfa Kayseri,
C) Fatsa Adana Rize Urfa Kastamonu,
D) Ferit Aydın Rasim Uğur Kâmil,
E) Fatih Ankara Rize Uğur Kâzım.

124-HF bandında DSC tehlike alârmını duyan bir gemi telsiz istasyonu, ne kadar süre içerisinde
bir kıyı istasyonu tarafından alındı bilgisi verilmezse, tehlike alârmını yayınlayabilir?
A) 1 dakika,
B) 3 dakika,
C) 5 dakika,
D) 10 dakika,
E) 15 dakika.

125- Store and forward, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisinde kullanılır?
A) Cospas Sarsat EPIRB,
B) Inmarsat-B,
C) Inmarsat-C,
D) Navtex,
E) HF NBDP.

C e v a p l a r
121- B,
122- C,
123- B,
124- B,
125- C.

126- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi NBDP tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 6312 kHz,
B) 6225 kHz,
C) 6268 kHz,
D) 8821.5 kHz,
E) 2182 kHz.

127- 4210 kHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) Gemilerle uçaklar arasında arama kurtarma amaçlı RTF haberlesmeleri,
B) Gemilerle uçaklar arasında arama kurtarma amaçlı DSC çağrıları,
C) DSC tehlike ve emniyet,
D) RTF tehlike ve emniyet,
E) NBDP tekniğiyle kıyıdan gemiye yönünde meteorolojik ve seyir uyarılarının gönderilmesi.

128- EKREM sözcüğü, uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) Echo Kilo Romeo Echo Mike,
B) Europa Kilo Ringo Europa Mike,
C) Eico Kilo Ruanda Eico Mayk,
D) Eicho kilo Republic Eicho Mike,
E) Echo Kilo Roma Echo Mouse.

129- 26100.5 kHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) NBDP tekniğiyle kıyıdan gemiye yönünde deniz emniyet bilgilerinin gönderilmesi,
B) RTF tekniğiyle kıyıdan gemiye yönünde deniz emniyet bilgilerinin gönderilmesi,
C) DSC tekniğiyle kıyıdan gemiye yönünde deniz emniyet bilgilerinin gönderilmesi,
D) RTF sıradan (rutin) çağrı,
E) DSC tehlike ve emniyet.

130- Dar band doğrudan yazmalı telgraf tekniği ile gönderilen bir tehlike mesajı alındı bilgisinde
"alındı" asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi ile belirtilir?
A) OK,
B) MAYDAY OK,
C) RECEIVED,
D) RRR,
E) R.

C e v a p l a r
126- C,
127- E,
128- A,
129- A,
130- D.

131- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi NBDP tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 4207.5 kHz,
B) 6236 kHz,
C) 6314 kHz,
D) 8517.5 kHz,
E) 8397.2 kHz.

132- 5680 kHz frekansı asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için kullanılır?
A) RTF tekniğiyle Uçaklararası tehlike ve emniyet haberlesmeleri,
B) NBDP tekniğiyle gemilerarası tehlike ve emniyet haberlesmeleri,
C) Hava, deniz, kara tasıtları arasında arama ve kurtarma amaçlı RTF haberlesmeleri,
D) DSC tekniğiyle genel çağrı,
E) Kıyıdan gemiye yönünde NBDP tekniğiyle genel haberlesme.

133- EKREM sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisi gibi kodlanır?
A) Edirne Kayseri Rize Edirne Manisa,
B) Erzurum Kastamonu Rize Erzurum Muğla,
C) Erzincan Konya Rize Erzincan Milâs,
D) Ekrem Kadri Rasim Ekrem Mehmet,
E) Engin Kalyon Reis Engin Merih.

134- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi NBDP tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 4107.5 kHz,
B) 6621 kHz,
C) 6123.3 kHz,
D) 8376.5 kHz,
E) 12521.5 kHz.

135-Tehlike trafiğinin bittiği, radyoteleksle asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi ile
bildirilir?
A) SILENCE MAYDAY,
B) SILENCE FEENEE,
C) MAYDAY OK,
D) QUZ,
E) MAYDAY SZN.

C e v a p l a r
131- C,
132- C,
133- A,
134- D,
135- B.

136- Askeri bir tatbikat sırasında hedef balonlarını yerlestirmekte olan bir tekne yanlıslıkla
isabet almıs ve teknenin direği kırılmıstır.Olayda 6 kisi yaralanmıstır. Bu olay asağıdaki
seçeneklerde verilen mesaj türlerinden hangisi ile yaynlanmalıdır ?
A) Tehlike mesajı
B) Acelelik mesajı
C) Emniyet mesajı
D) Vital mesajı
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilen mesaj türlerinden hiçbiri ile

137- Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi Otomatik Tanımlama sistemi'ni
göstermektedir?
A) EAS,
B) ATS,
C)ATS,
D) AIS,
E) EHS.

138- 0.1 Hz'in band genisliği, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi gibi gösterilir?
A) 0K1H
B) H001
C) 010H
D) H100
E) 0H01

139- DSC tekniği ile gönderilen bir tehlike mesajının alındı bilgisi;
A) Kıyı Telsiz istasyonları tarafından ard arda ve RTF tekniği ile verilir,
B) Kıyı telsiz istasyonları tarafından tehlike mesajının alındığı frekanstan verilir,
C) Kıyı uydu yer istasyonu tarafından NBDP ve RTF tehlike frekanslarının her ikisnde birden
verilir,
D) Gemi istasyonları tarafından tehlike mesajının alındığı frekanstan ve tehlike mesajının
yayınlandığı teknikle verilir,
E) Gemi istasyonları tarafından RTF tehlike frekanslarından verilir.

140- YAHYA sözcüğü uluslararası heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) Yellow Alfa Hello Yellow Alfa,
B) Yankee Alfa Hello Yankee Alfa,
C) Yellow Area Hotel Yellow Area,
D) Yankee Area Hotel Yankee Area,
E) Yankee Alfa Hotel Yankee Alfa.

C e v a p l a r
136- B,
137- D,
138- D,
139- B,
140- E.

141- Akümülâtörlerin yenilenmesinin ardından telsiz kayıt defterine (jurnaline) asağıdaki
seçeneklerde verilen bilgilerden hangisi yazılır?
A)Akümülâtörün yenilendiği tarih,
B) Akümülâtörün markası,
C) Akümülâtörün nereden alındığı,
D) Akümülâtörün yaklasık olarak kaç saat sarj edildiği,
E) Akümülâtörün hangi amaçla kullanılacağı.

142- ALRS kitaplarının hangi cildinde GMDSS ile ilgili bilgiler bulunmaktadır?
A) Cilt I,
B) Cilt II,
C) Cilt III,
D) Cilt IV,
E) Cilt V.

143- 0.002 Hz'in band genisliği, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi gibi gösterilir?
A) H002
B) H200
C) 200H
D) 2HOO
E) H020

144- Gemilere ait can kurtarma araçları, kimliklerini nasıl bildirirler?
A) Geminin adı ile,
B) Geminin adı ve bağlama limanı ile,
C) Gemi firmasına verilmis olan özel kod ile,
D) Geminin çağrı isareti ya da diğer tanıtım bilgisine eklenmis iki rakamla,
E) Can kurtarma aracına tahsis edilmis özel çağrı isareti ile.

145- A2 deniz bölgesinde seyir yapmakta olan deniz araçları; gemiden-kıyıya yönündeki tehlike
alârmlarını, asağıdaki seçeneklerde verilenlerin hangisi ile gönderebilirler?
A) 2187.5 kHz frekansından,
B) 2670 kHz frekansından,
C) 5680 kHz frekansından,
D) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin herhangi birinden,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin hiçbirinden.

C e v a p l a r
141- A,
142- E,
143- A,
144- D,
145- A.

146- Yayınların gösterilmesinde kullanılan sembolde ilk karakterin B olması asağıdaki
seçeneklerde verilenlerden hangisini gösterir?
A) Genlik modülâsyon tek yan band,
B) Genlik modülâsyon çift yan band,
C) Genlik modülâsyon iki bağımsız yan ban,
D) Pals modülâsyon analog bilgi içerem tek kanal,
E)N Faz modülâsyon çift yan band.

147- 3 - 300 kHz arasındaki frekanslar, asağıdaki seçeneklerde verilen isaretlerden hangisi ile
gösterilirler?
A) VF,
B) HF,
C) MF
D) VLF,
E) EHF.

148- Deniz VHF bandında 156.7625 - 156.8375 MHz bandının kullanım amacı, asağıdaki
seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Konum belirleme isaretlerinin gönderilmesi,
B) Rota tayin eden isaretlerin gönderilmesi,
C) Meteororlojik uyarı ve tahminlerin gönderilmesi,
D) Sağlık bilgilerinin gönderilmesi,
E) 156.8 MHz frekansının zararlı karıstırmalardan korunması.

149- Aynı anda hem haberlesme yapılan kanalın hem de 16'ncı kanalın dinlenmesine olanak
veren otomatik düzenleme asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Duplex channel,
B) Two channel,
C) Dual watch,
D) Duplex operation,
E) Simplex operation.

150- HAYDAR sözcüğü, ulusal heceleme (fonetik) alfabe ile asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi gibi kodlanır?
A) Halat Aydın Yılmaz Deniz Aydın Reis,
B) Hakkı Aydın Yalçın Derya Aydın Rahmi,
C) Hayri Arzu Yalçın Deniz Arzu Refik,
D) Hopa Ankara Yalova Denizli Ankara Rize,
E) Hatay Adana Yozgat Denizli Adana Rize.

C e v a p l a r
146- C,
147- D,
148- E,
149- C,
150- D.

151-DSC tekniğinde asağıdaki hangi yayın sınıfı kullanılır ?
A) VHF bandında F1B, MF/HF bandlarında F1B veya G2B
B) VHF bandında J2B, MF/HF bandlarında F1B veya G2B
C) VHF bandında J2B, MF/HF bandlarında G2B veya H2B
D) VHF bandında G2B, MF/HF bandlarında F1B veya J2B
E ) VHF bandında H2B, MF/HF bandlarında J2B veya H3E

152- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarından hangisi Miryametrik dalgalar olarak
adlandırılır?
A) 3 - 30 kHz,
B) 30 - 300 kHz,
C) 3 - 30 MHz,
D) 30 - 300 MHz,
E) 300 - 3000 MHz,

153- GMDSS' de gemilerin bulundurmak zorunda oldukları telsiz donanımı, asağıdakilerden
hangisine göre belirlenir ?
A) Gemilerin grt' larına göre,
B) Gemilerin Dwt' larına göre,
C) Gemilerin yolcu ve çalısanlarının sayısına göre,
D) Gemilerin bağlı olduğu ülkedeki ilgili idarenin taktirine göre,
E) Gemilerin çalısacakları deniz bölgelerine göre.

154- Asağıdaki seçeneklerde verilen yayın (emisyon) sınıflarından hangisi DSC tekniğinde
kullanılabilir ?
I - F1B
II - F2B
III - J2B
IV - H3E
A) II
B) IV
C) I - III
D) II - IV
E) I - II - IV

155- GMDSS'de kullanılan ana haberlesme sistemleri, asağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru
olarak verilmistir ?
I- Karasal ve havasal haberlesme sistemleri
II-Göksel (uydusal) haberlesme sistemleri
III-Yersel (karasal) haberlesme sistemleri
IV-Denizsel haberlesme sistemleri
A) Yalnızca IV,
B) Yalnızca I,
C) I ve II,
D) II ve III,
E ) I, III ve IV.

C e v a p l a r
151- D,
152- A,
153- E,
154- C,
155- D.

156- Asağıdaki seçeneklerde verilen ALRS ciltlerinden hangisinde Hava gözlem istasyonları ile
ilgili bilgiler bulunmaktadır?
A) Cilt I,
B) Cilt II,
C) Cilt III,
D) Cilt IV,
E) Cilt V.

157- DANGER sözcüğü uluslararası heceleme alfabesi(fonetik alfabe) ile, asağıdakilerden
hangisi gibi kodlanır ?
A) December Alpha North Golf Ecgo Roma
B) Delta Alfa November Golf Echo Romeo
C) Delta Alfa Nike Gama Eico Romeo
D) Delta Alfa Number Gama Echo Romeo
E) Danger Alfa Number Golf Echo Roma

158- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi NBDP tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 6311.5 kHz,
B) 535 kHz,
C) 2173.5 kHz,
D) 16420 kHz,
E) 8416.5 kHz.

159- Deniz emniyet bilgileri, Navtex hizmetinin verilmediği açık deniz bölgelerinde, kısa dalga
bandında asağıdaki seçeneklerde verilen frekansların hangisinde yayınlanır?
A) 2670 kHz,
B) 4210 kHz,
C) 5633 kHz,
D) 6177.5 kHz,
E) 8311.5 kHz.

160- Gemi telsiz istasyonlarında bulundurulması zorunlu olan kitaplardan (nomanklâtürlerden) ve
kısaca List VI olarak adlandırılan kitap (nomanklâtür) asağıdaki seçeneklerde verilenlerden
hangisidir?
A) Kıyı istasyonları kitabı (nomanklâtürü),
B) Çağrı isaretleri kitabı (nomanklâtürü),
C) Gemi istasyonları kitabı (nomanklâtürü),
D) Hususi servis yapan istasyonlar kitabı (nomanklâtürü),
E) Varıs merkezleri kitabı (nomanklâtürü).

C e v a p l a r
156- D,
147- B,
158- E,
159- B,
160- D.

161- Gemide salgın hastalığın görülmesi, asağıdaki seçeneklerde verilen mesaj türlerinden
hangisi ile bildirilir ?
A) Emniyet mesajı
B) Acelelik mesajı
C) Vital mesajı
D) Đnsan yasamı ile ilgili mesaj
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilen mesaj türlerinden hiçbiri ile

162- Kısaca AIS, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır?
A) Otomatik Bağlantı Sistemi,
B) Otomatik Tanımlama Sistemi,
C) Otomatik Teleks Bağlantı Sistemi,
D) Otomatik Gönderme Sistemi,
E) Otomatik Telefon bağlantı Sistemi.

163-Akümülâtörlerin yenilenmesinin ardından telsiz kayıt defterine (jurnaline) asağıdaki
seçeneklerde verilen bilgilerden hangisi yazılır?
A) Akümülâtörün ağırlığı,
B) Akümülâtörün markası,
C) Akümülâtörün sarjı ile ilgili yapılan tüm çalısmalar,
D) Akümülâtörün karakteristik değerleri,
E) Akümülâtörün garanti süresi.

164- 25.3 Hz'in band genisliği, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi gibi gösterilir?
A) 253H
B) H253
C) 25H3
D) H325
E) 3H25

165- HF bandından DSC tekniğiyle Gönderilmis olan tehlike çağrısını alan bir gemi istasyonu :
A) Derhal alındı onayını vermelidir.
B) Alındı onayını vermemelidir.
C) En az 1 saat bekledikten sonra normal çalısmaya dönmelidir.
D) Kıyı istasyonları isterse alındı onayı vermelidir.
E) En yakın gemi istasyonunun alındı onayı vermesini beklemelidir.

C e v a p l a r
161- B,
162- B,
163- D,
164- C,
165- B.

166- Bir akümülâtörün aylık bakım ve kontrolünün ardından asağıdaki seçeneklerde verilen hangi
bilgi/bilgiler GMDSS telsiz kayıt defterine (jurnaline) yazılır?
A) Akümülâtörün kullanılmaya baslandığı tarih,
B) Akümülâtörün her bir gözünün (hücresinin) yoğunluğu,
C) Akümülâtörün son kullanılma tarihi,
D)Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin tümü,
E) Seçenklerde verilenlerden hiçbiri yazılmaz.

167- Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi INMARSAT Mini M için söylenebilir?
A) Telefon haberlesmesi yapılamaz,
B) SĐM kart ile çalısabilmektedir?
C) Aksam saatlerinde yapılan haberlesmeler için daha verimlidir,
D) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin tümü,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin hiçbiri.

168- INMARSAT haberlesmelerinde kullanılan iki haneli kodlardan 41, asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisi tarafından ve ne amaçla kullanılır?
A) Gemiler tarafından uydu teleks alıcısının normal çalısıp çalısmadığının test edilmesi için,
B) Kıyı uydu yer istasyonları tarafından data yayaınlarında otomatik giris için,
C) Gemiler tarafından gemide bir ağır hastanın bulunduğunun bildirilmesi içi,
D) Gemler tarafından her hangi bir sağlık problemi karsısında kıyı uydu yer istasyonlarının
doğrudan bağlantılı
oldukları hastanelerden bilgi alabilmek için,
E) Deniz ve hava tahmini veren gemiler tarafından OBS mesajlarının gönderilmesi için.

169- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi, HF bandında kıyı telsiz
istasyonlarının telsiz telefon tekniği ile yapacakları çağrılar için kullanılır?
I- 6125kHz,
II- 8779 kHz,
III- 12520 kHz,
IV- 16695 kHz,
V- 19770 kHz.
A) Yalnızca I,
B) Yalnızca III,
C) I ve IV,
D) II ve V,
E) II, IV ve V.

170- Su altında yapılan boru ve kablo çalısmaları gibi çalısmalar, asağıdaki hangi seçenekte
verilen mesaj türü ile gemilere duyurulur?
A) Navtex,
B) Çok önemli,
C) Acelelik,
D) Tehlike,
E) Emniyet.

C e v a p l a r
166- B,
167- B,
168- E,
169- D,
170- E.

171- Asağıdaki VHF deniz kanallarının hangisinde normal haberlesme yapılamaz ?
A) Kanal 06,
B) Kanal 09,
C) Kanal 67,
D) Kanal 76,
E) Kanal 77.

172- MID kısaltması, uluslararası heceleme alfabesi (fonetik alfabe) ile asağıdakilerden hangisi
gibi kodlanır ?
A) Maritime Identification Digit
B) Mike India Delta
C) Marine Indiane Danube
D) Mobile Identification Digit
E) Maritime India Danube

173- Kural ihlâllerine en çok asağıdaki seçeneklerde verilenlerin hangisinde karsılasılmaktadır?
A) HF bandında yapılan telsiz telefon haberlesmelerinde,
B) HF bandında yapılan telsiz telefon haberlesmelerinde,
C) MF bandında yapılan telsiz telefon haberlesmelerinde,
D) HF bandında NBDP tekniği kullanılarak yapılan haberlesmelerde,
E) Uydu haberlesmelerinde.

174- Deniz VHF bandında Dupleks kanallar, asağıdaki hangi seçenekte verilen amaç için
kullanılır ?
A) Gemiler arası haberlesmeler
B) Gemi içi haberlesmeler
C) Gemi ile kara arasındaki haberlesmeler
D) Arama ve kurtarma amaçlı haberlesmeler
E) DSC tekniği ile yapılacak genel çağrılar

175-Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi uluslararası haberlesmede Meteoroloji
telgrafını tanımlayan ücretli servis isaretidir?
A) OBS,
B) RCT,
C) SVH,
D) ETAT,
E) SVC.

C e v a p l a r
171- D,
172- B,
173- A,
174- C,
175- A

176- Cospas Sarsat EPIRB'lerinin çıkıs güçleri asağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmistir?
A) 1 Watt,
B) 3 Watt,
C) 5 Watt,
D) 10 Watt,
E) 25 Wattt.

177- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarından hangisi Kilometrik dalgalar olarak
adlandırılır?
A) 3 - 30 kHz,
B) 30 - 300 kHz,
C) 3 - 30 MHz,
D) 30 - 300 MHz,
E) 300 - 3000 MHz,

178- MARITIME, uluslararası heceleme alfabesi (fonetik alfabe) ile asağıdakilerden hangisi gibi
kodlanır ?
A) Mike Auto Romeo Indiana Tango Indiana Mike Endo
B) Mayk Auto Rondo India Tango India Mayk Endo
C) Mike Alto Ringo India Taurus India Mike Endo
D) Mike Alfa Romeo India Tango India Mike Echo
E) Mike Alfa Roma Indiana Tango Indiana Mike Echo

179- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi NBDP tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 8291 kHz,
B) 12577 kHz,
C) 12290 kHz,
D) 16021 kHz,
E) 12520 kHz.

180- Deniz VHF bandında kanal 76 için asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi söylenebilir?
A) 16. kanalın koruma bandı olduğu için VHF telsiz aygıtlarında yoktur.
B) DSC tekniği ile yapılacak tehlike çağrıları için kullanılır .
C) Gemilere meteoroloji bilgilerinin yayını için kullanılır.
D) Yatların kendi aralarında yapacakları iletisimler için kullanılır.
E) SAR amaçlı iletisimler için kullanılır

C e v a p l a r
176- C,
177- B,
178- D,
179- E,
180- A

181- Asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi AIS-1 kanalıdır?
A)Kanal 87,
B) Kanal 77,
C) Kanal 03,
D) Kanal 28,
E) Kanal 78.

182- Sürekli olarak A1 deniz bölgesinde seyir yapan gemiler, bakım seçeneklerinden en az kaçını
seçmek zorundadırlar?
A) En az birini,
B) En az ikisini,
C) En az üçünü,
D) Bakım seçeneklerinden herhangi biri veya birkaçını seçme zorunlulukları yok,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin tümü de yanlıstır.

183- 400 Hz'in band genisliği, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi gibi gösterilir?
A) H004
B) 400H
C) H400
D) 4H00
E) 40H0

184- Serbest düsmeli filikalarda bulunması zorunlu olan SART adedi, asağıdaki hangi seçenekte
verilmistir?
A) 5 adet,
B) 4 adet,
C) 3 adet,
D) 2 adet,
E) 1 adet.

185- 156.7625 MHz-156.8375 MHz bandı, size neyi anımsatıyor ?
A) 16'ncı kanalın koruma bandını,
B) VHF DSC tehlike ve çağrı kanalının koruma bandını,
C) VHF bandında çiftlenmis bir frekans bandını,
D) VHF EPIRB koruma bandını,
E) VHD deniz telsizlerinde 1 W çıkıs gücünün kullanılması zorunlu olan frekans bandını

C e v a p l a r
181- A,
182- A,
183- B,
184- E,
185- A.

186- 5.65 GHz'in band genisliği, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi gibi gösterilir?
A) 566G
B) 565G
C) G565
D) 5G65
E) 56G5

187-Deniz VHF bandında DSC çağrıları için kullanılan frekans, asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangiside verilmistir?
A) 156.300 MHz,
B) 156.750 MHz,
C) 156.375 MHz,
D) 156.575 MHz,
E) 156.525 MHz.

188- RTF tekniği ile yapılacak olan olay yeri (tehlike yeri) haberlesmelerinde kullanılan frekans,
asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir ?
A) 156.800 MHz,
B) 156.525 MHz,
C) 156.625 MHz,
D) 156.675 MHz,
E) 156.575 MHz.

189- VLF ile gösterilen frekans bandı, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A)0 - 16 Hz,
B) 30 Hz - 3 kHz,
C) 3 - 300 kHz,
D) 300 MHz - 3 GHz,
E) 3 - 30 GHz.

190- Yayın (emisyon) sınıflarının gösterilmesinde kullanılan sembolde üçüncü karakter,
gönerilen bilginin türünü göstermektedir. Bu karakteri A veya B olması neyi göstermektedir ?
A) A kulakla alınan telgraf yayınını, B otomatik telgraf yayınını gösterir.
B) A genlik modülâsyonlu yayını, B faz modülâsyonlu yayını göstermektedir.
C) A çift yan bandlı yayını, B iki bağımsız yan bandlı yayını göstermektedir.
D) A telgraf yayınını, B telefon yayınını göstermektedir.
E) A teleks yayınını, B faks yayınını göstermektedir

C e v a p l a r
186- D,
187- E,
188- A,
189- C,
190- A.

191- Nomanklâtürlerde yer asan H8 kısaltması, asağıdak seçeneklerde verilenlerden hangisini
göstermektedir?
A) Çalısma saati belli olmayan istasyonu,
B) Günde 8 saat çalısan istasyonu,
C) 8 tekneden olusan balıkçı filosunu,
D) Nomanklâtürün 8'nci baskı olduğunu,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbirini göstermemektedir.

192- Olay yeri haberlesmesi (on-scene communications)'nde kullanılacak teknik nedir ?
A) DSC' de tek frekans, NBDP'de FEC
B) NBDP'de COL FEC
C) Telsiz telefonda dupleks frekans
D) NBDP'de ARQ
E ) Telsiz telefonda simpleks frekans, NBDP'de FEC

193- Bana ait bir trafiğiniz var mı? anlamında kullanılan Q kodu asağıdaki seçeneklerde
verilenlerden hangisidir?
A) QRU?
B) QSP?
C) QTH?
D) QSL?
E) QUA?

194- Asağıdaki seçeneklerde verilen frekanslardan hangisi RTF tehlike ve emniyet amacıyla
kullanılır?
A) 2182 kHz,
B) 3636 Khz,
C)3063 kHz,
D) 8813.5 kHz,
E) 16851 kHz.

195- Deniz VHF bandında kanal 16'da yapılacak çağrı, tehlike ve güvenlik haberlesmelerinin
karıstırılmasını önlemek için asağıdaki seçeneklerde verilen hangi kanal/kanalların çıkıs gücü 1
W olarak sınırlandırılmıstır?
I-Kanal 70,
II-Kanal 13,
III-Kanal 15,
IV-Kanal 11,
V-Kanal 17,
A)Yalnızca I,
B) I, III, V,
C) II, V,
D) III, V,
E) II, IV,

C e v a p l a r
191- B,
192- E,
183- A,
194- A,
195- D.

196- Asağıdaki Kanallardan hangisi DSC tekniği ile yapılacak çağrılar için kullanılır?
A) Kanal 06 (156.300 MHz,)
B) Kanal 10 (156.500 MHz),
C) Kanal 13 (156.650 MHz),
D) Kanal 70 (156.525 MHz),
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildir.

197- G2B yayın (emisyon) sınıfı asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini göstermektedir?
A) Faz modülasyonlu telefon yayını,
B) Genlik modülasyonlu telgraf yayını,
C) Genlik modülasyonlu faks yayını,
D) Frekans modülâsyonlu otomatik teleks yayını,
E) Faz modülâsyonlu otomatik telgraf yayını.

198- Asağıdaki deniz VHF kanallarından hangisi duplex'tir?
A) 06,
B) 13,
C) 17,
D) 67,
E) 78.

199- Kısaca AOR-W olarak anılan uydunun telefon, POR olarak anılan uydunun teleks arama
kodu, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Kısaca AOR-W olarak anılan uydunun telefon arama kodu, 583, POR olarak anılan uydunun
teleks kodu
873,
B) Kısaca AOR-W olarak anılan uydunun telefon arama kodu, 873, POR olarak anılan uydunun
teleks kodu
874,
C) Kısaca AOR-W olarak anılan uydunun telefon arama kodu, 874, POR olarak anılan uydunun
teleks kodu
583,
D) Kısaca AOR-W olarak anılan uydunun telefon arama kodu, 871, POR olarak anılan uydunun
teleks kodu
574,
E) Kısaca AOR-W olarak anılan uydunun telefon arama kodu, 872, POR olarak anılan uydunun
teleks kodu
574,

200- Telsiz telefonla yapılan bir haberlesme sırasında, sözcükler ya da rakam gruplar ne zaman
tekrarlanmalıdır?
A) Haberlesme yapılan istasyon, sözcük ya da rakam gruplarının tekrar edilmesini isterse,
B) Haberlesme yapılan istasyon çok uzakta ise,
C) Haberlesme, VHF bandında yapılıyorsa,
D) Haberlesme, HF bandında yapılıyorsa,
E) Hava kosulları kötü ise.

C e v a p l a r
196- D,
197- E,
198- E,
199- C,
200- A.

201- Aşağıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarından hangisi Hektometrik dalgalar olarak adlandırılır?
A) 3 - 30 kHz,
B) 30 - 300 kHz,
C) 300 - 3000 kHz,
D) 3 - 30 MHz,
E) 30 - 300 MHz,

202- Aşağıdaki seçeneklerde verilen yayın (emisyon) sınıflarından hangisi DSC tekniğinde kullanılabilir ?
I - F1B
II - F2B
III - J2B
IV - H3E
A) II
B) IV
C) I - III
D) II - IV
E) I - II - IV

203- Haberleşmede kullanılan genel kısaltmalardan CFM kısaltmasının anlamı, aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Tamam, anlaştık
B) Onaylıyorum, doğruluyorum, doğrulayınız
C) Dinleyiniz, dinliyorum
D) Servis telgrafınıza bakınız
E) Sizi dinliyorum

204- Aşağıdaki seçeneklerde verilen hangi yöndeki/yönlerdeki haberleşmeler, kesinlikle kıyı telsiz istasyonları aracılığıyla gerçekleştirilir?
A) Kıyıdan gemiye yönünde,
B) Gemiden Kıyıya yönünde,
C) Gemiden gemiye yönünde,
D) A ve B seçeneklerinde verilen her iki yönde,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin hiçbiri doğru değildir

205- DSC, uluslararası heceleme alfabesi (fonetik alfabe) ile aşağıdakilerden hangisi gibi gösterilir ?
A) Danube South Ceyar
B) December Sierra Charlie
C) Delta South Charlie
D) Delta Sierra Charlie
E) Delta Sierra Cindy

C e v a p l a r

201- C,
202- C,
203- B,
204- D,
205- D.

206- Mevki tayin eden (konum belirleyen) işaretler, aşağıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarının hangisinde yayınlanabilir?
A) 117,175 - 136 MHz
B) 3200 - 3500 MHz
C) 1605 - 2250 kHz
D) Yukarıdaki sçeneklerde verilen frekans bandlarının tümünde yayınlanabilir,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilen frekans bandlarının hiçbirinde yayınlanamaz.

207- Aşağıdaki frekans bandlarından hangisinde tehlike haberleşmeleri dışında haberleşme yapılamaz ?
A) 415-535 kHz,
B)1605-4000 kHz,
C) 2173.5-2190.5 kHz,
D) 3023-3215 kHz,
E) 156.025-156.675 MHz,

208- VHF deniz bandında kıyı telsiz istasyonlarına telsiz telefonla yapılacak çağrılarda aşağıdaki seçeneklerde verilen kanallardan hangisi kullanılmalıdır?
A) Kanal 16,
B) Kanal 70,
C) Kanal 73,
D) Kanal 11,
E) Kıyı telsiz istasyonunun özellikle dinlediği bir kanal varsa öncelikle o kanaldan böyle bir kanal yokse
Kanal 16'dan

209- Bir kıyı telsiz istasyonu aracılığıyla bir telefon abonesiyle telefon görüşmesi yapacaksınız. Kıyı telsiz istasyonu ile buluştuktan sonra hangi VHF kanalına geçmeyi önerirsiniz?
A) Kanal 09'a,
B) Kanal 10'a,
C) Kanal 72'ye,
D) Kanal 73'e,
E) Kanal önerisini kıyı telsiz istasyonu yapar.

210- MF ve HF bandlarında sayısal seçmeli çağrı tekniği ve Dar band doğrudan yazmalı telgraf tekniğinde kullanılan frekans modülâsyonlu, bir yardımcı taşıyıcı kullanılmaksızın nicel ya da sayısal bilgi içeren tek kanallı otomatik telgraf yayınını gösteren kısalatma, aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A)G2B,
B) F1B,
C) F2B,
D) J2B,
E) G1B

C e v a p l a r

206- A,
207- C,
208- E,
209- E,
210- B

211- Bir deniz aracında dümen kilitlenmiş ve geminin kendi olanakları ile de onarılamamıştır. Bu durum aşağıdaki hangi seçenekte verilen mesaj türü ile bildirilir ?
A) Vital mesajı
B) Emniyet mesajı
C) İnsan yaşamı ile ilgili mesaj
D) Acelelik mesajı
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilen mesaj türlerinin hiçbiri ile

212-Otomatik tanımlama sistemi (AIS) için tahsis edilmiş olan VHF kanalları, aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Kanal 06 ve 16
B) Kanal 06, 16 ve 70
C) Kanal 13 ve 14
D) Kanal 11 ve 74
E) Kanal 87 ve 8

213- Sürekli olarak A2 deniz bölgesinde seyir yapan gemiler, bakım seçeneklerinden en az kaçını seçmek zorundadırlar?
A) En az birini,
B) En az ikisini,
C) En az üçünü,
D) Bakım seçeneklerinden herhangi biri veya birkaçını seçme zorunlulukları yok,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerin tümü de yanlıştır.

214- 2 MHz'in band genişliği, aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi gibi gösterilir?
A) 2M00
B) M200
C) 200M
D) M2M0
E) 2M0M

215- Aşağıdaki seçeneklerde verilen frekansların hangisinde NBDP tekniği kullanılır?
A) 156.225 MHz,
B) 156.300 MHz,
C) 156.650 MHz,
D) 161.225 MHz,
E) Yukarıdaki seçeneklerin hiçbirinde.

C e v a p l a r

211- D,
212- E,
213- A,
214- A,
215- E.

216- Deniz VHF bandında Gemilerarası seyir güvenlik haberleşmelerinde kullanılan kanalın frekansı aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) 156.800 MHz
B) 156.650 MHz
C) 156.525 MHz
D) 156.025 MHz
E) 156.900 MHz

217- A1 deniz bölgesinde bulunan deniz araçları, gemiden-karaya yönündeki DSC tehlike alârmlarını aşağıdaki seçeneklerde verilen deniz VHF kanallarının hangisinden yayınlamalıdırlar?
(kanalı) kullanacaklardır?
A)Kanal 06,
B) Kanal 13,
C) Kanal 16,
D) Kanal 70,
E) Kanal 87.

218- Deniz VHF telsiz cihazlarında Dual watch konumu, sadece simplex kanallar için kullanılabilir. Bunun dışındaki kanallarda kullanılması istenen amaca cevap vermez.
A) Doğru,
B) Yanlış.

219- Yabancı deniz araçları ile ya da ülkelerle yapılan haberleşmelerin ücretlendirmesinde birim olarak kabul edilen ve özel çekim hakları anlamına gelen işaret asğıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) GF,
B) SZN,
C) EUR,
D) SDR,
E) RTF.

220-Ata kıyı uydu yer istasyonları ile hangi uydu/uydular kullanılarak haberleşme yapılabilir?
I-AOR-E,
II-AOR-C,
III-AOR W,
IV-IOR,
V-POR,
A) Yalnıza I,
B) I ve II,
C) III ve V,
D) I ve IV,
E) I, IV ve V.

C e v a p l a r

216- B,
217- D,
218- B,
219- D,
220- D.

221- Bir MEO uydusu, bir LEO uydusuna göre;
A) Daha hızlı haberleşme yapılmasını sağlar,
B) Daha yavaş haberleşme yapılmasını sağlar,
C) Daha dar bir kapsam alanına sahiptir,
D) Daha büyük bir kapsam alanına sahiptir.
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildir.

222-Bir deniz aracının MF DSC aygıtı lokal olarak hangi aralarla test edilmelidir ?
A) Her ay,
B) Her hafta,
C) Her gün,
D) Her yolculuk başlangıcında,
E) Her yolculuk sonunda.

223- Bir uçağın denize düştüğünü gören yat tarafından RTF tekniği kullanılarak aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilen işaretle başlayan çağrı yapılmalıdır ?
A) PAN PAN,
B) SEELONCE MAYDAY,
C) MAYDAY RELAY,
D) MAYDAY AIRCRAFT,
E ) MAYDAY.

224-Teleks haberleşmesinde kullanılan CFM kısaltmasının anlamı, aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) Doğrulayınız,
B) Gönderiniz,
C) Ofis kapalı
D) Yeniden arayacağım,
E)Lütfen onaylayınız.

225- Teleks ile gönderilecek bir telgraf kaç bölümdür ve en az kaç bölüm olabilir ?
A) 8 bölümdür, en az 5 bölümden oluşabilir,
B) 5 bölümdür, en az 4 bölümden oluşabilir,
C) 5 bölümdür, en az 3 bölümden oluşabilir,
D) 4 bölümdür, en az 3 bölümden oluşabilir.
E) 3 bölümdür, en az 2 bölümden oluşabilir.

C e v a p l a r

221- D,
222- C,
223- C,
224- E,
225- D.

226- Deniz araçları ile karadaki telefon aboneleri arasında operatör aracılığıyla yapılacak olan telsiz telefon görüşmelerinde en az kaç dakika ücreti alınır?
A) 3 dakika,
B) 2 dakika,
C) 1 dakika,
D) 5 dakika,
E) Alt sınır yoktur, görüşme süresi kadar ücret alınır.

227- Deniz VHF donanımına sahip ve sürekli olarak A1 deniz bölgesinde seyir yapan bir deniz aracı, Tehlik emniyet amaçlı DSC dinlemesini aşağıdaki seçeneklerde verilen kanlarlın hangisinde yapacaktır.?
A) Kanal 13,
B) Kanal 16,
C) Kanal 70,
D) Kanal 87,
E) Dual Watch konumuna alınarak herhangi bir kanalda.

228- 156.800 MHz frekansı, aşağıdaki seçeneklerde verilen hangi frekansı bandı içinde yer alır?
A) MF bandında
B) HF bandında
C) UHF bandında
D) VHF bandında
E) SHF bandında

229- Mevcut olan Cospas-Sarsat sisteminin bir sonraki nesli, aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir?
A) SZNSAR,
B) GENSAR,
C) OTSSAR,
D) AISSAR,
E) MEOSAR.

230-Cıhazlar için yedek enerji kaynağı olarak motor-jeneratör kullanılan bir gemide jeneratör, ne kadar ara ile test edilmelidir?
A)Her gün,
B) Her hafta,
C) Onbeş günde bir,
D) Ayda bir,
E) Altı ayda bir.

226- A,
227- C,
228- D,
229- E,
230- B.

231- Aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi acelelik mesajının gönderilmesini gerektirmektedir ?
A) Deniz aracının su alması
B) Deniz aracında ağır bir yaralının bulunması
C) Deniz aracında yangın çıkması ve söndürülememesi
D) a ve c seçeneklerinde verilenlerin herikisi
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbiri

232-Aşağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi AIS1 kanalının frekansıdır?
A) 156.825 MHz
expertsailor
10-05-2013, 07:51 PM
#2
Çevrimdışı
Güzel Paylaşım eline sağlık.
Üyelik terfileri hakkında bilgi almak için TIKLAYIN!
aytemiz89
14-06-2013, 08:10 AM
#3
Çevrimdışı
teşekkürler çok güzel paylaşımlar elinize sağlık
2300359
10-12-2014, 09:11 PM
#4
Çevrimdışı
teşekkürler çok güzel çalışma Smile
Captain-G

Foruma Git:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi
Reklam Alanı