Skip to main content

TD Türk Denizcileri W.

CS

Türk Denizcileri'a hoş geldiniz!

Merhaba, Ziyaretçi! Ben Mini; size yardımcı olabilmek için buradayım. İçerik sağlayıcı paylaşım sitemize eriştiğiniz için çok mutluyuz. Giriş yaparak, birbirinden güzel içeriklerimizden kolaylıkla faydalanabilirsiniz. Kayıtlı değilseniz, hemen ücretsiz ve kolay bir şekilde kayıt olabilirsiniz. Sizi de ailemize bekliyoruz.

(Giriş yapmamış kullanıcılar tarafından görüntülenir.)

Türk Denizcileri Forumu içersinden hiç bir üye, kurucu ve yönetici ücret talep edemez. Talep eden veya ücret karşılığında birşey yaptırmak isteyen kişiler forumdan süresiz olarak uzaklaştırılır.
Bize destek olacak yönetici arkadaşlara ihtiyacımız vardır. İletişim için aytemiz89@gmail.com
Türk denizcileri forumuna destek olmak için reklamlara günde bir kez tıklamanız yeterlidir. Reklam gelirleri sizlere daha iyi bir hizmet verebilmek için sunucu şirketine aktarılmaktadır.

GMDSS Soru Bankası 3

26-03-2013, 12:06 PM
#1
Çevrimdışı
1-When the mobile station in distress receivers no answer to a distress message sent on the distress
frequncy, the message may be repeated on any other available ………. On which attention might be
attracted.
Put the right word into sentence.
A) equipment
B) signal,
C) alarm,
D)frequency
E) communication

2-Sea area A2 mean area, excluding sea area A1, within the radio telephone coverage of at last one
MF coast stations in which continious DSC alerting is evaluable, as may be defined by a contracting
government
A) reight
B) wrong

3-Can you ………. With me English?
Tümcesindeki noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
A) send,
B) communicate,
C) give,
D) receive,
E) transmit.

4-The VHF radio enstallation shall be ………. Of transmitting and receiving general communications
using radiotelephony.
Tümcedeki noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
A) make,
B) sent,
C) receive,
D) enter,
E) capable.

5-All passenger ships and cargo ships of 300 grt. and above engaged on international voyager must
be provided with a ………. Capable of operating in the 9 GHz frequency band.
Put the right word into sentence.
A) personel,
B) operator,
C captain,
D) radar
E)deck officer.

6-EPIRB must be installed in a accordance with manıfactorer's recommendations and by ……….
Personel.
Cümledeki npktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
A) any,
B) qualified,
C) a,
D) ship's,
E) all.

7-The band 9.2-9.5 GHz is used by radartransponder to ………. Search and rescue.
Put the right word into sentence.
A) searched,
B) located,
C) relayed,
D) facititate,
E) transmitted.

8-As a general rule a ship shall signal its ………. Đn lantitude and longitude (Greenwich), using
figures fort he degrees and minutes, together with one of the words North or South an done of the
words east or west.
Put the right word into sentence.
A) name,
B) position,
C) distress,
D) message,
E) identifications.

9-Ship to shore distress alerts are used to ………. Rescue Coordination Centres via coast stations or
coast earth stations.
Put the right word into sentence.
A) alert,
B) frequency,
C) delay,
D) record,
E) emergency.

10-Each survival craft two-way VHF equipment shall be ………. At least once permonth on a
frequency other then channel 16 VHF.
Noktalı yere, asağıdakilerden uygun olanını yazınız.
A) fixed,
B) replaced,
C) received,
D) tested,
E) reserved.

11-The radio logbook required by the ………. for the GMDSS ships shall be kept in a place where
listening watch is ………. During the voyage.
Noktalı yerlere, asağıdakilerden en uygun olanını yazınız.
A) ITU/RR - maintained,
B) GMDSS - received,
C) IMO - maintained,
D) SOLAS - installed,
E) SOLAS - maintained.

12-EPIRBs must be installed in a accordance with manufacturer's recommendation and by qualified
personel.
A) right
B) wrong

13- All emissions in the band 156.7625 - 156.8375 MHz capable of causing harmful ………. To the
authorized 156.8 MHz are forbidden.
Put the right word into sentence.
A) distress,
B) radiocommunication,
C) carrier,
D) frequencies,
E) interfernce.

14-The inmarsat provides hight quality voice, telex, data and fax circuits to and from suitably equipped
ships.
A) right,
B) wrong.

15-The essential purpose of the EPIRB signal is to facilitate determining the position of ………. Đn
search and rescue operations.
Put the right word into sentence.
A) frequency,
B) radioü,
C) ship,
D) survivors,
E)medical.

C e v a p l a r
1- D, 6- B, 11- A,
2- A, 7- D, 12- A,
3- B, 8- B, 13- E,
4- E, 9- A, 14- A,
5- D 10- D, 15- D.

16-DSC is an automatic calling system which allows a specific station to be contacted and made aware
that a station wishes to communicate with it.
A) right,
B) wrong.

17-Inmarsat-c is a digital satellite communications system which can handle anything that can be
digitised as text. The system does not handle telex communications.
A) right,
B) wrong.

18-International Navtex service means the coordinated broadcast and automatic reception on 518 and
4000 kHz of maritime safety information by means of narrow band direct printing telegraphy using the
English language.
A) right,
B) wrong.

19-Which VHF channel should be used for distress traffic after initiating a distress alert via VHF DSC
A) CH 06 on VHF radiotelephone,
B) CH 12 on VHF radiotelephone,
C) CH 13 on VHF radiotelephone,
D) CH 16 on VHF radiotelephone,
E) CH 70 VHF digital selectivr calling.

20-Ifa vessel is operating 100 nautical miles from shore within range of shore based MF station and
the out toVHF station the vessel is operating within what area?
A) Sea area A2,
B) Sea area A1,
C) Coastal area,
D) Shipping area,
E) Navigational area.

C e v a p l a r
16- D
17- B
18- B
19- D
20- A

21-Asağıdakilerden hangisi "where is the nearest Süzen Telsizcilik?" sorusuna sorulan yerin nerede
olduğundan emin olunmadığını belirtir?
A) It is in the Jandarma mektebi street,
B) I think I can,
C) I think is in Jandarma Mektebi streeet,
D)There is one in big street,
E) I'm sorry I don't know.

22- The proper functioning of the DSC facilites shall be tested at leat once ………. , without radiation
of signals, by us of the means provited on the equipment.
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) each minute,
B) each day,
C) each week,
D) each moth,
E) each year.

23- What is the frequency range of HF?
A) 0,3 MHz to 3 MHz,
B) 300 MHz to 3000 MHz,
C) 3 MHz to 30 MHz,
D) 30 MHz to 300 MHz,
E) 30 kHz to 300 kHz.

24- Which VHF channel is dedicated for bridge to bridge communications for navigational purposes
the GMDSS?
A) CH 06,
B) CH 08,
C) CH 12,
D) CH 13,
E) CH 16.

25- According to performance standards of the GMDSS that period of time is the SART required to
have suficient battery capacity to operate in the stand by mode
A) one day,
B) two days,
C) there days,
D) four days,
E) five days.

C e v a p l a r
21- C
22- B
23- C
24- D
25- D

26- What frequency is used by a coast radio station for acknowledgement of a distress alert transmitted
via MF DSC radio by a mobile unit ?
A) CH 70 on VHF radiotelephone,
B) MF NBDP distress frequency 2174,5 kHz,
C) MF DSC distress frequency 2187.5 kHz,
D) MF RTF distress frequency 2182 kHz,
E) HF RTF frequency 4125.0 kHz.

27- Select the true statement regarding SART
A) The operating frequency of the SART 9 GHz,
B) Passenger vessels are regaired to carry seven SARTs on the bridge,
C) SART is a self floating device automatically activated in the water,
D) SART is connected to the ship with a hydrostatic case the ship sinks,
E) SART is the short from os positionindication radar beacon signsld via inmarsat satellites.

28- Which statement is not true regarding the Cspas Sarsat system ?
A) 121.5 MHz EPIRB's may be used to transmit SART (located homing) signals for aircraft,
B) EPIRB's are used satellite beacons aboard lifeboats as alerting devices,
C) Locates distress beacons transmitting on the 121.5 MHz or 406 MHz frequencies,
D) May be used to transmit public correspondence,,
E) Doppler ahift is used to locate the beacon.

29- What is IMO means?
A) International Mobile Organization,
B) International Mobile Operations,
C) International Meteorological Organization,
D) International Maritime Organizations,
E) Internatıonal Maritime Office.

30-Under international agreement, all ship are not obliged to go the assistance of any other vessels in
distress.
A) right,
B) wrong.

C e v a p l a r
26-C,
27-A,
28-D,
29-D,
30-B.

31- In the radiotelephony the safety signal consists ğf the word ………. Pronounced clearly as in
French, spoken ………. Times and transmitted before the call.
Noktalı yerlere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) securite - there,
B) pan pan - there,
C) mayday - two,
D) mayday relay - there,
E) pan - two.

32- Local user terminal means, operational and public correspondence traffic, other then distress,
urgency and safety messages conducted by radio.
A) right,
B) wrong.

33-What is ITU means?
A) International Telephone Union,
B) International Telex Union,
C) International Telegraph and Telephone Operators Union,
D) International Telgraph Union,
E) Unternational Telecommunication Union.

34- In the radiotelephony the safety signal consists ğf the word ………. Pronounced clearly as in
French, spoken ………. Times and transmitted before the call.
Noktalı yerlere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) securite - there,
B) pan pan - there,
C) mayday - two,
D) mayday relay - there,
E) pan - two.

35-Local user terminal means, operational and public correspondence traffic, other then distress,
urgency and safety messages conducted by radio.
A) right,
B) wrong.

C e v a p l a r
31-A
32-B
33-E
34-A
35-B

36-What is ITU means?
A) International Telephone Union,
B) International Telex Union,
C) International Telegraph and Telephone Operators Union,
D) International Telgraph Union,
E) Unternational Telecommunication Union.

37-All passanger ships and cargo ships of 300 grt. and above engaged on international voyager must
be provided with a … capable of operating in the 9 GHz frequency band.
Put the right word into sentence.
A) personnel,
B) operator,
C) captain,
D) radar,
E) deck officer.

38- “3023 kHz, RT aerounatical frequncy used for ıntercommunication purposes between mobile
stations and to participating land station during coordinated SAR operations”
Yukarıdaki açıklama sizce doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

39-What is the MF/DSC distress frequency ?
A) 2182.0 kHz,
B) 2174.5 kHz,
C) 2187.5 kHz,
D) 4125.0 kHz,
E) 518 kHz.

40- Cospas ve Sarsat uyduları, uydu EPIRB’ lerinden 406.025 MHz frekans üzerinden gönderilen
isaretleri alır.
Yukarıdaki cümlenin Đngilizcesi, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir ?
A) Cospas and Sarsat satellites receive distress signals from satellite EPIRBs transmitting on the
frequency of 406.025
MHz.
B) The Cospas and Sarsat satellites receiving distress signals from EPIRBs for satellites transmitter
devices on the fraquency
of 406.025 MHz.
C) Cospas and Sarsat sattelites receiving distress signals from EPIRBs for satellites transmitter devices
on the frequency of
406.025 MHz.
D) Cospas and Sarsat satellites are receiving from distress signal from satellite EPIRB on the
frequency 406.025 MHz.
E) Cospas and Sarsat satellites are received from distress signals transmitting from satellite
EPIRBs on the frequency
406.025 MHz.

CEVAPLAR
36- B,
37- C,
38- D,
39- A,
40- C.

41- Cospas ve Sarsat uyduları, uydu EPIRB' lerinden 406.025 MHz frekans üzerinden gönderilen
isaretleri alır.
Yukarıdaki cümlenin Đngilizcesi, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir ?
A) Cospas and Sarsat satellites receive distress signals from satellite EPIRBs transmitting on the
frequency of 406.025 MHz.
B) The Cospas and Sarsat satellites receiving distress signals from EPIRBs for satellites transmitter
devices on the fraquency of 406.025 MHz.
C) Cospas and Sarsat sattelites receiving distress signals from EPIRBs for satellites transmitter devices
on the frequency of 406.025 MHz.
D) Cospas and Sarsat satellites are receiving from distress signal from satellite EPIRB on the
frequency 406.025 MHz.
E) Cospas and Sarsat satellites are received from distress signals transmitting from satellite
EPIRBs on the frequency of 406.025 MHz.

42-100- A mobile stations the maritime mobile service or the aeronautical mobile service intended
solely for survival purposes and located on any lifeboad, life-raft or other survival equipment,
Yukarıdaki tanımlama ile asağıdakilerden hangisi anlatılmıstır ?
A) Lifeboat station,
B) Life-raft station,
C) Mobile station,
D) Maritime mobile station,
E ) Survival craft station.

43-The following VHF channels are assigned for fishing vessels within the Turkish territorial waters
for intership operations?
A) 09, 67, 86,
B) 09, 10, 77,
C) 09, 72, 73,
D) 06, 16, 26,
E) 09, 11, 73.

44-The List of call signs and numerical identities published in the ;
A) only French language,
B) only English language,
C) only Spanish language,
D) English and Spanish languages,
E ) French, English an Spanish languages.

45-A station in the mobile service the emissions of which are intended to facilitate search and rescue
operations.
Açıklama, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır?
A) Emergency position-indicating tadiobeacon station,
B) Radiobeacon station,
C) Radiophare station,
D) Radio direction-finding station,
E) Search and rescue station.

C e v a p l a r
41- A,
42- E,
43- B,
44- E,
45- A.

46-In radiotelephony, the safety signal consists of the word ...... pronounced clearly as in french,
spoken ..... time in transmitted before the call.
Noktalı yerlere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) securite - there,
B) pan pan - there,
C) mayday - two,
D) safety - two,
E ) medical - four.

47-One or more transmitters or receivers or a combination of transmitters and receivers, including the
accessory equipment, neccessary at one location for carrying on a radiocommunication service or the
radio astromomy service.
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisi ile ilgilidir ?
A) Land station,
B) Coast station,
C) Ship station,
D) Coast earth station,
E ) Station,

48- "Any frequency at which a sound wave is normally audible : in practice from about 15 cycles per
second to 20.000 cycles per second."
biçimindeki açıklama, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır ?
A) High frequency,
B) Audio frequency,
C) Carrier wave,
D) Ultra high frequency,
E) Very high frequency.

49-A mobile service between base station and land mobile stations, or between land mobile stations.
Açıklama, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır?
A) Mobile service,
B) Mobile station,
C) Maritime mobile service,
D) Land mobile service,
E) Land mobile-satellite service

50-A station in the mobile service the emissions of which are intended to facilitate search and rescue
operations.
Açıklama, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisini tanımlamaktadır?
A) Emergency position-indicating tadiobeacon station,
B) Radiobeacon station,
C) Radiophare station,
D) Radio direction-finding station,
E) Search and rescue station.

C e v a p l a r
46- A,
47- E,
48- B,
49- D,
50- A.

51-Each survival craft two-way VHF equipment shall be tested at least once permonth on a frequency
other then channel ………. VHF.
Put the right word into sentence.
A) 08,
B) 13,
C) 70,
D) 16,
E ) 76.

52- ………. Must be installed in a accordance wlth manifacturer's recommandations and by qualified
personal.
Put the right word into sentence.
A) SART,
B) NAVTEX,
C) LIFE BOAT,
D) EPIRB,
E) VHF DSC.

53-The international Navtex service means the ………. Broadcast and automatic reception on ……….
And 4000 kHz of maritime safety information by means of narrow band direct printing telegraphy
using the English language.
Noktalı yerlere asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi yazılmalıdır?
A) communication - 1605,
B) coordinated - 518,
C) navigational - 490,
D) boordinated - 4000,
E) communicated - 516.

54-When the mobile station in distress receivers no qnswer to a distress message send on the distress
frequency, the message may be repeated on any other available frequency on which attention might be
attracted.
A) Right,
B) Wrong.

55- The essential purpose of the ………. Signal is to facilitate determining the position of survivors
in search and rescue operations.
Put the right word into sentence.
A) SART,
B) MF DSC,
C) EPIRB,
D) NAVTEX,
E) VHF DSC.

C e v a p l a r
51- D,
52- D,
53- B,
54- A,
55- C

56-The following VHF channels are assigned for yachting within the Turkish territorial waters.
A) 09 / 10,
B) 67 / 68,
C) 06 / 16,
D) 72 / 73,
E) 01 / 28.

57-" The polarization of a radio wave ………. taken ……… the direction ………. the lines of force
………. the electric field." cümlesindeki noktalı yerlere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) is , is , on , in,
B) as , is , of , on,
C) is , as , of , in,
D) as , as , on , in,
E) is , is , as , in.

58- “Radio is a general term applied to the use of radio waves.”
Yukarıdaki açıklama sizce doğrumu ?
A)Doğru,
B) Yanlıs,

59- Ship to shore distress alerts are used to ............ rescue coordination centres via coast stations or
coast earth stations.
Put the right word into sentence.
A) alert,
B) frequency,
C) delay,
D) record,
E ) emergency.

60- The band 9200 – 9500 MHz is used by radartransponder to ………. searc and rescue.
Put the right word into sentence
A) searched,
B) located,
C) relayed,
D) facilitate,
E ) transmitted.

C e v a p l a r
56- D,
57- A,
58- A,
59- A,
60- E.

61-"A radiodetermination system based on the comparison of reference signals with radio signal
reflected or retransmitted, from the position to be determined."
asağıdakilerden hangisini açıklamaktadır ?
A) Radar,
B) Radiobeacon,
C Radio direction finding,
D) Satellite link,
E) Ship's emergency transmitter.

62-“Please input your international telex number.”
Yukarıdaki açıklama için asağıdaki kısaltmalardan hangisi kullanılır?
A) ABS,
B) ADD,
C) SZN,
D)BCT,
E)LDE.

63-“Walkie-Talkie is a two-way radio communications set designed to be carried by on person and
capable of operation while in motion.”
Yukarıdaki açıklama sizce doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

64- “The word RADAR comes from radio ………. and ranging.”
Put the right word into sentence.
A) deviation,
B) detection,
C) dedicated,
D) direct,
E) deleted.

65- “Any transmission emission or reception of signs, writing, images and sounds or intelligence of
any nature by wire, radio, visual or other electromagnetic systems.”
Açıklama, asağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır ?
A) Radiocommunication,
B) Telecommunication,
C) Telemetering,
D) Radiotelephony,
E) Satellite communication.

C e v a p l a r
61- A,
62- B,
63- A,
64- B,
65- B.

66- "The use of telecommunication for the transmission of signals to initiate, modify or terminate
functions of equspment at a distance."
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır ?
A) Space telemetry,
B) Telecommand,
C) Telemetry,
D) Space tracking,
E) Space communication.

67-What is channel 13 used for under GMDSS regulations ?
A) Used for shore to shore communication relating to safety of navigation.
B) Used for shore to ship communication relating to safety of navigation.
C Used for ship to shore communication relating to safety of navigation.
D) Used for ship to ship communication relating to safety of navigation.
E) Used for shore to ship or ship to shore communication relating to safety navigation.

68- "A telegram, originating in or intended for a mobile station or mobile earth station transmitted on
all or part of its route over radiocommunication channels of the mobile service or of the mobile
satellite service.
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisini tanımlamaktanır ?
A) Telegram,
B) Telegraphy,
C) Radiotelegram,
D) Satellite telegram,
E) Radiotelex call.

69- ………. is republished every two years and kept up to date by supplements issued every three
months.
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) List of Call signs and numerical ıdentities,
B) List of Coast stations,
C) List of Ship stations,
D) List of Radiodetermination and special service stations,
E ) Admiralty list of radio signals.

70- The band …… MHz is used by radar transponders to facilitates searc and rescue.
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) 9200 - 9500 MHz,
B) 156 - 174 MHz,
C) 1600 - 4000 MHz,
D) 117 - 170 MHz,
E) 03 - 30 MHz.

C e v a p a r
66- A,
67- B,
68- E,
69- D,
70- E.

71- "The international telecommunication services must give absolute priority to all
telecommunications concerning safety of life at sea, on land, in the air or in other space as well as to
epidemiological telecommunications of exceptional urgency of the ............." cümlesindeki noktalı
yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) Internatıonal Telecommunication Union,
B) World Health Organization.
C) International Radio Officers Union.
D) World Meteorological Organization.
E) International Maritime Organization.

72- "Short wawes are between 10 and 100 meters." cümledeki (are) :
A) to be fiilinin past continious biçimidir,
B) to be fiilinin simple past tense biçimidir,
C) to be fiilinin present tense biçimidir,
D) o be fiilinin future tense biçimidir,
E) yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildir.

73-The full address must, as a general ruler, include :
- The origin of the addressee
- The name of the street, boulevard, avenue, etc. of his abode together, if necessary with the
with the number.
-The office of origin.
Yukarıdaki açıklama sizce doğru mudur ?
A) right,
B) wrong.

74- "A radiocommunication service providing links between artificial earth satellites."
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır ?
A) Space operation service,
B) Inter satellite service,
C) Mobile satellite service,
D) Land mobile satellite service,
E) Maritime mobile satellite service,

75-" An earth station in the mobile satellite service intended to be used in motion or during halts at
unspecified points." seklindeki açıklama, asağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır ?
A) Mobile station,
B) Mobile earth station,
C) Coast earth station,
D) Land mobile station,
E) Special satellite station.

C e v a p l a r
71- B,
72- C,
73- B,
74- B,
75- B.

76- "A circuit which automatically maintains the frequency of any soure of alternating voltage within
specified limits." seklindeki açıklama, asağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır ?
A) Automatic frequency control,
B) Automatic gain control,
C) Automatic volume control,
D) Automatic contrast control,
E) Automatic voice control.

77-"Meteorological report is a statement of observed meteorological conditions related to a specified
time an location."
Açıklama sizce doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

78- "The average power supplied to the antenna transmission line by a transmitter during one radio
frequency cycle taken under the condition of no modulation."
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisini tanımlamaktadır ?
A) Power,
B) Peak envelope power,
C) Mean power,
D) Carrier power,
E) Peak power.

79- "Generator is a machine for converting ………. from …………. energy into another ………..
electronic generator usually converts direct current power into alternating current power ."
Noktalı yerlere, asağıdakilerden en uygun olanını yazınzı.
A) on , on , a,
B) On , of , to,
C) on / of / an,
D) to , on , at,
E) to , of /, to.

80-"The frequency 4177.5 kHz is used exclusively for distress and safety traffic using narrow band
direct printing telegraphy."
Yukarıdaki Cümlenin Türkçesi, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisidir ?
A) 4177.5 kHz frekansı sadece dar band doğrudan yazmalı telgraf için tehlike ve güvenlik trafiği
amacıyla kullanılır,
B) 4177.5 kHz frekansı sadece tehlike ve güvenlik amacıyla telefon trafiği için kullanılır,
C) 4177.5 kHz frekansı küresel deniz tehlike ve güvenlik amacıyla kullanılır,
D) 4177.5 kHz frekansı dar band doğrudan yazmalı telgraf ile tehlike dısında tüm haberlesler için
kullanılır.
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildir.

C e v a p l a r
76- A,
77- A,
78- D,
79- C,
80- A.

81- Whenever a date is used in connection with UTC, this date shall not be that of the prime meridian
....... the appropriate time, the prime meridian correspondeing to zero degrees geographical
longitude.
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) to,
B) of,
C) on,
D) an,
E ) at.

82- An earth station in the fixed-satellite service or, in some cases, in the maritime mobile satellite
service, located at a specified fixed point on land to provide a feeder link for the maritime mobilesatellite
service.
A) Land earth station,
B) Coast earth station,
C) Base earth station,
D) Ship earth station,
E ) Earth station

83-All passenger ships and cargo ships of 300 grt. and above engaged on international voyager must
be provided with a radar capable of operating 9 MHz frequency band.
A) Right,
B) Wrong.

84- "The frequency band from 30 to 300 MHz is also know as..." cümlesindeki noktalı yere,
asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) Very high frequencies (VHF),
B) Ultra high frequencies (UHF),
C) High frequencies (HF),
D) Medium Frequencies (MF),
E) Long frequencies (LF).

85- Out of sight, out of mind.
Yukarıdaki atasözünün Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Görünen köy, kılavuz istemez,
B) Gözden ırak olan gönülden ırak olur,
C) Gönülden gönüle yol vardır,
D) Görmemis görmüs, gülmeden ölmüs,
E ) Göz görmeyince gönül katlanır.

C e v a p l a r
81- E,
82- B,
83- B,
84- A,
85- B.

86- "In the international phonetic alphabet, the letters O, S, M, A and N are represented by the
words."
A) Omega Sea Mike Alfa November,
B) Ordu Samsun Manisa Ankara Nazilli,
C) Oscar Sierra Mike Alfa Neptune,
B) Olive Sierra Mike Alpha Nebraska,
E) Oscar Sierra Mike Alfa November.

87- Any radiocommunication service used permanently or temporarily for the safeguarding of human
life and property,
A) Special service,
B) Maritime service,
C) Mobile service,
D) Safety service,
E ) Communication service.

88- "A DSC call for public correspondence may be repeated on the same or another DSC channel, if
no acknowledgement is received within 5 minutes. Further call attempts should be delayed at least 15
minutes, if acknowledgement is still not received."
Yukarıdaki açıklama sizce doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

89- "Yarın çok soğuk olmayacak." Tümcesinin Đngilizcesi, asağıdakilerden hangisidir ?
Can you translate this sentence into English?
A) Tomorrow not will to be very cold,
B) Will tomorrow be very cold,
C) Tomorrow not be very cold,
D) Tomorrow will be very cold,
E) Tomorrow will not be very cold.

90- EPIRBs must be installed in a accordance with manufacturer's recommendation and by qua lified
personnel.
A) Right,
B)Wrong.

C e v a p l a r
86- E,
87- D,
88- A,
89- E,
90- A.

91-“On-scene communications are those between the ship in distress and assiting vessels, and
between SAR vessel and the on-scene commander or the co-ordinator surface search and are normally
short-range communications which will be made on the VHF or MF distress and safety frequencies in
the GMDSS, however, INMARSAT SES fitted ships could, if necessary, u se satellite
communications as a supplement to their VHF and MF facilities.”
Yukarıdaki açıklama sizce doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

92- “The frequncy 2174.5 kHz is used exclusively for distress and safety traffic using digi tal selective
call.”
Yukarıdaki açıklama sizce doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

93-The essential purpose of the EPIRB signals is to facilitate determining the position of ………. in
search and rescue operations.
Put the right word into sentence.
A) frequency,
B) radio,
C) ship,
D) survivors,
E) medical.

94- Any transmission, emission or reception of signs, signals writings, images and sounds or
intelligence of any nature by wire, radio, optical or other electromagnetic systems.
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisi ile ilgilidir ?
A) Radio,
B) Telecommunication,
C) Radionavigation,
D) Radiodetermination,
E ) Radiolocation.

95- What is channel 13 used for under GMDSS regulations ?
A) Used for shore to shore communication relating to safety of navigation,
B) Used for shore to ship communication relating to safety of navigation,
C) Used for ship to shore communication relating to safety of navigation,
D) Used for ship to ship communication relating to safety of navigation,
E ) Used for ship to shore or shore to ship communication relating to safety of navigation.

C e v a p l a r
91- A,
92- B,
93- D,
94- B,
95-D.

96-Each survival craft two-way equipment shall be ..... at least once permonth on a frequency other
than channel 16 VHF.
Put the right word into sentence
A) fixed,
B) replaced,
C) received,
D) tested,
E)transmitted,

97-List of radiodetermination and special service stations published by the ...........
A) International Maritime Organization,
B) International Telecommunication Union,
C) Süzen Telsizcilik,
D) Hydrographer of the Navy,
E) International Meteorologial Organization.

98- All emission in the band 156.7625 - 156.8375 MHz capable of causing harmful ............ to
authorized 156.8 MHz are forbidden.
Put right word into sentence
A) distress,
B) radiocommunication,
C) ship,
D) survivors,
E ) medical.

99-Size göre gerçek kerterizim nedir ?
Can you translate into English ?
A) What is my bearing for you ?
B) What is my true bearing from you ?
C) What is my true position from you ?
D) What is my bearing ?
E ) What is my position ?

100-"Severe storm warning" ' in Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Siddetli fırtına uyarısı,
B) Deniz yüzeyi basıncı,
C) Gemi gözlem raporu,
D) Bölgesel anali,
E) Parçalı çok bulutlu.

C e v a p l a r
96- D,
97- B,
98- D,
99- B,
100- A.

101- List of Call signs an numerical identities published by the .............
A) International Telecommunication Union,
B) International Maritime Organization,
C) Hydrgrapher of the navy,
D) Süzen Telsizcilik,
E ) International Meteorological Organization.

102- An earth station in the fixed-satellite service or, in somen cases, in the mobile-satellite service,
located at a specified fixed point or within a spesificied area on land to provide a feeder link for the
mobile-satellite service.
Açıklama, asağıdaki seçeneklerde verilenlerden hangisi ile ilgilidir ?
A) Land earth station,
B) Coast earth station,
C) Base station,
D) Land station,
E ) Coast station.

103- "What is the frequency range of UHF ?"
A) 0.3 MHz to 3 MHz,
B) 300 MHz to 3000 MHz,
C) 3 kHz to 30 kHz,
D) 30 MHz to 300 MHz,
E) 30 kHz to 300 kHz.

104- "Priority"
Can you translate this word into Turkish?
A) Hazırlık,
B) Tamamlamak,
C) Öncelik,
D) Sıra dısı,
E) Yukarıdaki seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildir.

105- DSC is an automatic calling system which allows a specific station to be contacred and made
aware that a station wishes to communicate with it.
A) Right,
B) Wrong.

C e v a p l a r
101- A,
102- A,
103- B,
104- C,
105- A.

106- The Inmarsat provides high quality voice, telex, data and fax circuits to and from suitably
equipped ships.
A) Right,
B)Wrong.

107- List of ship stations published by the ;
A) International Maritime Organization,
B) International Telecommunication Union,
C) International Meteorological Organization,
D) Hydrographer of the Navy,
E ) Süzen Telsizcilik.

108- Weather report my be obtaine on VHF channel ……….. within the Turkish territoral waters ?
A) 67,
B) 16,
C) 77,
D) 09,
E ) 28.

109- Although it was raining she went shopping.
Yukarıdaki cümleye anlam bakımından en yakın cümle, asağıdakilerden hangisidir ?
A) She wouldn't go shopping if it rained,
B) As it began to rain she didn't go shopping,
C) It was raining but nevertheless she went shopping,
D) She went shopping before it started raining,
E ) She didn't go shopping until it stopped raining.

110- ………. communications are those between the mobile unit in distress and assisting mobile
units, and between the mobile units and the unit coordinating search and rescue operations.
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) On-scene,
B) Public,
C) Broadcasting,
D) Distress,
E ) Satellite.

C e v a p l a r
106- A,
107- B,
108- A,
109- C,
110- A.

111- The frequency ..... MHz is used for intership navigation safety communications.
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) 156.300 MHz,
B) 156.650 MHz,
C) 156.525 MHz,
D) 406.025 MHz,
E) 1544 MHz.

112- Each survival craft two-way VHF equipment shall be tested at least once Per week on a
frequency other that channel 16 VHF.
A) Right,
B) Wrong.

113- You are planning to attent a summer school to improve your English. You are writing a letter to
the college. You specially want information about the costs. You write :
A) I would like information about the length of the course,
B) Could you tell me whether the school employs native speakers ?
C) I saw your advertisement in the newspaper and would like further information,
D) How many students are there usually in each class ?
E) Please send me details of the fees and accommodation charges.

114- Which VHF channels are assigned for yachting within the Turkish territorial waters ?
A) 09 and 10,
B) 67 and 68,
C) 06 and 16,
D) 72 and 73,
E ) 01 and 28.

115- The radio logbook required by the ITU/RR for the GMDSS ships shall be kept in a place
where listening watch is ...... during the voyage.
Put the right word into sentence
A) maintained,
B) received,
C) reserved,
D) decided,
E ) included.

C e v a p l a r
111- B,
112- B,
113- E,
114- D,
115- A

116- A low-powered mobile station in the maritime mobile service intended for use for internal
communications on board a ship, or between a ship and its lifeboats and life-craft during lifeboat
drills or operations, or for communication within a group of vessels being towed or pushed, as well as
for line handling and moorning instructions.
Açıklama, asağıdakilerden hangisi ile ilgilidir ?
A) On-board communication station,
B) Coast station,
C) Radio station,
D) Land mobile station,
E ) Port station.

117- The radio logbook required by the ITU/RR for the GMDSS ships shall be kept in a place where
listening watch is … during the voyage.
Put the right word into sentence.
A)maintained,
B)received,
C)reserved,
D) installed,
E) included.

118- INMARSAT-C is a digital satellite communications system which can handle anything that can
be digitised as text. The system does not handle telex communications.
A) Right,
B)Wrong.

119- All emission in the band 156.7625 - 156.8375 MHz capable of causing harmful…….. To the
authorized 156.8 MHz are forbidden
Put the right word into sentence..
A) distress,
B) radiocommunication,
C) carrier,
D) frequencies,
E) interference.

120-The international telecommunication services must give absolute priorty to all
telecommunications concerning safety of life at sea, on land,in the air or in other space as well as to
epidemiological telecommunications of exceptional urgency of the .........
Noktalı yere en uygun olanı asağıdakilerden hangisidir ?
A) International Telecommunication Union,
B) World Health Organization,
C) International Radio Officers Union,
D) World Meteorological Organization,
E ) International Maritime Organization.

C e v a p l a r
116- A,
117- A,
118- B,
119- E,
120- B.

121- The following VHF channels are assigned for fishing vessels within the Turkish territorial waters
for intership operations
A) 09, 67, 06,
B) 09, 10, 77,
C) 72, 73, 88,
D) 06, 16, 26,
E ) 13, 14, 77.

122- The polarization of a radio waves ......... taken ......... the direction ......... the lines of force ........
the electric field.
Noktalı yerlere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) is, is, on, in,
B) as, is, of, on,
C) is, as, of, in,
D) as, as, on, in,
E ) is, is, as, in.

123- For the allocation of frequencies the world has been divided into five regions.
A) Right,
B) Wrong.

124- In the international phonetic alphabet, the letters, O, S, M, A and N are represented by the
words,
A) Omega Sierra Mike Alfa November,
B) Oscar Sierra Mike Alfa November,
C) Oscar South Mayk Alpha North,
D) Omega Sierra Mayk Alfa Novenine,
E) Oscar Send Mike Alpha Novenine.

125- Equipment for transmitting locating signals from survival craft stations shall capable of operating
in the ...... band.
A) 156 - 174 MHz,
B) 9200 - 9500 MHz,
C) 1605 - 2850 kHz,
D) 4000 - 27500 kHz,
E ) 405 - 535 kHz.

C e v a p l a r
121- B,
122- C,
123- B,
124- B,
125- B.

126- Electromagnetic waves of frequencies arbitraily lower then 3000 GHz, propagated in space
without artifical guide
A) Hertzian waves,
B) Space waves,
C) Electromagnetic waves,
D) High frequencies,
E ) Location waves.

127- The ship will sail as soon as the storm is over.
Cümlesinde, asağıdakilerden hangisinin cevabı vardır ?
A) When,
B) What,
C) Where,
D) What for,
E) How long,

128-In the ınternational alphabet, the letters D, N and O are represented by the the words :
A) Denmark Neptune Oscar,
B) Delta Neptune Oscar,
C) Delta November Oscar,
D) December Nebraska Olive,
E) Delta November Olive.

129- The 9-digit coda constituting a ship station identitiy is formed as follow ;
MIDXXXXX
Where in MID represint the maritime identification digits an X is any figure from ..........
A) 0 to 9,
B) 1 to 9,
C) 1 to 8,
D) 0 to 5,
E ) 3 to 8.

130- What is the commercial qualite ..... my signal ?
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) on,
B) or,
C) if,
D) are,
E) of,

C e v a p l a r
126- A,
127- A,
128- C,
129- A,
130- E.

131- For the allocation of frequencies the world has been divided into ..... regions.
Noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) two,
B) there,
C) nine,
D ) eleven,
E) five.

132- What is the Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) ?
A) The international organization charget with the safety of ocean going vessels,
B) An association of radio officers trained in emergency procedures,
C) An emergency radio service employing analog and manual safety apparatus,
D) An automated ship to shore distress alerting system using satellite and advanced terrestrial
communication systems,
E ) An assocation of radio officers of ocean going vessels.

133- A telegrame originating in or intended for a mobile station or a mobile earth station transmitted
on all or part of its route over the radiocommunication channels or the mobile service or of the mobilesatellite
service.
Yukarıdaki açıklama ile asağıdakilerden hangisi tanımlanmıstır ?
A) Radiotelegram,
B) Telegram,
C) Telegraph,
D) Radiotelex,
E ) Radiotelephon.

134- What is defined as an area outside sea areas A1, A2 and A3?
A) A1,
B) A3,
C) A4,
D) AOR-E,
E) Inland waters.

135- "Carrier wave" nin Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Devamlı dalga,
B) Tasıyıcı dalga,
C) Sönen dalga,
D) Kısa dalga,
E) Dalga boyu.

C e v a p l a r
131- B,
132- D,
133- A,
134- C
135- B.

136- "International NAVTEX service means the coordinated broadcast and automatic reception on
528 kHz of maritime safety information by means of narrow band direct printing telegraphy using
the English language." seklindeki açıklama sizce doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlıs.

137- The safety signal consist of the word ..... in radiotelephony, it shall be pronounced as in French.
A) URGENT,
B) SAFETY,
C) SECURITE,
D) PAN PAN,
E ) MEDICAL.

138- Coast stations employing class F1B emissions and operating in the bands exclusively allocated to
the maritime mobile service between 4000 kHz and 27500 kHz shall at no time use means powers in
excess of the following ;
A) 4 and 6 MHz 5 kW, 8 MHz 10 kW, 12, 16, 18/19, 22, 25/26 MHz 15 kW,
B) 4 MHz 5 kW, 6 MHz and 8 MHz 10 kW, 12 MHz 15 kW, 16, 18/19, 22, 25/26 MHz 20 KW
C) 4MHz 1 kW, 6 MHz 5 kW, 8, 10, 12 MHz 15 kW, 16, 18, 22 MHz 20 kW, 25/26 MHz 25 kW,
D) 4, 6, 8, 12 MHz 5 kW, 16,18/19 MHz 10 kW, 22, 25/26 MHz 15 kW,
E) 4, 6, 8, 12, 16, 18/19, 22, 25/26 MHz 1,5 kW.

139- When pausing briefly for station copying message to acknowledge, say:
A) STOP,
B) OUT,
C) OVER,
D)BREAK,
E) WAIT.

140- In the ITU rules the frequency band from 30 to 300 MHz is also known as:
A) Low Frequency (LF),
B) Medium Frequency (MF),
C) High Frequency (HF),
D) Very High Frequency (VHF).
E) Ultra High Frequency (UHF).

C e v a p l a r
136- B,
137- C
138- A,
139- D,
140- D,

141- "Weather reports may be obtaine on VHF channel.........within the Turkish territoral waters ?"
cümlesinde, noktalı yere asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) 67,
B) 16,
C) 77,
D) 09,
E) 10.

142- Which of the following types of modulation produces side bands?
A) AM,
B) FM.,
C) SSB,
D) All of these,
E) None of these.

143- What equipment is used to provide the means for locating a survival craft or a mother ship in
distress?
A) RD/F,
B) DSC,
C) EPIRB,
D) SART,
E) EPIRB and SART.

144- Navtex uses ………. for broadcasts:
A) 518 kHz,
B) 2174.5 kHz,
C) 2182 kHz,
D) 2187.5 kHz,
E) VHF Channel 16.

145- "Power amplifier." ' in Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Güç yükseltici,
B) Güçlü yükseltici,
C) Ses frekans güçlendirici,
D) Sesi yükseltmek,
E) Güçlü ses.

C e v a p l a r
141- A,
142- D,
143- E,
144- A
145- A.

146- …….... is republished at intervals determined by the Scretary-General, that is normally every
there and a half years,
A) List of Radiodetermination and Special service stations,
B) List of Ship stations,
C) List of Call signs and Numericial identities,
D) List of Coast stations,
E ) List of VHF Coast stations.

147- Internatıonal NAVTEX service means the coordinated broadcast and automatic reception on 518
and 4000 kHz of maritime safety ınformation by means of narrow band direct printing telegraphy
using the English language.
A) Right,
B) Wrong.

148- "As the football game ………..TV was rained out, they showed ………. old film instead."
Noktalı yerlere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) on , on,
B) an , the,
C) on , in,
D) an , in,
E) on , an.

149- Each survival craft two-way VHF equipment shall be ………. at least once permonth on a
frequency other than channel 16 VHF.
Noktalı yere, asağıdakilerden en uygun olanını yazınız.
A) fixed
B) replaced,
C) received,
D) tested,
E) reserved.

150- The list of radiodetermination and special service stations published in the ;
A) only French,
B) only English,
C) only Spanish,
D) French and English,
E ) French, English and Spanish.

C e v a p l a r
146- A,
147- B,
148- E,
149- D,
150- E.

151- "Weather reports may be obtaine on VHF channel.........within the Turkish territoral waters ?"
cümlesinde, noktalı yere asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) 67,
B) 16,
C) 77,
D) 09,
E) 10.

152- "Power amplifier." ' in Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Güç yükseltici,
B) Güçlü yükseltici,
C) Ses frekans güçlendirici,
D) Sesi yükseltmek,
E) Güçlü ses.

153- Navtex uses ………. for broadcasts:
A) 518 kHz,
B) 2174.5 kHz,
C) 2182 kHz,
D) 2187.5 kHz,
E) VHF Channel 16.

154- Which of the following types of modulation produces side bands?
A) AM,
B) FM.,
C) SSB,
D) All of these,
E) None of these.

155- What equipment is used to provide the means for locating a survival craft or a mother ship in
distress?
A) RD/F,
B) DSC,
C) EPIRB,
D) SART,
E) EPIRB and SART.

C e v a p l a r
151- A,
152- A,
153- A,
154- D,
155- E.

156- The frequency band from 30 to 300 MHz is also known as ;
A) very high frequency,
B) ultra high frequency,
C) high frequency,
D) medium frequency,
E ) extra hight frequency,

157- "Hafif aralıklı çisenti." 'nin Đngilizce karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Drizzle heavy intermittent,
B) Drizzle slight intermittent,
C) Drizzle and slight rain,
D) Drizzle slight continuous,
E) Drizzle heavy continuous.

158-What is the Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS) ?
A) The international organization charget with the safety of ocean going vessels.
B) An association of radio officers trained in emergency procedures.
C) An emergency radio service employing analog and manual safety apparatus.
D) An association of radio officers of ocean going vessels.
E) An automated ship tho shore distress alerting system using satellite and advanced terrestrial
communication systems.

159- Which of the following frequency bands is best suited for sky wave propagation?
A) 3 khz to 30 kHz,
B) 30 kHz to 300 kHz,
C)3 MHz to 30 MHz,
D) 30 MHz to 300 MHz.,
E) 3 GHz to 30 GHz.

160- In the national phonetic alphabet the letter H, A, M, I and T are represented by the words.
A) Hopa Ankara Manisa Đzmir Trabzon,
B) Hakkâri Adana Manisa Đzmir Trabzon,
C) Hatay Ankara Manisa Đstanbul Tokat,
D) Hatay Adana Muğla Đznik Tekirdağ,
E ) Hopa Aydın Mersin Đstanbul Tekirdağ,

C e v a p l a r
156- A,
157- B,
158- E,
159- C,
160- A.

161- "Resolution" sözcüğünün türkçesi, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Bulmak,
B) Anımsamak,
C) Davet etmek,
D) Çözüm, söz,
E) Karar vermek.

162- "As soon as the first (snow) falls,we go skiing."
Parantez içindeki sözcüğün Türkçesi, asağıdakilerden hangisidir ?
A) fırtına
B) yavas
C) yağıs
D) kar
E) duyuru

163- What is selective calling?
A) A coded transmission directed to a particular ship station,
B) A radiotelephony communication directed at a particular ship station,
C) An electronic device which uses a discriminator circuit to filter out unwanted signals,
D) A telegraphy transmission directed only to another specific radiotelegraph station,
E) None of these.

164- Which characters are sent by the ship station when operating HF TELEX, to indicate a desire to
send a message to AMVER?
A) SZN+
B) MSG+
C) DIRTLX
D) QTR+
E) AMV+

165- "Osman's brother Hamit is a director in a goverment office."
Yukarıdaki durumda Osman, asağıdakilerden hangisini sormus olabilir ?
A) The director is not here, is he ?
B) Where have you been Osman ?
C) Should I see the director ?
D) May I see The director ?
E) What is the director ?

C e v a p l a r
161- D,
162- D,
163- A,
164- E,
165- D

166- "I want to send this telegramme at once."
Yukarıdaki tümcenin Türkçesi, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Bu telgrafı göndermenizi istiyorum.
B) Bu telgrafı göndermelisiniz.
C) Bu telgrafı hemen göndermek istiyorum.
D) Bu telgraf hemen gönderilsin.
E) Seçeneklerde verilenlerden hiçbiri değildir.

167- Bearing
Can you translate this word into Turkish ?
A) Kararsız,
B) Kerteriz,
C) Buzlanma,
D) Sondaj,
E ) Kesme,

168- Registered address
Yukarıdaki adres türünün Türkçe adı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Teleks adres,
B) Açık adres,
C) Tam adres,
D) Kayıtlı adres,
E ) Postrestant adres,

169- A coast station providing international public correspondence service using DSC techniques
within the bands between 1605 kHz and 4000 kHz should, during its hours of service, maintain
automatic digital selective calling watch on appropriate national or international calling frequencies.
The hours and frequencies shall be indicated in the ............
A) List of Call sign,
B) List of port stations,
C) List of coast stations,
D) List of radiodetermination and special service stations,
E) Radio Regulations.

170- All passenger ships and all cargo ships of ..... grt. And above engaged on international voyages
must be provided with a radar capable of operating in the 9 GHz frequency band.
A) 150
B) 300
C) 500
D) 1600
E) 5000

C e v a p l a r
166- C,
167- B,
168- D,
169- C,
170- B.

171- The acknowledgement by direct-printing telegraphy of transmitting of a distress alert from a
ship station shall be given by the coast earth station receiving the distress alert by retransmitting the
ship station name of the ship receiving the distress alert.
A) Right,
B) Wrong.

172- High time we went
Can you translate into Turkish ?
A) Çok yükseklere gidiyoruz,
B) Kısa süre içinde gideceğiz,
C) Gözümüz yükseklerde,
D) Artık gitme zamanı geldi,
E ) Gidebiliriz.

173- Equipment
Can you translate this word into Turkish ?
A) Gereç, donanım, techizat,
B) Gerçek, asıl,
C) Gerekli, lazım,
D) Kazanç, yarar,
E ) Zarar, ziyan,

174- The mosque of Süleymaniye ..... Istanbul was built ..... the work of the Ottoman architect Sinan.
A) in, was, of,
B) of, in, of,
C) in, in, was,
D) of, of, in,
E ) of, of, of.

175- List of coast stations is ..........
A) List I,
B) List IV,
C) List V,
D) List VI,
E ) List VII A.

C e v a p l a r
171- B,
172- D
173- A,
174- A,
175- B

176- In ..... , the signal SEELONCE MAYDAY, pronounced as the French expression silence
m'aider
A) radiotelephony,
B) DSC,
C) radiotelegraphy,
D) digital selective call,
E ) ınmarsat-E

177- ........ are forbidden to carry out unnecessary transmissions or the transmissipn of superfluous
signals or the transmission of false or misleading signals, or the transmission of signals without
identification.
Noktalı yere, asağıdakilerden en uygun olanı asağıdakilerden hangisidir ?
A) All ships,
B) ALL coast stations,
C) All ship earth stations,
D) All coast earth stations,
E) All stations,

178- The signal "Seelonce Feenee" indicates;
A)silence is to be imposed
B) an urgency has ended
C) a distress is in progress
D) distress has ended
E) None of these

179- Maritime safety information my be transmitted via satellite in the maritime mobile-satellite
service using the band .......
A) 156-174 MHz,
B) 1530-1545 MHz,
C) 406-406.1 MHz,
D) 3000-30000 kHz,
E ) 405-535 kHz,

180- When a fixed station uses more than one frequency in the ..... service, each frequency my be
identified by a separate ..... used solely for this frequency.
Noktalı yerlere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) national, number,
B) mobile, identity,
C) international, call sign,
D) maritime, number,
E ) maritime, name.

C e v a p l a r
176- A,
177- E,
178- D,
179- B,
180- C.

181- Radiaton produced or the production of radiaton, by a radio transmitting station
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisi ile ilgilidir ?
A) Radiation,
B) Emission,
C) Band,
D) Telephony,
E) Transmission.

182- What is the equipment carriage requirement for survival craft under GMDSS?
A) At least three approved two-way VHF radiotelephones on every passenger ship and cargo ships of
500 gross tons and up-
Wards,
B) At least two approved two-way VHF radiotelephones on every cargo ship between 300-500 gross
tonnage.,
C) At least one radar transponder must be carried on every cargo ship of 300-500 gross tons and two
transponders (one for
each side) of every passenger ship and every cargo ship of 500 gross tons and upward.,
D) All of these,
E) None of these.

183- ..... republished every two years in a trilingual edition (French, English, Spanish) and is kept up
to date by recapitulative supplement issued every six months.
Yukarıdaki açıklama, asağıdakilerden hangisi ile ilgilidir ?
A) List of coast stations,
B) List of ship stations,
C) List of radiodeterminetion and special service stations,
D) List of call signs and numerical identities,
E) Admiralty list of radio signals.

184- The frequency 4209.5 kHz is used exclusively for ........type, transmission by means of NBDP
telegraphy with FEC.
A) NAVAREA,
B) MARITEX,
C) DSC,
D) NAVTEX,
E) RTF.
185- Seasickness
Yukarıdaki sözcüğün Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Denizci,
B) Gemici,
C) Miço,
D) Deniz tutması,
E ) Dalgakıran.
C e v a p l a r
181- B,
182- D,
183- A,
184- D,
185- D.

186- Haberlesme
Yukarıdaki sözcüğün Đngilizce karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Commercial,
B) Communication,
C) Telecommunication,
D) Telegram,
E ) Telex.

187- For months,
Yukarıdaki deyimin Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Aylarca,
B) Her ay için,
C) Aylık,
D) Aydan aya,
E ) Bu aylık,

188- When operating in coastal waters (sea area A1), a GMDSS-equipped vessel must:
A) Maintain a continuous aural watch on 2182 kHz,
B) Maintain a continuous DSC watch on 2187.5 kHz,
C) Maintain a continuous DSC watch on 6312 kHz,
D) Maintain a continuous DSC watch on VHF channel 16,
E) Maintain a continuous DSC watch on VHF channel 70.

189- Navtex uses ………. for broadcasts:
A) 410 kHz,
B) 518 kHz,
C) 2182 kHz,
D) 4177.5 kHz,
E) VHF Channel 70.

190- The full address must, as a general ruler, include ;
-The origin of the addresse,
-The name of the street, bouluvard, avenue, etc. Of his above together, if necessary with the number,
-The office of origin,
A) Right,
B) Wrong

C e v a p l a r
186- B,
187- A,
188- E,
189- B,
190- B.

191- Very low frequency.
Yukarıdaki terimin Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Orta dalga,
B) Orta frekans,
C) Çok kısa dalga,
D) Çok alçak frekans,
E ) Pek çok yüksek frekans.

192- Fuse
Yukarıdaki sözcüğün Türkçe karsılığı, asağıdakilerden hangisidir ?
A) Füze,
B) Çubuk,
C) Sigorta,
D) Fis,
E ) Priz.

193- Frequencies for receiving MSI (Maritime safety information) are:
A) MF NBDP frequencies specified for MSI,
B) MF SSB frequencies specified for MSI,
C) HF NBDP frequencies specified for MSI,
D) HF SSB frequencies specified for MSI,
E) MF DSC frequencies specified for MSI.

194- All passenger ships and cargo ships of 300 grt and above enaged an international voyager
must be provided with a ..... capable of operating in the 9 GHz frequency band.
Put the right word into sentence.
A) personnel,
B) operator,
C) DSC,
D) radar,
E) RTF.

195- Meteorological report is a statement of observed meteorological conditions related to a specified
time an location.
A) Right,
B) Wrong.

C e v a p l a r
191- D,
162- C,
193- C,
194- D,
195- A.

196-Transmission of digital selective calls and acknowledgement by ship stations in the bands
between ...... shall be limited to mean power of 1,5 kW.
Cümledeki noktalı yere, asağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) 156 MHz - 174 MHz,
B) 1605 kHz - 4000 kHz,
C) 415 kHz - 535 kHz,
D) 30 000 kHz - 300 000 kHz,
E ) 4000 kHz - 27500 kHz.

197-UTC is Coordinated ...... Time
A) universal,
B) union,
C) united,
D) under,
E ) ultra.

198-Samuel Finley Bress Morse's first ....... was sent ...... …..may 24, 1844 Morse had
discovered how ..... transmit messages ...... telegraph.
Noktalı yerlere asağıdakilerden en uygun olanı hangisidir ?
A) message, in, from, by,
B) Telegraph, on, to, to,
C) message, on, from, to,
D) telegraph, in, for, by,
E ) message, on, to, by.

199- The List of Radiodetermination and Special service Stations contains the following parts ;
A) Preface, Part A, Part B, Part C, Part D,
B) Preface, Part A, Part B, Part C/I, Part C/II,
C) Part A, Part B, Part C,
D) Part I, Part II, Part III, Part IV,
E ) Preface, Part I, Part II, Part III.

200- Frequencies for receiving HF MSI (Maritime safety information) are:
A) The same as used for general TELEX using FEC,
B) The same as used for NAVTEX,
C) Specified HF voice frequencies,
D) Specified MF DSC frequencies,
E) Specified HF TELEX frequencies.

C e v a p l a r
196- E,
197- A,
198- E,
199- B,
200- E.

201- The emergency position-indicating radiobeacon signal transmitted on ....... MHz and....
EPIRB sinals in the band ....... MHz.
A) 156,800, Inmarsat, 121,5, 1543-1545,
B) 156,575, Cospas Sarsat, 406.1, 1.6,
C) 156,525, Satellite, 121,5, 1.6,
D) 156,525, Satellite, 406-406.1.
E ) 121,5, Cospas Sarsat, 406, 1545-1545,5

202- Which of the following is the primary international NAVTEX frequency?
A) 518 kHz,
B) 4125 kHz,
C) 6312 kHZ,
D) 8414.5 kHz,
E) VHF Channel 16.

203- Damlaya damlaya göl olur. atasözünün İngilizce karşılığı, aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Money the little makes a muckle,
B) Many a little makes a muckle,
C) Money is money,
D) Many is little make to muckle,
E ) Money are little make to muckle.

204- The class of emission to be used for analogue radiotelephony in the bands between 4000 kHz and 27500 kHz shall be .... , for digital telecommunications in those bands, the class of emission shall be ......
A) A3E, A1B,
B) H2B, J3E,
C) J3E, J2D,
D) F3E, F1B,
E ) J3E, H2B.

205- Which message subject matter cannot be disabled by the operator of a NAVTEX receiver?
A) SATNAV messages,
B) Meteorological forecasts,
C) Navigational warnings,
D) All of these,
E) N one of these.

C e v a p l a r

201- D,
202- A,
203- B,
204- C
205- C.

206-The class of emission to be used for digital selective-calling and acknowledgement in the authorized bands between 156 MHz to 174 MHz shal be .......
A) F1B,
B) J1B,
C) G2B,
D) H3E,
E ) G3E.

207- In the maritime mobile service, urgency messages may be addressed either to all stations or to a particular stations.
A) Right,
B) Wrong.

208- In a properly functioning GMDSS VHF DSC system, the receiver bandwidth requirement is specified as:
A) As narrow as possible, but not less than 170 Hz,
B) 5 kHz,
C) 7.5 kHz,
D) Sufficiently wide to pass video pulses,
E) GMDSS imposes no requirement.

209-The class of emission to be used for digital selective calling and acknowledgement in the band between 1605-4000 kHz shall be .......
A) G2B,
B) J3E,
C) H1B,
D) F1B,
E ) F3E.

210- Channels ..... and ..... may also be used for on-board communications provided the effective radiated power does not exceed ... w and subject to the national regulations of the administration concemend when these channels are used in its territorial waters.
A) 13, 15, 1 or 25 W,
B) 15, 17, 1 W,
C) 72, 73, 25 W,
D) 16, 70i 25 W,
E ) 85, 87, 25 W.

C e v a p l a r

206- C,
207- A,
208- E,
209- D,
210- B

211- Which characters are sent by the ship station to indicate a desire to send a message via a direct connection to a shoreside Telex subscriber?
A) EASZN
B) MSG+
C) DIRTLX
D) TLXSUB
E) TKSTLX

212- Which characters are sent by the ship station to indicate a desire to send a weather observation message?
A)WOM+,
B) WRM+,
C) OBS+.
D) MSI+,
E) WMSG.

213- What is defined as an area, excluding sea area A1, within the radiotelephone coverage area of at least one MF coast station, in which continuous DSC alerting is available as defined by the IMO?
A) Coastal and Inland Waters,
B) Sea Area A1,
C) Sea Area A2,
D) Sea area A4,
E) Ocean Area Regions AOR-E, AOR-W, POR or IOR.

214- DSC distress alert should be sent to coast stations - e.g. in ..... and ..... sea areas on ..... and on ..... and/or ..... to other ships in the vicinty.
Cümledeki noktalı yere aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) A3, A4, HF, MF, VHF,
B) A1, A2, MF, VHF, VHF,
C) A1, A3, VHF, MF, VHF,
D) A2, A3, VHF, HF, VHF,
E ) A1, A2, VHF, HF, MF

215-Transmissions of digital selective call and acknowledgements by ship stationsin the be limited to a mean power .......
A) 1 kW,
B) 1,5 kW,
C) 5 kW,
D) 10 kW,
E ) 15 kW.

C e v a p l a r

211- C,
212- C,
213- C,
214- A,
215- B.

216- What systems are used for the promulgation of MSI (Maritime Safety Information)?
A) The INMARSAT Safety NET system,
B) The international NAVTEX system,
C) HF NBDP,
D) All of these,
E) None of these.

217- Transmission of radiotelephone calls and acknowledgement by ship stations in the bands between 156-174 MHz shall be limited to mean power of.......
A) 1 W,
B) 25 W,
C) 1,5 kW,
D) 400 W,
E) 5 kW.

218- This List of ship stations was published last year.
Yukarıdaki cümlenin olumsuz biçimi, aşağıdakilerden hangisidir ?
A) This List of ship stations are not published last year,
B) That List of ship stations was published last year,
C) This List of ship stations is not published last year,
D) This List of ship stations was not published last year,
E ) This List of ship stations not is published last year,

219- Which of the following is NOT a NBDP frequency?
A) 4209.5 kHz,
B) 6268 kHz,
C) 8414.5 kHz,
D) 8416.5 kHz,
E) 12520 kHz,

220- If a vessel is operating 100 nautical miles from shore within range of shore-based MF station, the vessel is operating within what area?
A)Sea area A1,
B) Sea area A2,
C) Sea A3,
D) Sea area A4,
E) Sea area NAVAREA.

C e v a p l a r

216- D,
217- B,
218- D,
219- C,
220- B.

221- The frequency 156.525 MHz is an international frequency in the maritime mobile service used for distress, urgency, safety and calling by .......... techniques.
A) radiotelephone,
B) narrow band direct printing tlegraphy,
C) digital selective calling,
D) radiotelegraphy,
E ) all.

222- On-scene communications are those between the ship in distress and assisting vessels,
and between SAR vessels and the on-scene commander or the co-ordinator surface feach and are normally short range communications which will be made on the VHF or MF distresss and Safety frequencies in the GMDSS however, INMARSAT SES fitted ships could, if neccessary, use satellite communications as a supplement to their VHF and MF facilities.
Yukarıdaki açıklama doğru mudur ?
A) Doğru,
B) Yanlış,

223- In the radiotelephony, the use of the signal SEELONCE MAYDAY shall be reserved for the mobile station in distress and for the station controlling distress traffic.
A) Right,
B) Wrong,

224- The class of emission to be used for digital selective calling and acknowledgement in the authorized bands between ..... shall be G2B.
A) 156 MHz to 174 MHz,
B) 4000 kHz to 27500 kHz,
C) 1605 kHz to 4000 kHz,
D) 30 MHz to 300 MHz,
E ) 415 kHz to 535 kHz

225- Ankara is ..... of Turkey, situated in ..... heart of the anatolian plateon, over 2.800 ft. Above level.
Noktalı yerlere, aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) central, the, land,
B) central, a, sea,
C) capital, a, land,
D) capital, the, land,
E ) capital, the, sea.

C e v a p l a r

221- C,
222- A,
223- A,
224- A,
225- E.

226-Calling by digital selective-calling techniques within the authorized bands between 156 MHz and 174 MHz from ship to coast station, from coast station to ship station and from ship to ship should, as a general rule, be made on the digital selective-calling frequency .........
A) 4125 kHz,
B) 4207,5 kHz,
C) 2187,5 kHz,
D) 156.525 MHz,
E) 156.375 MHz,

227-One or more transmitters or receivers or a combination of transmitters and receivers, including the accessory equipment, neccessary at one location for carrying on a radiocommunication service, or the radio astronomy service.
Açıklama, aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir ?
A) Astronomy station,
B) Terrestrial station,
C) Location station,
D) Fixed stations,
E ) Station.

228- You are ..... communication ..... a telex position.
Cümledeki noktalı yerlere, aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır ?
A) with, on,
B) the, on,
C) in, on,
D) in, the,
E) in, with,

229- Accumulator is an apparatus able ..... accumulate energy and give .... back when required. It can of various types electrical, thermal, mechanical, etc.
A) an, to, are,
B) to, be, to,
C) to, on, to,
D) to, an, be,
E ) to, it, be,

230- Vertical
Can you translate this word into Turkish ?
A) Düşey,
B) Yatay,
C) Şiddetli,
D) Yapay,
E ) Yansıyan.

226- D,
227- E,
228- E,
229- E,
230- A

231- The urgency signal shall have priority over all other communications, except distress, all stations which hear it shall take care not to interfere with the transmission of the message follows the urgency signal.
A) Right,
B) Wrong,

232- Which message subject matter cannot be disabled by the operator of a NAVTEX receiver?
A) Navigational warnings,
B) Meteorological warnings.,
C) Search and Rescue information,
D) All of the these,
E) None of these.

233- Coast stations which use 156.8 MHz for calling shall be abble to use at least on other authorized channel in the international maritime mobile radiotelephone service in the band 156-174 MHz.
A) Right,
B) Wrong.

234- What is the ..... of survivors ?
Put right word into sentence
A) guard,
B) following,
C) condition,
D) incidend,
E ) warning.

235- The transmission of a distress alert indicates that a mobile unit or a person is in distress and requires immediate assistance.
A) Right,
B) Wrong.

C e v a p l a r

231- A,
232- D,
233- A,
234- C,
235- A.

236- A coast station in the ship movement service in an area where 156.8 MHz is being used for distress, ....... and ....... shall, during its working hours, keep an additional watch on the ship mevement frequencies indicated in heavy type in the ......
A) safety, routine, list of coast stations,
B) urgency, safety, list of coast stations,
C) urgent, securite, list of ship stations,
D) securite, general, admiralty lis of radio signals,
E) urgency, securite, list of radiodetermination and special service stations,

237- The peak envelope power of ship radiotelephone stations operating in the authorized bands between 1605-2850 kHz shall not exceed .......
A) 25 W,
B) 400 W,
C) 1500 W,
D) 5 kW,
E ) 15 kW.

238- Whenever at date is used in connection with LMT this date shall not be that of the prime meridian at the appropriate time, the perime meridian corresponding to zero degrees geographical longitude.
A) Right,
B) Wrong.

239- What is a bridge-to-bridge station?
A) A inland waterways and coastal radio station serving ship stations operating within the Turkey,
B) A portable ship station necessary to eliminate frequent application to operate a ship station on board
different vessels,
C) A Maritime mobile-satellite station located at a ship station,
D) An internal communications system linking the wheel house with the ship's primary radio operating position
and other integral ship control points,
E) A VHF radio station located on a ship's navigational bridge or main control station that is used only for
navigational communications.

240- Telex abbreviations are used extensively in telex. Unfortunately, there ..... no hard and fast rules as to when and how to abbreviate.
A) are,
B) to,
C) an,
D) of,
E ) is,

C e v a p l a r

236- B,
237- B
238- B,
239- E,
240- A
expertsailor
10-05-2013, 07:51 PM
#2
Çevrimdışı
Güzel Paylaşım eline sağlık.
Üyelik terfileri hakkında bilgi almak için TIKLAYIN!
aytemiz89
14-06-2013, 07:57 AM
#3
Çevrimdışı
ellerinize sağlık çok değerli bir paylaşım teşekkürler
2300359
10-12-2014, 09:10 PM
#4
Çevrimdışı
emeğine sağlık
Captain-G

Foruma Git:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi
Reklam Alanı